Την αντίθεσή της στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων της γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας, υπογράμμισε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στη συνεδρίασή της την Πέμπτη το απόγευμα.
Αυτό που δέχονται οι δήμοι είναι η μεταφορά των διαθεσίμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών, αλλά και αυτό υπό προϋποθέσεις. Βεβαίως, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επισημάνθηκε είναι ότι σχεδόν το σύνολο των δήμων δεν έχει διαθέσιμα κεφάλαια. Με δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, τόνισε: «οι δήμαρχοι καλούνται να αποφασίσουν αν συναινούν στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαχείριση από την κυβέρνηση. Το Ταμείο Παρακαταθηκών, αποτελεί πρόταση της ΚΕΔΕ». Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι «η αυτοδιοίκηση δεν έχει μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα και δεν υπάρχει περιθώριο αποταμίευσης χρημάτων από τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει. Πάντοτε υπάρχουν έκτακτες ανάγκες και τα χρήματα χρειάζεται κάπου να χρησιμοποιούνται».
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ σημείωσε ότι «δεν είναι ξεκάθαρη η θέση της ΚΕΔΕ για το θέμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι δήμαρχοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν συμφωνούν με την κατάθεση σε λογαριασμό για διαχείριση από την κυβέρνηση». Για την Δυτική Μακεδονία είπε πως «σχεδόν το σύνολο των δήμων, σε ποσοστό ίσως και 99% δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και πολλές φορές δεν έχουν ούτε να πληρώσουν το προσωπικό. Αν τα χρήματα πάνε στην τράπεζα, όταν ο δήμος το θέλει, θα πρέπει να το δηλώνει και με κάποιες διαδικασίες να τα παίρνει πίσω. Ωστόσο οι ανάγκες είναι έκτακτες και θα υπάρξει κίνδυνος να χαθούν έργα».
Ακατάλληλες όλες οι παιδικές χαρές
Στο μεταξύ, μείζον θέμα υπάρχει σε όλους τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας με τις παιδικές χαρές, καθώς, σχεδόν στο σύνολό τους είναι ακατάλληλες. Το θέμα έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, καθώς οι τρεις δήμαρχοι της Π.Ε. Καστοριάς δικάζονται στις 30 Οκτωβρίου για την ακαταλληλότητα των παιδικών χαρών που διαθέτουν. Όπως σημείωσε μάλιστα, από τις δεκάδες χιλιάδες των παιδικών χαρών στο σύνολο της χώρας, μόλις σε περίπου 65 ανέρχονται αυτές που έχουν πιστοποίηση και είναι κατάλληλες. Πρότεινε και έγινε δεκτή η εισήγησή του από τα μέλη της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, να ζητήσει η ΠΕΔ την παράταση της ρύθμισης για την καταλληλότητα των παιδικών χαρών, καθώς και την χρηματοδότηση των δήμων για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, ώστε να πάρουν πιστοποίηση. Διαφορετικά τόνισε ο Π. Κεπαπτσόγλου, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για την ουσιαστική αναβάθμιση των παιδικών χαρών, θα πρέπει να κλείσουν όλες οι παιδικές χαρές των δήμων, οπότε θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.