Με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος ανακοινώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας η ολοκλήρωση του Βιβλίου με τίτλο «Biodiversity status and challenges in trans–border hotspots of the South–Western Balkans» (Κατάσταση και προκλήσεις για τη βιοποικιλότητα σε κρίσιμες περιοχές στα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια). Το βιβλίο εκδόθηκε στο πλαίσιο του έργου ‘Κοινά σχέδια διατήρησης της βιοποικιλότητας και αειφόρων στόχων για την ανάπτυξη της διμερούς δικτύου προστατευόμενων περιοχών’ με ακρωνύμιο COMBINE2PROTECT του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Cross Border Cooperation Programme CCI 2014 TC 16 I5CB 009 (χρηματοδότηση 85% ΕΤΠΑ και 15% Εθνικοί πόροι) το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από την Π.Ε. Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σκοπός του βιβλίου είναι η παράθεση των βασικών πληροφοριών της βιοποικιλότητας στα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια, καθώς και η παρουσίαση στρατηγικών για τη διαχείριση της βιοποικιλότητας. Το βιβλίο στοχεύει στην ενίσχυση γνώσεων για τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο, αναδεικνύοντας διαστάσεις που απαιτούνται σε επίπεδο συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης για την εφαρμογή των αρχών της αειφορικής ανάπτυξης στην πράξη.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία θεματικά μέρη:
- Την αξία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Στο πρώτο μέρος, βασικό αντικείμενο είναι η αξία της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων καθώς και οι ωφέλειες των οικοσυστημικών υπηρεσιών προς την τοπική κοινωνία και οικονομία. Τα βασικά χαρακτηριστικά των προστατευόμενων περιοχών, των οικοτόπων και των ειδών της περιοχής παρουσιάζονται ως κύρια φυσική κληρονομιά.
- Την ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε σημαντικές φυσικές περιοχές με βάση τις αρχές της αειφορίας. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή είναι το αντικείμενο του μέρους αυτού σε σχέση με τη χρήση των φυσικών πόρων και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι κατευθύνσεις αειφορικής διαχείρισης είναι :
- Οικολογική συνέχεια με παράλληλη ασφαλή επικοινωνία των ανθρώπων και των ειδών της άγριας πανίδας.
- Παραγωγή ενέργειας με έμφαση στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σημαντικές περιοχές φυσικού κάλλους.
- Διαχείριση υδατικών πόρων στην αγροτική παραγωγή κάτω από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.
- Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της βόσκησης ως βασικό άξονα δράσεων βέλτιστης πρακτικής για τα είδη, τους οικοτόπους και τους υδατικούς πόρους.
Επίσης παρουσιάζονται και ζητήματα που δημιουργούνται από τη διασπορά ξενικών και εισβαλόντων ειδών στα οικοσυστήματα της περιοχής.
- Την ανάπτυξη διασυνοριακών δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας. Στο τρίτο μέρος αναπτύσσονται οι διασυνοριακές δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας για τα είδη, τους οικοτόπους και τους υδατικούς πόρους με βάση τη Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή, πρόσκαιρα, στον σύνδεσμο https://www.dropbox.com/s/o8orfqannue0vaj/2020BiodiversityBook_Web.pdf?dl=0 και μελλοντικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος (http://www.ipa-cbc-programme.eu/approved-project/46/), καθώς και από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειο Άμπα Γεωπόνο Μ.Sc, Ph.D (ambasv@gmail.com), και από τον συγγραφέα κ. Λάζαρο Γεωργιάδη Βιολόγο Περιβαλλοντολόγο (lazgeo36@gmail.com).
Για τη συγγραφή του βιβλίου υπήρξε ομάδα καθώς και συνεργάτες που συνέδραμαν εθελοντικά και καθοριστικά, στην ολοκλήρωση του Βιβλίου με προσφορά φωτογραφικού υλικού, χαρτών και πολύπλευρη ανάπτυξη θεμάτων.