Επανέρχεται το θέμα ανάγκης επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στην περιοχή, σε συνέχεια σχετικής σύσκεψης που έγινε στα γραφεία του ΟΣΕ μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επί της ουσίας αν και από τη σύσκεψη δεν προέκυψε ουσιαστική εξέλιξη, τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να προχωρήσουν έργα υποδομής ώστε να λειτουργήσει επιτέλους ο σιδηρόδρομος.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, του Προέδρου Ιωάννου Γιώργου και του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Μουρουδέλη Κώστα, του Βουλευτή Ν. Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη, των Δημάρχων Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, των Αντιπεριφερειάρχων, Τεχνικών Έργων Λάζαρου Γκερεχτέ, Μεταφορών & Επιχειρηματικότητας Νίκου Λυσσαρίδη, και των Αντιδήμαρχων Τεχνικών Έργων, Εορδαίας Νίκου Φουρκιώτη και Κοζάνης Κώστα Βόμβα. Επί τάπητος αξιολογήθηκε η κατάσταση του σχεδιασμού και προγραμματίσθηκαν τα επόμενα στάδια που αφορούν στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στο Νομό Κοζάνης.
Πτολεμαΐδα – Αμύνταιο
Για το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Πτολεμαΐδα – Αμύνταιο, τονίζεται ότι συντήρηση και εκσυγχρονισμός για την επαναλειτουργία της γραμμής και των εγκαταστάσεων του Σταθμού Πτολεμαΐδας. Επί της ουσίας, για την εν λόγω γραμμή απαιτείται συντήρηση, ενώ τα κτήρια του π. σιδηροδρομικού σταθμού Πτολεμαΐδας ανήκουν στη ΓΕΟΣΕ και πρέπει να παραχωρηθούν στον ΟΣΕ, μάλιστα υπάρχει σχετικό έγγραφο του δημάρχου Εορδαίας προκειμένου να τα πάρει και να τα ανακαινίσει, ενώ έχουν υπάρξει και σχετικές επαφές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάποια εξέλιξη.
Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – ΑΕΒΑΛ
Σε ό,τι αφορά το τμήμα Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – ΑΕΒΑΛ, τονίζεται πως η χρηματοδότηση μελετών και έργου γίνεται, από τη ΔΕΗ και ότι η όδευση προσδιορίσθηκε σε σχέση με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ) του ορυχείου Πτολεμαΐδας. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η σιδηροδρομική εξυπηρέτηση της ΑΕΒΑΛ για στήριξη της επιχειρηματικότητας, με τον ΟΣΕ να σημειώνει πως προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου από τον ΟΣΕ εντός του 2025.
Η εν λόγω γραμμή είναι διακαής πόθος, ωστόσο απαιτείται να γίνει από την αρχή. Έχει γίνει κατά πληροφορίες ειδική μελέτη για την αποκατάσταση του εδάφους, σε μια γραμμή που είχε χαλάσει από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Ωστόσο το κόλλημα είναι ότι σε συγκεκριμένα εδάφη πρέπει να γίνει ανταλλαγή εκτάσεων οικοπέδων μεταξύ ΟΣΕ και ΔΕΗ. Έμφαση δίνεται στο να διέρχεται η γραμμή από την π. ΑΕΒΑΛ για εμπορευματικούς λόγους. Ο ΟΣΕ ευελπιστεί το έργο θα δημοπρατηθεί εφέτος, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες εκφράζουν ερωτηματικά.
Σημαντικό να τονιστεί είναι ότι ορίστηκε επιτροπή με συμμετέχοντες τους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης, την Περιφέρεια, τον ΟΣΕ, προκειμένου να υπάρχει πιο συχνή ενημέρωση για τα βήματα που απαιτούνται και τι ενέργειες γίνονται.
Τμήμα Καλαμπάκα – Χάνι Μουργκάνη– Δήμητρα– Γρεβενά – Σιάτιστα (Καστοριά) – Ξηρολίμνη – Κοζάνη – Βέροια
- Οι εκπρόσωποι του ΟΣΕ παρουσίασαν τη χάραξη της διαδρομής.(σε αρχικό στάδιο)
- Προετοιμάστηκε από τον ΟΣΕ, ύστερα από αίτημα του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη τον Απρίλιο 2024, και παραδόθηκε η προεκτίμηση αμοιβών μελετών για το υπόψη έργο, προκειμένου να διεκδικηθούν οι αναγκαίοι πόροι.
Γέφυρες ΟΣΕ
Σε ότι αφορά στις καθαιρεσθείσες γέφυρες του ΟΣΕ και ειδικότερα σε αυτήν που βρίσκεται στην έξοδο της Κοζάνης προς το αεροδρόμιο Κοζάνης, οι εκπρόσωποι του ΟΣΕ πρότειναν να επανακατασκευαστεί νέα γέφυρα στο ίδιο σημείο και με ασφαλή σχεδιασμό, καθόσον η σιδηροδρομική γραμμή θα διέρχεται από τον υφιστάμενο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κοζάνης.
Για το θέμα αυτό υπογράφηκε συμφωνία, προ ετών, για καθαιρέσεις και ανακατασκευή και των δύο γεφυρών. Το κόστος αυτής θα ενσωματωθεί στο έργο του δρόμου Κοζάνη – Aεροδρόμιο. Ταυτόχρονα, στο ίδιο έργο, θα προσαρμοστεί ο σχεδιαζόμενος από τον Δ. Κοζάνης κόμβος στην έξοδο από Κοζάνη.
Β.Σ.