Ποιοι ευρωβουλευτές θα παραμείνουν στο ψηφοδέλτιο και ποια είναι τα νέα ονόματα που «παίζουν» για τις ευρωεκλογές. Αποφάσεις στις αρχές του χρόνου για λίστα ή σταυρό προτίμησης.
Με την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, το τελευταίο πολιτικό crash test μέσα σε 12 μήνες, κλείνει ο κύκλος των εκλογικών μαχών των κομμάτων, ενώ για την κυβέρνηση ανοίγεται μπροστά της ένα καθαρό χρονικό διάστημα, τριών και πλέον ετών, προκειμένου να υλοποιήσει όλα όσα έχει εξαγγείλει.
Ζητούμενο παραμένει το μίγμα πολιτικής που θα αποφασίσει να ακολουθήσει το κυβερνητικό επιτελείο έως την ευρωκάλπη, λαμβάνοντας υπόψιν τα ποιοτικά ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν επιδείνωση σε συγκεκριμένους δείκτες, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μεταρρυθμιστική κάμψη.
Μέχρι τότε, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, να κλειδώσει ο τρόπος διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ευρωβουλή, και δεύτερον, να καταρτιστεί το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.
Με τις εισηγήσεις να δίνουν και να παίρνουν – και για τα δύο αυτά ζητήματα – θεωρείται βέβαιο ότι έως τις αρχές Ιανουαρίου θα έχει αποφασισθεί καταρχήν εάν οι ευρωεκλογές – που θα πραγματοποιηθούν την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου – θα διεξαχθούν με λίστα ή σταυρό προτίμησης και αν με βάση συγκεκριμένες προτάσεις, η χώρα θα χωριστεί σε πέντε ή επτά εκλογικές περιφέρειες ή θα προστεθεί ακόμα μία περιφέρεια για τους ομογενείς.
Η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό τον οποίο ορισμένες πληροφορίες εμφανίζουν να προσανατολίζεται στην επαναφορά της λίστας για την ευρωβουλή, με τη σχετική πρωτοβουλία να παίρνει τον δρόμο της Βουλής προς έγκριση με το νέο χρόνο.
Στο μικροσκόπιο οι επόμενοι «ένοικοι» των Βρυξελλών
Το επόμενο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ εξελίσσεται ήδη σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με τις συζητήσεις στο παρασκήνιο να έχουν φουντώσει, τόσο για τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και για την τύχη των έξι νυν ευρωβουλευτών, που είχαν εκλεγεί με σταυρό προτίμησης.
Ένα σενάριο θέλει τους μισούς εξ αυτών – τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο – να βρίσκονται εκ νέου στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα να παίρνουν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Για την ώρα ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του αν και έχει γίνει αποδέκτης πολλών προτάσεων, για πρόσωπα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και αναγνωρισιμότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συζητήσεις για τη φυσιογνωμία των τελικών επιλογών και αν σε ένα βαθμό θα υπηρετούν τα πιθανά ανοίγματα και σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα σενάρια για άνοιγμα σε στελέχη της Κεντροαριστεράς, με το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου – που πρόσφατα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ – να φιγουράρει στην κορυφή των σχετικών διεργασιών ή ακόμα και αυτό της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, αλλά και του Πύρρου Δήμα, ο οποίος διετέλεσε και αυτός βουλευτής Επικρατείας το 2012.
Αλλά και πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στο Πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ή και ο πρώην βουλευτής Σπήλιος Λιβανός ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακούγονται για μια θέση στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή, ενώ για ακόμα μία φορά, δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που με όπλο την αναγνωρισιμότητα διεκδικούν με αξιώσεις μία από τις 48 θέσεις της λίστας.