Μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο είχε καταγράψει αύξηση κατά 10% των κρουσμάτων γρίπης – Ανάλογη ανοδική τάση δείχνουν και τα τελευταία δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας καθώς καταγράφεται αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή
Μειωμένη αποτελεσματικότητα των φετινών αντιγριπικών εμβολίων έναντι του στελέχους της γρίπης Α(Η3Ν2) καταγράφουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (Εuropean Centre Disease Control, ECDC), την ώρα που οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τον αντίκτυπο της νόσου από το συγκεκριμένο στέλεχος στον πληθυσμό της Ευρώπης είναι δυσοίωνες: όπως επισημαίνουν σε πρόσφατη έκθεση εκτίμησης κινδύνου της γρίπης αναμένεται αύξηση των σοβαρών περιστατικών γρίπης τύπου Α (Η3Ν2).
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το στέλεχος Η3Ν2 έχει ήδη δείξει τα… δόντια του, καθώς είναι το στέλεχος της γρίπης που κυριαρχεί και το οποίο προκαλεί τα περιστατικά με τις επιπλοκές που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι το Α(Η3Ν2) που κυκλοφορεί στην χώρα είναι διαφορετικό – αντιγονικά διακριτό, είναι ο ακριβής όρος -σε σχέση με εκείνο που περιέχεται στο αντιγριπικό εμβόλιο, γεγονός που μειώνει την κάλυψη του εμβολίου από τον συγκεκριμένο υπότυπο της γρίπης.
Στην Ευρώπη τα διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με το ECDC, δεν δείχνουν ακόμη ποιο θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης, αυτό δηλαδή που θα προσβάλλει περισσότερο τον πληθυσμό. Τα περασμένα έτη το κυρίαρχο στέλεχος ήταν το λεγόμενο πανδημικό, το Α(Η1Ν1).
Μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο είχε καταγράψει αύξηση κατά 10% των κρουσμάτων γρίπης. Ανάλογη ανοδική τάση δείχνουν και τα τελευταία δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας καθώς καταγράφεται αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή. Το θετικό είναι πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες παραμένει χωρίς μεταβολές ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο – τέσσερα περιστατικά βαριάς γρίπης με τα δύο εξ αυτών θανατηφόρα. Πέρυσι στην Ελλάδα καταγράφηκαν 338 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων τα 145 ήταν θανατηφόρα.
Απαραίτητος ο αντιγριπικός εμβολιασμός
Ωστόσο, το ECDC υπενθυμίζει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει σε κάθε περίπτωση το βασικό όπλο του πληθυσμού απέναντι στη γρίπη και το αντιγριπικό εμβόλιο, ακόμη και με μειωμένη αποτελεσματικότητα, το μόνο διαθέσιμο μέσο για την πιο ισχυρή θωράκισή του.
Οι επιστήμονες συστήνουν τον εμβολιασμό με αντιγριπικό εμβόλιο στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, παχύσαρκα άτομα, όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα σχολές, ειδικά σχολεία) και υπογραμμίζουν ότι από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού ως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, μεσολαβεί διάστημα περίπου τριών εβδομάδων.