Πολλές είναι οι περιοχές στη χώρα μας που κουβαλούν μαζί τους μια κρυμμένη μαγεία και μια βαριά ιστορία πίσω τους, που σπανίως γνωρίζουν οι περισσότεροι επισκέπτες. Μία από αυτές τις περιοχές, είναι ένα μικρό χωριό στην περιοχή της Φλώρινας, το Πισοδέρι. Το Πισοδέρι είναι ένα χωριό που είναι κυρίως γνωστό για χιονοδρομικό που βρίσκεται λίγο πιο πάνω, το χιονοδρομικό της Βίγλας, που αποτελεί στολίδι για την περιοχή και πόλος έλξης πολλών τουριστών των χειμώνα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό.
Το Πισοδέρι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα με τον ιδιαίτερα γνωστό ιερέα του, Σταύρο Τσάμη που ήταν κι οργανωτής της «Επιτροπής Αγώνα του Πισοδερίου» κι έμπιστος συνεργάτης του Γερμανού Καραβαγγέλη και του Καπετάν Κώττα. Ο ίδιος ιερέας με άκρα μυστικότητα έθαψε το κεφάλι του Παύλου Μελά κάτω από την Αγία τράπεζα μέχρι που το παρέδωσε στη Ναταλία Μελά, τη σύζυγό του, η οποία θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της δώρισε στον ναό εικόνα του Απόστολου Παύλου με ιδιόχειρη αφιέρωση. Η εικόνα κοσμεί τον ναό μέχρι και σήμερα.
Στο χωριό του Πισοδερίου, πέρα από την απίστευτη ομορφιά της φύσης, θα συναντήσεις πολλά πέτρινα δρομάκια που το καθένα θα σε καλεί να γράψεις και να ζήσεις μια δική σου προσωπική ιστορία. Εύκολα μπορεί να σου δημιουργηθεί το συναίσθημα ότι γυρνάς πίσω στον χρόνο και γεύεσαι- έστω για λίγο- αυτή τη μοναδικότητα της ιστορίας του τόπου.
Περπατώντας μέσα στο χωριό, θα συναντήσεις την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και λίγο πιο δίπλα, το παρεκκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου που μάλιστα χρονολογείται ως το παλαιότερο της υπάρχουσας εκκλησίας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το καμπαναριό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και σε ίδιο περίπου ύψους με την εκκλησία, ενώ η θέα από το πετρόχτιστο τοιχάκι σου κόβει την ανάσα και σε προκαλεί να θέλεις οπωσδήποτε να επιστρέψεις εκεί.
Πολλές οι ιστορίες που έχουν ήδη γραφθεί για αυτόν τον τόπο και πολλές ακόμα μπορείς να γράψεις εσύ αν τον επισκεφθείς και περάσεις εκεί τις στιγμές σου. Σίγουρα έχεις ακούσει για τον Παρθενώνα της Αθήνας που αποτελεί στολίδι για τη χώρα μας και το χουμε καμάρι. Το Πισοδέρι, λοιπόν, έχει τον δικό του Παρθενώνα, όπως αποκαλούν το κτήριο οι κάτοικοι του χωριού, κι αυτός δεν είναι άλλος από τη Μοδέστειο Σχολή που για δεκατίες ολόκληρες αποτελούσε κέντρο ελληνικής παιδείας κι έκλεισε το 1970 ελλείψει μαθητών.
Φαντάσου να βρεις τον έρωτα μέσα σε όλα αυτά τα πέτρινα κτήρια και το βουκολικό τοπίο, καθώς ο ήλιος δύει και να «αναγκαστείς» -εσύ δε θέλεις καθόλου, το ξέρω- να το ζήσεις λες κι έχει βγει από τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης. Περιοχές με τόση ομορφιά, σε κάνουν να δεις και την ομορφιά που βρίσκεται μέσα σου. Σε κάνουν να θέλεις να παγώσεις τον χρόνο για λίγο και κοιτάζοντας γύρω σου να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή είναι μικρή για να τρέχεις τόσο πολύ, ενώ μπορείς να σταματήσεις για λίγο και να απολαύσεις τη θέα κι όλα όσα αυτή φέρνει μαζί της.
Σίγουρα, ένα ταξίδι στο Πισοδέρι θα σε πείσει ότι ο έρωτας, ω ζωντάνια, η ομορφιά, μπορεί να κρύβεται στα πιο απίθανα μέρη και θα σε βρει εκεί που δεν το περιμένεις- σε ένα πετρόχτιστο τοπίο, με έναν ήλιο να δύει και να σου θυμίζει γιατί αγάπησες τον άνθρωπο που αγάπησες. Πέφτει η νύχτα στο Πισοδέρι λοιπόν,-γιατί το Παλέρμο είναι χιλιοειπωμένο- κι εσύ ετοιμάζεσαι να πέσεις μαζί της στη μαγεία που προκαλεί αυτός ο τόπος. Έτοιμος;