Πολύς λόγος έχει γίνει για την τεχνολογικά προηγμένη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που κατασκευάστηκε και λειτουργεί μέσω ΣΔΙΤ από την ΗΛΕΚΤΩΡ και τη ΔΙΑΔΥΜΑ, και το πως η τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει να δώσει παράπλευρα οφέλη. Εδώ και πολύ καιρό οι υπεύθυνοι της Μονάδας έχουν δεχτεί αιτήματα να διαχειριστούν απορρίμματα περιοχών που έμειναν πίσω στο στόχο, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τα οικονομικά στοιχεία των Δήμων και των Δημοτών της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και να αυξήσει το αποτύπωμα του επιχειρηματικού κύκλου της Μονάδας στην περιοχή.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ήδη από το 2019 είχε δεχτεί σύμμεικτα αστικά απορρίμματα από το Δήμο Αιγιαλείας και το 2020 δέχτηκε και από την ΠΕ Κέρκυρας. Η εν λόγω συνεργασία δρομολογήθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν για λόγους δημόσιας υγείας περιοχές που είχαν αδυναμία να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους πρωτογενώς σε τοπικό επίπεδο ακόμη και σε επίπεδο διάθεσης σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η πολιτεία αποφάσισε να επιτρέψει την μεταφορά των απορριμμάτων μόνο αν αυτά θα οδηγούνταν προς επεξεργασία σε κάποια ΜΕΑ παρέχοντας αναβαθμισμένες περιβαλλοντικά υπηρεσίες διαχείρισης. Η ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας είχε διαθέσιμο δυναμικό, ετοιμότητα και τεχνογνωσία για να δεχτεί προς ολοκληρωμένη διαχείριση τις εν λόγω ποσότητες. Με την σύμφωνη γνώμη της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. η ΕΠΑΔΥΜ δέχτηκε ποσότητες από τον Δήμο Αιγιαλείας και από την Κέρκυρα. Η συνεργασία με την Κέρκυρα έχει επεκταθεί και για το έτος 2021.
Η επεξεργασία μη συμβατικών απορριμμάτων από περιοχές εκτός της Δυτικής Μακεδονίας έχει σαφή οφέλη για την Δυτική Μακεδονία. Από τα έσοδα που προκύπτουν ελαφρύνεται η οικονομική επιβάρυνση των Δήμων της περιοχής. Επιπρόσθετα, όσο αυξάνονται οι ετήσιες ποσότητες επεξεργασίας απορριμμάτων στη ΜΕΑ και εφόσον ξεπεραστεί το σχετικό όριο της Σύμβασης είναι εφικτή η εφαρμογή χαμηλότερων χρεώσεων για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, και εμμέσως για τους Δημότες τους. Πέραν αυτού, το αυξημένο τονάζ επεξεργασίας μεταφράζεται και σε ανάγκη για πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού από την τοπική κοινωνία όπως συνέβη και το καλοκαίρι 2020 με την εναρξη συνεργασίας με την Κέρκυρα.
Πέραν της αύξησης των προς επεξεργασία ποσοτήτων, η ΕΠΑΔΥΜ ΜΑΕ και κυρίως η μητρική εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. εξετάζει συνεχώς δυνατότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν το επιχειρηματικό τους αποτύπωμα στην περιοχή. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες τόσο στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων όσο και σε άλλους τομείς. Η συγκυρία της μετάβασης της περιοχής στην μεταλιγνιτική περίοδο που σχεδιάζει η πολιτεία, απαιτεί υπεύθυνες τοποθετήσεις όλων όσων επιχειρούν στην περιοχή με στόχο την δρομολόγηση ενός νέου μοντέλου οικονομίας που θα επιτρέπει όχι μονο τη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η ΕΠΑΔΥΜ και η ΗΛΕΚΤΩΡ εκ των πραγμάτων θα βρίσκονται στην περιοχή για τουλάχιστον 21 έτη ακόμη και έχουν κάθε λόγο να θέλουν και να υποστηρίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία. Η εξυπηρέτηση άλλων περιοχών είναι ένας τομέας που θα μπορούσε να προσφέρει δυνατότητες και όχι μόνο για την περίπτωση των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων.
Η ΕΠΑΔΥΜ και η ΗΛΕΚΤΩΡ έχουν στείλει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως είναι έτοιμοι να συμμετέχουν και να συνδράμουν σε δράσεις του μέλλοντος στην περιοχή είτε μέσω του προαναγγελθέντος Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που προδιαγράφεται για την περιοχή είτε σε οποιαδήποτε δράση θα είχε συνεισφορά στους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και στην νέα εποχή της Κυκλικής Οικονομίας.
Στο μοντέλο όμως της κυκλικής οικονομίας, πρωτεύοντα ρόλο έχει η αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων και υλικών, των οποίων ο χρόνος ζωής επιμηκύνεται μέσω της ορθής αξιοποίησης τους. Είτε με την αύξηση του ποσοστού ανακυκλωσης και επαναχρησιμοποίησης τους, είτε με την ολοκληρωτική αλλαγή της δομής τους μέσω κομποστοποίησης ή ακόμα και σε συνδυασμό με τη βιομηχανική συνύπαρξη και την ενεργειακή αξιοποίησή τους μέσω καύσης.
Ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι καινοτόμες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας αποτελούν ευκαιρία και ανάγκη εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης ουσιαστικής επεξεργασίας του συνόλου των απορριμμάτων της χώρας, των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων και των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της. Η παγκόσμια τάση, η οποία έχει υιοθετηθεί στα πλαίσια της πράσινης πολιτικής, προωθεί την επανάχρηση δευτερογενών υλικών και απορριμμάτων ως παραγωγικών πόρων, δίνοντας μια αειφορική διάσταση στο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτό το πνεύμα, η δραστηριότητα της ΗΛΕΚΤΩΡ και της ΕΔΑΔΥΜ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κυκλική οικονομία.
Ήδη εξετάζονται λύσεις και προτάσεις από την ΗΛΕΚΤΩΡ για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση των υλικών που ανακτωνται στην ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας. Επιπρόσθετα, το προϊόν βιολογικής επεξεργασίας από την ΜΕΑ, είτε είναι Κόμποστ Τύπου Α, είτε προτυποποιημένο Δευτερογενές Καύσιμο (SRF) μπορεί άμεσα να συνδράμει σε ένα περιβάλλον κυκλικότητας και αξιοποίησης παραπροϊόντων. Το Κόμποστ Τύπου Α που παράγεται στην παρούσα φάση, λόγω των χαρακτηριστικών εδαφοβελτιωτικού που παρουσιάζει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις αποκαταστάσεις των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ. Το προτυποποιημένο δευτερογενές καύσιμο (SRF) που μπορεί εν δυνάμει να παραχθεί στην ΜΕΑ Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτη ύλη για την κάλυψη θερμικών φορτίων σε σχετικές μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης όταν κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της περιοχής, είτε σε μονάδες που θα κληθούν να καλύψουν μελλοντικά τα θερμικά φορτία τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας.