Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Πλημμύρισε ο κάμπος της Δυτικής Εορδαίας – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή για παρεμβάσεις στο φουσκωμένο ρέμα

Πλημμύρισε ο κάμπος της Δυτικής Εορδαίας – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή για παρεμβάσεις στο φουσκωμένο ρέμα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Φούσκωσε την περασμένη Δευτέρα το ρέμα στον κάμπο της Δυτικής Εορδαίας, εξ’ αιτίας των καταρρακτωδών βροχών του τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν τα νερά και να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, κυρίως σε Εμπόριο, Μηλοχώρι και Φούφα, ενώ για την  άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση πλημμυρικών φαινομένων έκτακτης ανάγκης.

Οι ζημιές είναι αρκετά μεγάλες, αλλά υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε περίπτωση νέων έντονων βροχοπτώσεων, γι’ αυτό απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις καθαρισμού της τάφρου και αποκατάστασης της κοίτης του ρέματος, το οποίο ξεκινά από το Εμπόριο, φτάνει στον Περδίκα, όπου χύνεται στον Σουλού και από κει στη Βεγορίτιδα. «Ζητήσαμε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των πλημμυρών, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με κατεπείγουσες διαδικασίες που προβλέπονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς να χάσουμε χρόνο», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης. Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μας είπε ότι αμέσως μετά τις πλημμύρες της περασμένης Δευτέρας, υπέβαλε αίτημα στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για κήρυξη της περιοχής ως πλημμυροπαθούς, ώστε να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα, λόγω της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε. Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης και ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς,  ζήτησαν από την γενική γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας την  κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης υπόγραψε την σχετική απόφαση ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οπότε άνοιξε ο δρόμος για άμεσες παρεμβάσεις στο ρέμα, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί η εκτέλεση παρόμοιων έργων.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι εκβάθυνση του ρέματος, καθαρισμός της τάφρου και αποκατάσταση των πρανών. Είναι ένα σημαντικό έργο που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, ενώ απαιτούνται και ειδικά μηχανήματα, τα οποία αναζητούνται για μίσθωση, αλλά αν δεν βρεθούν, τότε το έργο θα ανατεθεί σε εργολάβο που διαθέτει παρόμοια μηχανήματα. Βεβαίως, πριν απ’ αυτό, η Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα προβεί σε μία εκτίμηση του κόστους και σε μελέτη του έργου. Στόχος όλων των υπηρεσιών και του δήμου Εορδαίας είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του ρέματος, ώστε να μην ξαναπαρατηρηθούν παρόμοια πλημμυρικά φαινόμενα, όπως ζητούν οι αγρότες του κάμπου της Δυτικής Εορδαίας και κυρίως του Εμπορίου, της Αναράχης, του Φούφα και του Μηλοχωρίου.

Φωτογραφίες αρχείου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Παράταση προθεσμίας για εγγραφές στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail   Από την Ιερά Μητρόπολη ανακοινώνεται ότι η προθεσμία για την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών εγγραφών στις Εκκλησιαστικές μας ...