Κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, τάχθηκε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, διαμηνύοντας συγχρόνως ότι θα αγωνιστεί σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής για την προστασία του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της επιχείρησης και της ενέργειας.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, δήλωσε ότι «οι εξελίξεις στη ΔΕΗ είναι ραγδαίες και πολύ δυσάρεστες. Αυτό φαίνεται και από την άφιξη του υπουργού στην περιοχή, για να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Εγώ πιστεύω ότι αυτά που είπε ο κ. Σκουρλέτης, αυτή είναι η αλήθεια. Ότι πάει για ξεπούλημα η ΔΕΗ. Αυτό το ξέραμε από παλιότερα από τις κινήσεις που γινόντουσαν, αλλά το διαπιστώνουμε κι αυτές τις μέρες. Και μάλιστα προσπάθησαν να απαξιώσουν τη ΔΕΗ, να την χρεοκοπήσουνε και να ξεπουληθούν όλα τα εργοστάσια σε μια φτηνή τιμή».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ πρόσθεσε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι ξεπουλιέται η ΔΕΗ και θα πλήξει πάρα πολύ την περιοχή μας. Θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ανεργίας, αλλά και θα μειωθεί το εισόδημα όλων των οικογενειών στην περιοχή μας. Γι’ αυτό θα κάνουμε τις κινητοποιήσεις που πρέπει να κάνουμε, σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές και με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και σε συνεργασία με όλους τους φορείς».
Σχετικά με τα «βαποράκια» που ο Πάνος Σκουρλέτης διευκρίνισε πως «εννοούσε ότι βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία”, ο Γ. Βοσκόπουλος, είπε: «αυτό θα πρέπει να το διευκρινίσει ο κ. Σκουρλέτης, γιατί βαποράκια υπάρχουν παντού, τώρα που είναι, ποια είναι δεν το ξέρουμε».
Ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, υπογράμμισε ότι «το θέμα της ΔΕΗ μας απασχολεί διαχρονικά. Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση και την πώληση των μονάδων, νομίζω ότι όσες φορές χρειάστηκε η περιοχή σύσσωμη έδωσε έναν μεγάλο αγώνα και απέτρεψε όλες αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι αρνητικές όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για τη χώρα. Το θέμα της ενέργειας είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα, δεν μπορεί να είναι εξαρτώμενη η χώρα από ιδιωτικά συμφέροντα και από το εξωτερικό, γιατί όπως λένε όλοι οι ειδικοί αυτό το γεγονός σε καταστάσεις δύσκολες, σε περιόδους αστάθειας, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα για να αποτρέψουμε μία τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη».
Ο Σ. Ζαμανίδης σχολίασε και το ενδεχόμενο να δοθούν μονάδες της ΔΕΗ όχι σε ιδιώτες, αλλά σε φορείς του δημοσίου. Ειδικότερα δήλωσε: «Αυτό δεν το βλέπω σαν ένα λογικό σενάριο. Δηλαδή αν πάει η ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ, ποια διαφορά θα έχει από το να μείνει ως ΔΕΗ. Σιγά – σιγά θα μας πουν ότι θα την αγοράσει η ίδια η ΔΕΗ. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, νομίζω ότι αν είναι να μείνει σε δημόσιους φορείς πρέπει να μείνει στη ΔΕΗ».
Ο δήμαρχος Σερβίων – Βελεβντού, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, τόνισε σχετικά: «Η Πώληση της ΔΕΗ, των υδροηλεκτρικών κ.λ.π., νομίζω είναι η χαριστική βολή για τη χώρα και την περιοχή», ενώ απέδωσε ευθύνες σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ανάλογες ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν πολύ λιγότερο προσωπικό και ότι «υπάρχουν συνδικαλιστές που δεν ξέρουν που είναι η δουλειά τους».
Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ κλήθηκαν να σχολιάσουν τη νέα δήλωση Καρυπίδη περί «παραίτησης», σε περίπτωση πώλησης μονάδων σε ιδιώτες. Ο Γ. Βοσκόπουλος, αφήνοντας για τη δήλωση του περιφερειάρχη, είπε σχετικά: «Εγώ δεν πιστεύω σε τέτοια μεγαλόστομα λόγια. Όταν λες κάτι πρέπει και να το κάνεις. Εγώ αν πω κάτι, ότι δηλαδή θα πρέπει να παραιτηθώ για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τότε όντως θα παραιτηθώ. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για παραιτήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Σ. Ζαμανίδη, ο οποίος σημείωσε: «Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα το δούμε. Εγώ γενικά πιστεύω ότι τους αγώνες τους δίνεις καλύτερα όταν είσαι μέσα στις εξελίξεις και έχεις θέσεις. Γιατί αν φύγεις από τον αγώνα, πιστεύω ότι μπορεί πιο εύκολα να έρθουν αρνητικές συνέπειες. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε από θέσεις θεσμικές. Εκτός, αν πάλι υπάρχει η περίπτωση να θέσουμε όλοι στη διάθεση των αρμοδίων τις παραιτήσεις μας, αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνουμε. Το να παραιτηθούμε όμως συνολικά από τον θεσμό που υπηρετούμε, νομίζω ότι δεν θα βοηθήσει».