Η Μικρά Ασία πρέπει να φύγει από το καθεστώς της εναλλαγής Γκρίζων και Πράσινων Σουλτάνων. Η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης της Τουρκίας, ο εκδημοκρατισμός της, είναι προϋπόθεση για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.
Τα παραπάνω τόνισε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, εκ των πρωτεργατών του αγώνα για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας από την ελληνική Βουλή πριν μια 20ετία, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας ο Δήμος Εορδαίας και ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, με θέμα «Από το Δικαίωμα στη Μνήμη στο Ποντιακό ως Ευρωπαϊκό και Μικρασιατικό Ζήτημα Σήμερα».
Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας δεν είναι νομικός. Είναι και νομικός, αλλά είναι μέρος του αγώνα όλων των λαών για μια δημοκρατική, μια άλλη πολιτική, εθνική και κοινωνική πραγματικότητα στη Μικρά Ασία. Ποτέ μια Τουρκία με αυτές τις δομές δεν θα αναγνωρίσει την ποντιακή γενοκτονία. Χρειάζεται μια άλλη οντότητα, μια άλλη πραγματικότητα στην Τουρκία για να την αναγνωρίσει. Γι’ αυτό ο αγώνας των Κούρδων, όλων των λαών της Μικράς Ασίας είναι αγώνας όλου του κόσμου, ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης.
Επισήμανε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή συντελείται «άνοιξη των λαών της Μικράς Ασίας», ότι διανύουμε ιστορική εποχή, σε μια εποχή που οι λαοί και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ιστορία γι’ αυτό κατέληξαν να πολεμούν σήμερα μαζί με το PKK, σημειώνοντας ότι «η ιστορία τιμωρεί τις υπερδυνάμεις που δεν είναι έξυπνες». Χαιρέτισε τον αγώνα των λαών της Μικράς Ασίας και δη των Κούρδων και των λαών του Πόντου, λέγοντας πως στη Συρία και στο Κομπάνι υπέστη μια μεγάλη ήττα η νεο-οθωμανική ψευδαίσθηση και πως μέρος αυτής της άνοιξης των λαών της Μ. Ασίας είναι και η ποντιακή «γιατί εκεί συγκρούεται ο ποντιακός ελληνισμός με την τουρκικότητα». Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα ενεργούς συμπαράστασης στη «βαθιά δημοκρατική άνοιξη της Μικράς Ασίας», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε και θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί τώρα με την άνοιξη αυτή.
Ο κ. Χαραλαμπίδης χαρακτήρισε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την ελληνική Βουλή ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της μεταπολίτευσης, λέγοντας ότι ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στους μηχανισμούς γεωπολιτικού, διανοητικού και πολιτιστικού ελέγχου της χώρας, γιατί αυτοί οι γεωπολιτικοί μηχανισμοί απαγόρευαν οποιαδήποτε αναφορά στην ποντιακή γενοκτονία. «Ήταν ένα μεγάλο χτύπημα, σ’ αυτό που ονομάζω πολιτιστική χούντα της μεταπολίτευσης. Η μεταπολίτευση ήταν μια αριστεροδεξιά πολιτιστική χούντα.»
Αίσθηση προξένησε στο ακροατήριο η δήλωση του κ. Χαραλαμπίδη ότι από τους πρώτους πολιτικούς που αναγνώρισαν- την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης- ότι υπάρχει πράγματι «ποντιακό ζήτημα» ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως και ότι η αναζωογόνηση της πολιτικής ζωής της χώρας, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, θα γίνει από μονάδες και από εκκλησίες, ούτε από την τηλεόραση ούτε από πολιτικά κόμματα τα οποία χαρακτήρισε “γιάφκες”.
Ανέφερε επίσης ότι η απόπειρα να καταργηθεί η 19η Μαΐου ως ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δεν σταμάτησε, επανέρχεται από ομάδες και κόμματα που μπορεί να λέγονται αριστερά, κάνοντας μνεία στα περί “συνωστισμού” στο λιμάνι της Σμύρνης της Ρεπούση- και ειδικά από αυτό που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι πρόκειται για “παντοπωλείο επιδοτούμενων συνιστωσών», στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εμποδιστεί η αυθεντική ανανέωση της πολιτικής ζωής.
Τον Μ. Χαραλαμπίδη καλωσόρισαν η πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, Φωτεινή Αγγελίδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εορδαίας, Απόστολος Καΐδης, καθώς και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιάννης Αντωνιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε μάλιστα σε μια δυσμενή εξέλιξη για τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς το “Ίδρυμα Παναγία Σουμελά” από πρόσωπο δημοσίου δικαίου μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με αποτέλεσμα να γεννάται ανησυχία για την τύχη του σημαντικού αρχείου του ιδρύματος.