Αρχική > Αρθρογραφία > Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έμειναν… μόνοι! – Γράφει η Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έμειναν… μόνοι! – Γράφει η Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Το 2012 με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Εορδαίας , κάτι σπουδαίο συνέβη στην περιοχή μας. Οι  πολιτιστικοί σύλλογοι , η δημοτική αρχή και όσοι είχαν διάθεση να προσφέρουν, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάστηκαν άψογα.

Τότε σε μια δύσκολη οικονομική, αλλά και μεταβατική χρονική περίοδο,  χωρίς να υπάρχει προηγούμενη «κουλτούρα» συνεργασίας , οι πρόεδροι  και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων , με συνδετικό κρίκο την τότε Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή,  βάλανε στην άκρη, τις όποιες  διαφορές τους και ενεργοποιήθηκε  το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, το όμορφο μωσαϊκό των «φυλών», δημιουργώντας κατά κοινή ομολογία μια σειρά από σπουδαίες  εκδηλώσεις.

Η μοναδική αυτή  εμπειρία  έγινε «εργαλείο» πολιτισμού και  ξεχωριστό παράδειγμα συνεργασίας,  που δεν απαντάτε σχεδόν πουθενά στη χώρα μας.  Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Εορδαίας,  μας δείχνουν  εδώ και χρόνια, πως με την συνεργασία , το μεράκι και την ανιδιοτελή προσφορά, μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα.

Πέντε χρόνια όμως μετά ,διαπιστώνουμε πως δυστυχώς  οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Πτολεμαΐδας  έμειναν μόνοι! Οι σύλλογοι έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου μια ευθύνη και ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Βλέπουμε τα τελευταία 2 χρόνια, πως επί της ουσίας τις μοναδικές εκδηλώσεις που γίνονται για το ευρύ κοινό της Πτολεμαΐδας,  τα Χριστούγεννα και την αποκριά, τις διοργανώνουν, τις επιμελούνται και τις χρεώνονται οι σύλλογοι της πόλης.

Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή, δεν εκτίμησε και δεν αναγνώρισε την δημιουργική δύναμη των ανθρώπων του τόπου μας.  Δεν έδωσε κίνητρα, δεν αφουγκράστηκε τις ανάγκες,  όχι μόνο των 13 συλλόγων της Πτολεμαΐδας, αλλά  και των θεατρικών  ομάδων , των  εικαστικών και των  πολιτιστικών  συλλόγων  όλης της Εορδαίας.

Μια δημοτική αρχή πρέπει να χαράζει το όραμα και να δημιουργεί  τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και το πολιτισμό του τόπου. Το αξίωμα του δημάρχου δεν είναι μόνο ατομική πολιτική επίτευξη, αλλά θεσμός, ο οποίος δεν μπορεί μονίμως  να εκπροσωπείται από άλλους.

Μια δημοτική αρχή  δεν μπορεί να «υπονοεί» την παρουσία της , αλλά οφείλει να σχεδιάζει, να δημιουργεί, να στηρίζει και να αποτελεί έμπνευση και συνδετικό κρίκο για τους πολίτες της.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Πίστη Κρυσταλλίδου

Η Κρυσταλλίδου-Σιάχου Θεοπίστη γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Είναι κάτοχος ΜS Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, και απόφοιτος του Τμήματος «Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας» του ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Είναι Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Εορδαίας από το 2009. Διατέλεσε πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ. Είναι αιρετό μέλος της Πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Συντονίζει το WinCancer.