Στο τελευταίο στάδιο σε όλες τις ενέργειες του, βρίσκεται η υλοποίηση του έργου κατάρτισης των 500 ανέργων του Νομού Κοζάνης σε νέες κρίσιμες δεξιότητες, με Δικαιούχο το Επιμελητήριο Κοζάνης. Πρόκειται για την πράξη «Πλοηγός Δεξιοτήτων στην Κοζάνη Δυτικής Μακεδονίας» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 6001146 η οποία υλοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2021-2017, και συγκεκριμένα του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το έργο αφορά στην απόκτηση και επικαιροποίηση – αναβάθμιση «ψηφιακών και πράσινων» δεξιοτήτων που άπτονται «ψηφιακών και πράσινων επαγγελμάτων» υψηλής ζήτησης, για ανέργους της υπό μετάβαση περιοχής του Νομού Κοζάνης.
Το έργο υλοποιείται τμηματικά σε 4 διαφορετικές ενέργειες, καθεμία από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό από 85% έως 100% και αναμένεται να κλείσει στην ολότητα του, τις επόμενες εβδομάδες.
Το πρώτο σκέλος του έργου (συμβουλευτική υποστήριξη/καθοδήγηση) αφορά στη διάγνωση και αποτύπωση των αναγκών των 500 ωφελούμενων – ανέργων καθώς και στη συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξή τους πριν την έναρξη της κατάρτισης αλλά και κατά τη διάρκειά της. Σκοπός, η ενίσχυση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Ο αριθμός των συνεδριών ανά ωφελούμενο είναι έξι εξατομικευμένες ατομικές και δύο ομαδικές. Μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου, το σύνολο των 489 ωφελουμένων είχε ολοκληρώσει τα 2 στάδια της συμβουλευτικής, ενώ οι 308 εξ αυτών είχαν ολοκληρώσει και το τρίτο στάδιο των συνεδριών. Με το πέρας των συνεδριών αυτών, ολοκληρώνεται η πρώτη ενέργεια της Πράξης, που αφορά τη Συμβουλευτική Υποστήριξη.
Το δεύτερο σκέλος του έργου (Θεωρητική Κατάρτισης σε Επαγγελματικές Δεξιότητες) αφορά στο εξειδικευμένο πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης και Πρακτικής Άσκησης, με κύριο στόχο την υποστήριξη στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας 500 ωφελούμενων ανέργων, που περιλαμβάνει αντικείμενα κατάρτισης και αφορούν σε ανάπτυξη δεξιοτήτων που συνδέονται με την Ψηφιακή και Πράσινη Οικονομία (Digital & Green Skills) προς τη Δίκαιη Μετάβαση, αλλά και με οριζόντια θέματα (soft skills). Η κατάρτιση σε εξειδικευμένες επαγγελματικές δεξιότητες και αφορά στα ακόλουθα Θεματικά Αντικείμενα: Δεξιότητες σε νέες μορφές ενέργειας, Δεξιότητες στην Πράσινη Οικονομία, Δεξιότητες στην Ψηφιακή Οικονομία. Οι ωφελούμενοι και των 21 τμημάτων έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία κατάρτισης και στα δύο σχήματα εντός του έτους 2024, ενώ η διαδικασία της κατάρτισης στέφθηκε με επιτυχία. Ο συνολικός αριθμός ανθρωποωρών που πραγματοποιήθηκαν καταρτίσεις, είναι 193.220. Την ενέργεια της κατάρτισης, ακολούθησε η διαδικασία της πρακτικής άσκησης.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του έργου, είναι αυτό της πρακτικής άσκησης, αφού δίνει τη δυνατότητα στους καταρτιζόμενους να ασκήσουν το νέο τους αντικείμενο σε πραγματικές συνθήκες εργασίας σε επιχειρήσεις του τόπου μας. Η προσέγγιση και εξεύρεση των επιχειρήσεων γίνεται από το Επιμελητήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η λειτουργία τους σχετίζεται με τα αντικείμενα κατάρτισης, τις δεξιότητες και ικανότητες που απέκτησαν οι ωφελούμενοι, και ακολουθούν σύγχρονα πρότυπα και μεθόδους οργάνωσης, ώστε η πρακτική άσκηση να αποκτά επιπλέον δυναμική και αξία. Ο συνολικός αριθμός των καταρτιζόμενων με εγκεκριμένη πρακτική άσκηση είχε ήδη φτάσει τους 452 τον Φεβρουάριο του 2025, από τους συνολικά 489 καταρτιζόμενους του προγράμματος. Έτσι, το ποσοστό των απαιτούμενων ανθρωποωρών για την ολοκλήρωση της Ενέργειας της Πρακτικής Άσκησης, έχει καλυφθεί σε ποσοστό άνω του 86,1%.
Το τελευταίο, όμως επίσης κρίσιμο σκέλος του έργου, είναι η πιστοποίηση των γνώσεων που αποκτούν οι καταρτιζόμενοι μέσω θεωρητικής εξέτασης. Κάθε ωφελούμενος συμμετέχει στην εξέταση πιστοποίησης, για κάθε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο του θεματικού αντικειμένου που έχει επιλέξει. Κάθε ωφελούμενος ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο κατάρτισης – πιστοποίησης για το πρώτο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο και μετά προχωρά στην κατάρτιση / πιστοποίηση του δεύτερου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού αντικειμένου, του επιλεγέντος Θεματικού Αντικειμένου. Έως και τα μέσα Φεβρουαρίου, πιστοποιήθηκαν στο Α’ εξειδικευμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο 484 καταρτιζόμενοι, ενώ στο Β’ εξειδικευμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο, πιστοποιήθηκαν 480, από τους συνολικά 489. Άρα η πιστοποίηση έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 98%. Οι εξετάσεις συνεχίζουν να κυλούν ομαλά χωρίς καμία δυσκολία έπειτα από την άρτια οργάνωση του Αναδόχου σε συνεργασία με τον Υπεργολάβο πιστοποίησης ICERT.
Η υλοποίηση του έργου συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και όπως προαναφέρθηκε θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ η πρόοδος της έχει χρίσει το Επιμελητήριο Κοζάνης, πρώτο ανάμεσα σε όλα τα Επιμελητήρια που υλοποιούν αντίστοιχα έργα.