Αρχική > Ενέργεια > Πλακεντάς για απόφαση Χατζηδάκη: «Ακατανόητη και προκλητική ενέργεια -Εν κρυπτώ απόφαση που βάλλει κατά της περιοχής » – Το Σάββατο συνάντηση των ενεργειακών δημάρχων Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου, Κοζάνης, στην Πτολεμαΐδα

Πλακεντάς για απόφαση Χατζηδάκη: «Ακατανόητη και προκλητική ενέργεια -Εν κρυπτώ απόφαση που βάλλει κατά της περιοχής » – Το Σάββατο συνάντηση των ενεργειακών δημάρχων Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου, Κοζάνης, στην Πτολεμαΐδα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Για «ακατανόητη και προκλητική» ενέργεια, κάνει λόγο ο δήμαρχος Εορδαίας και μέλος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Παναγιώτης Πλακεντάς, σχολιάζοντας στο e-ptolemeos.gr και τον Α. Πουγαρίδη, την ενέργεια του Κωστή Χατζηδάκη λίγο πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Ενέργειας, να μειώσει τα κονδύλια που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μέσω του ποσοστού διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020.

Μάλιστα ο κ. Πλακεντάς σημείωσε πως η εν λόγω απόφαση έγινε «εν κρυπτώ» χωρίς να είναι ενήμερος κανείς θεσμικός παράγοντας, τονίζοντας πως το θέμα θα επειρεάσει όλους τους ενεργειακούς δήμους, για αυτό και οι δήμαρχοι Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου και Κοζάνης θα το συζητήσουν σε συνάντηση το Σάββατο στο γραφείο του κ. Πλακεντά, ώστε να δουν πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα.

Θυμίζουμε πως το ποσοστό των εσόδων που κατευθυνόταν στις λιγνιτικές περιοχές έφτανε το 6% για το 2018 και 2019, με το συνολικό κονδύλι ανά έτος να αγγίζει τα 30εκ., ενώ για το 2020 πέφτει μόλις στο 1% κάτι που σημαίνει πως δεν θα ξεπεράσει τα 5εκ. ευρώ.

Ο κ. Πλακεντάς τόνισε, επίσης, πως εν λόγω απόφαση βάλλει εναντίον της περιοχής και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον προγραμματισμό των δήμων, λέγοντας, επίσης, ότι ο νέος ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας θα πρέπει να ξεκινήσει τη θητεία του «διορθώνοντας μια κακή απόφαση» για την περιοχή.

Μια απόφαση, μάλιστα, που έρχεται τη στιγμή που η περιοχή βιώνει την απολιγνιτοποίηση αλλά και την τεράστια οικονομική βλάβη που έχει προκαλεστεί όλο αυτό το διάστημα λόγω και της πανδημίας.

Η δήλωση Πλακεντά έχει ως εξής: «Είναι μια ακατανόητη και προκλητική ενέργεια που ουσιαστικά βάλλει εναντίον της περιοχής και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον προγραμματισμό και τις ενέργειες όλων των ενεργειακών δήμων, όχι μόνο της περιοχής αλλά και των υπολοίπων. Διότι αποστερεί  τη δυνατότητα να υπάρχουν συγκεκριμένα έσοδα τα οποία οφείλονται στο συγκεκριμένο τέλος που υπήρχε ως σήμερα . Δεν μπορώ να καταλάβω να καταλάβω τη λογική, δεν μπορώ να καταλάβω και το χρόνο, που δείχνει ότι έγινε εν κρυπτώ και χωρίς να υπάρχει ενημέρωση, ούτε καν των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της περιοχής , προκειμένου να μας εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Νομίζω ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να τεθεί υπόψη του νέου υπουργού Ενέργειας, κ. Σκρέκα, ο οποίος μάλλον πρέπει να ξεκινήσει τη θητεία του διορθώνοντας μια κακή απόφαση για την περιοχή. Αν τη συνδυάσουμε, δε, με όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν, το θέμα της απολιγνιτοποίησης, το θέμα της βλάβης που υπάρχει στην τοπική οικονομία, νομίζω ότι είναι αναγκαιότητα αυτό το πράγμα να γίνει. Είναι εξολοκλήρου απαίτηση της τοπικής κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό έχει προγραμματιστεί στο γραφείο μου μια συνάντηση των ενεργειακών δημάρχων, των συναδέλφων μου Φλώρινας, Αμυνταίου και Κοζάνης, προκειμένου να διερευνήσουμε για να δούμε πως θα λειτουργήσουμε σε αυτή την προκλητική ενέργεια. Θεσμική ενημέρωση προς το παρόν δεν υπάρχει, ενημερωθήκαμε από την αποκάλυψη του ΦΕΚ, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από τα τοπικά ΜΜΕ».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Σαρωτικός ο Μακεδονικός Φούφα και πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Μπορεί οι ελπίδες του για παραμονή να είναι ελάχιστες ως μηδαμινές αλλά ο Μακεδονικός Φούφα έχει δείξει ότι ...