Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Πυρκαγιά στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης – Ενδείξεις για εμπρησμό από πρόθεση

Πυρκαγιά στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης – Ενδείξεις για εμπρησμό από πρόθεση

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

 

Πυρκαγιά στο δικαστικό μέγαρο Κοζάνης ξέσπασε σήμερα, περίπου στις 7 το πρωί, θέτοντας σε συναγερμό τις πυροσβεστικές, αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Για τις αιτίες της πυρκαγιάς ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, με πιο πιθανό το ενδεχόμενο της εμπρηστικής ενέργειας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στον 3ο όροφο, όπου στεγάζεται το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, ειδικότερα στο γραφείο 5, της Γραμματείας της Εισαγγελίας Εφετών. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο γραφείο υπήρχαν πάρα πολλές δικογραφίες, φάκελοι και έγγραφα, τα οποία καταστράφηκαν, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι κάποιοι μπορεί να είχαν συμφέρον να καταστραφεί το υλικό. Μάλιστα, σήμερα δικαζόταν πολύ σοβαρές υποθέσεις στο Πενταμελές Εφετείο, αλλά όλες οι δίκες αναβλήθηκαν. Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 7.20 το πρωί και έσπευσε με δύο πυροσβεστικά οχήματα, με επικεφαλής της δύναμης τον ίδιο τον περιφερειακό διοικητή, αρχιπύραρχο, Αριστείδη Μαυρόπουλο, ενώ παρών ήταν και ο διοικητής της Κοζάνης Γιώργος Ρούτσιας. Η πόρτα του γραφείου που καιγόταν ήταν κλειδωμένη και χρειάστηκε να τη σπάσουν οι πυροσβέστες, ενώ έσπασαν και παράθυρα του ορόφου για να βγει ο καπνός, καθώς το κτήριο είχε γεμίσει καπνό και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Οι πυροσβέστες μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν και έσβησαν τη φωτιά σχετικά γρήγορα, ωστόσο το πολύτιμο υλικό αναρίθμητων δικογραφιών είχε καταστραφεί.

Ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, με πιο πιθανό, αυτό του εμπρησμού από πρόθεση. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται, καθώς στους διαδρόμους των δικαστηρίων, ακουγόταν έντονα από ανθρώπους που σχετίζονται με το δικαστικό μέγαρο, ότι κάποιος ή κάποιοι πέταξαν κάτω από τις πόρτες γραφείων, εμποτισμένα χαρτιά και υφάσματα με εύφλεκτο υλικό. Ο «Π» ρώτησε τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής αν βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός, αλλά ούτε το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε. Ειδικότερα σημείωσε: «Δεν μπορώ να πω τίποτα, καταλαβαίνετε ότι είναι θέμα της προανάκρισης η οποία συνεχίζεται και την έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας». Πάντως η σήμανση που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο δικαστικό μέγαρο, παρέμεινε πολλές ώρες μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς, χτενίζοντας κυριολεκτικά όλους τους χώρους. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι συνήθως η προανάκριση για τις πυρκαγιές γίνεται από την ίδια την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όμως η πυρκαγιά του δικαστικού μεγάρου ανατέθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας με εντολή εισαγγελέα, πράγμα που δείχνει από μόνο του ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν τα γραφεία των ορόφων, ενώ το ισόγειο ήταν γεμάτο κόσμο που περίμενε να αρχίσουν οι δίκες. Τελικά γύρω στις 11 άρχισε μόνο η εκδίκαση των υποθέσεων του Ειρηνοδικείου, ενώ αναβλήθηκαν όλες οι δίκες του Πενταμελούς Εφετείου και του πολυμελούς Πρωτοδικείου. Παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Δημοκρατίας από το ύψος της πρώην νομαρχίας και κάτω.

20160922_091353-1 20160922_091331

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή συζήτηση για το πρόγραμμα των 40εκ. ευρώ- Κασαπίδης: «Νιώθω τον πόνο και την αγωνία σας, παίρνω δύναμη να διεκδικήσω περισσότερα πράγματα»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail «Νιώθω τον πόνο και την αγωνία σας, θα είμαι μπροστά στα αιτήματά μας. Παίρνω δύναμη από εσάς για ...