Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Η πόλη των Σερβίων απόκτησε έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της

Η πόλη των Σερβίων απόκτησε έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Παραδόθηκε στους πολίτες των Σερβίων ένας πολιτιστικός χώρος – κόσμημα – για την περιοχή, καθώς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων, σε μια εκδήλωση που είχε πανηγυρικό τόνο και έγινε μέσα σε κλίμα συναίνεσης, καθώς αναγνωρίστηκε η συμμετοχή όλων όσων συνέβαλαν στη δημιουργία του. Ο δήμαρχος Σερβίων – Βελεβντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, καθώς όπως είπε «σήμερα εγκαινιάζουμε ένα κόσμημα για την περιοχή μας. Μία μαρτυρική περιοχή με τέτοια ιστορία και κουλτούρα, δεν θα μπορούσε να μην είχε έναν τέτοιο χώρο πολιτισμού». Χαρακτήρισε μάλιστα τον εαυτό του πολύ τυχερό, καθώς «τέτοιες στιγμές συμβαίνουν μία φορά στα 50 χρόνια». Ο δήμαρχος Σερβίων ευχαρίστησε τους δύο προκατόχους τους για τη συμβολή τους στην δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, λέγοντας ότι ο Δημοσθένης Κοκολιός ήταν ο «εμπνευστής» του έργου, ενώ συνεχάρη και την προηγούμενη δημοτική Αρχή και τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Κωνσταντόπουλο, για τη συμβολή του στο κτίσιμο του κτηρίου. Ενωτικός ήταν και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος μνημόνευσε τις προσπάθειες των τριών τελευταίων δημάρχων, αλλά και τη συμβολή του προκατόχου του, Γιώργου Δακή. Απευθυνόμενος στους δημότες των Σερβίων που είχαν κατακλύσει το αμφιθέατρο, είπε ότι «συγχαρητήρια αξίζουν σε εσάς που με την παρουσία σας εγκρίνετε αυτό το έργο. Σ’ αυτό το μεγάλο κτήριο εσείς θα βάλετε την ψυχή σας, θα το ζεστάνετε και θα το εξελίξετε. Μαζί με τη δημιουργία των ανθρώπων του πολιτισμού θα κάνετε έναν τόπο καλύτερο, για να γίνει καλύτερη και η περιφέρειά μας».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σταύρος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «εγκαινιάζουμε σήμερα έναν χώρο που θα στεγάσει την τέχνη, τον πολιτισμό και τα Γράμματα. Αυτή η πόλη δικαιούται έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Φώτης Ζυγούρης, κάλεσε τους δημότες να αγκαλιάσουν το Πολιτιστικό Κέντρο και τους προέτρεψε σε ενεργή συμμετοχή για την περαιτέρω ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού. Στη μεγάλη σημασία που έχει το Πολιτιστικό Κέντρο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, αναφέρθηκε ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στα εγκαίνια αποζημιώθηκαν με μία εξαιρετική συναυλία, καθώς η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, που παρουσίασε το Ωδείο Σερβίων.

Ταυτότητα του Πολιτιστικού Κέντρου

Πρόκειται για ένα κτήριο συνολικής επιφάνειας 1.779,48 τ.τμ. με ισόγειο και όροφο. Ο όροφος διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων – εκδηλώσεων με σκηνή, 320 θέσεων που καλύπτει τις ανάγκες συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Αίθουσα εκδηλώσεων που μπορεί να μετατραπεί και σε χώρο περιοδικών εκθέσεων (βιβλίων, ζωγραφικής, λαϊκής παράδοσης κ.λ.π.). Φουαγιέ που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την αίθουσα  εκδηλώσεων, βοηθητικούς χώρους αίθουσας, όπως χώρο προβολής, μεταφραστών κ.ά. (χώροι προβολής, μεταφραστών κ.τ.λ.) και κυλικείο.

Το ισόγειο διαθέτει φουαγιέ, επτά αίθουσες για τις δραστηριότητες συλλόγων, (βιβλιοθήκη, πινγκ – πονγκ, ζωγραφική, χορευτικού, πληροφορική, συνεδριάσεων κ.α.), αίθουσα Μουσικής Μπάντας, αίθουσα πληροφορικής, γραφεία διοίκησης και τέσσερα γραφεία που στεγάζουν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Το έργο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2012 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013» στον Άξονα Προτεραιότητας 8  « Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΔΜ». Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 3.470.000 και συμβατοποιήθηκε στα 1.800.710,20 ευρώ, καθώς η συνολική έκπτωση ανήλθε σε 48%.

egpolkeserv161216_4 egpolkeserv161216_5 egpolkeserv161216_10 egpolkeserv161216_25_2 egpolkeserv161216_25_3-1 egpolkeserv161216_26 egpolkeserv161216_54

Πηγή Φωτογραφιών: mikrovalto.gr

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας