Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, όπως ενημερώνει σχετικά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας.
Πρόκειται για πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων και κατασχεθέντων τροφίμων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα, στη Δ. Μακεδονία.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους παραγωγικών ζώων (εκμεταλλεύσεις βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοιρινών και πουλερικών) της ΠΕ Φλώρινας ότι ξεκίνησε η υλοποίηση του «Προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων και κατασχεθέντων τροφίμων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Την υλοποίηση του προγράμματος αναλαμβάνει η ανάδοχος εταιρεία KAFSIS.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση των παρακάτω ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα σε κάθε Περιφέρεια:
▪ Πτωμάτων βοοειδών, αιγών και προβάτων, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, από τα οποία λαμβάνονται επιπλέον δείγματα εγκεφαλικού ιστού, συγκεκριμένα βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.
▪ Πτωμάτων νεκρών βοοειδών, και αιγοπροβάτων που δεν εντάσσονται στα ζώα της προηγουμένης παραγράφου, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
▪ Πτωμάτων νεκρών Χοίρων, Ιπποειδών και Πτηνών
- Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΛΟΙΠΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ και συγκεκριμένα:
▪ Πτωμάτων όλων των ηλικιών των ζώων που ανευρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου ή σε Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις.
Παρακαλούνται:
✓ Οι Κτηνοτρόφοι, ιδιοκτήτες ή υπεύθυνο προσωπικό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων να απευθύνονται για την ύπαρξη νεκρών ζώων, εντός ή εκτός της εκτροφής τους, απευθείας στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση. Απαραίτητα στοιχεία δήλωσης Αριθμός Ενωτίου Ζώου, Κωδικός Εκμετάλλευσης, ΑΦΜ ιδιοκτήτη.
✓ Οι υπεύθυνοι συντηρητές ή διαχειριστές του οδικού δικτύου καθώς και λοιποί πολίτες να απευθύνονται για τον εντοπισμό νεκρών ζώων στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.
Πληροφορίες στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Τηλέφωνο Φορέα υλοποίησης προγράμματος (KAFSIS): 2108960100».
Αναλυτικά οι οδηγίες: