Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στην Ουκρανία, που αποσπά τη διεθνή προσοχή, αλλά αναβαθμίζει επίσης, κατά ένα τρόπο, και τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας για την Αμερικανική πολιτική, για να επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο τις γνωστές αξιώσεις της στο Αιγαίο και ν΄ασκήσει πιέσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτον για αφοπλισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων και προώθηση ιδεών για «συνεκμετάλλευση» των ενεργειακών πόρων της Ελληνικής ΑΟΖ, που παρουσιάζονται παραπλανητικά ως δήθεν «κοινοί πόροι» της Ανατολικής Μεσογείου.
Η αναστροφή πολιτικής και η εξαγγελία από την Ελληνική Κυβέρνηση προκαταρκτικών ερευνών, με στόχο την εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, κινητοποίησε την Άγκυρα , που έφτασε στο σημείο να θεωρεί οτι ακόμη και οι έρευνες και η εξόρυξη υδρογονανθράκων Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, είναι θέμα που την αφορά και εμπίπτει στην αυθαίρετη αξίωση της για «συνεκμετάλλευση» .
Η ανοχή και η κατευναστική πολιτική, με την οποία οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των δυο τελευταίων δεκαετιών, περιλαμβανομένης της σημερινής Κυβερνήσεως, αντιμετώπισαν τις θρασύτατες Τουρκικές αξιώσεις και προκλήσεις, εξέθρεψαν μεγαλύτερη ακόμη Τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα.
Η Κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί οτι είναι μονόδρομος η εφαρμογή από την Ελλάδα των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, όπως είναι η επέκταση των χωρικών της υδάτων σε 12 ν. μ. και η ανακήρυξη ΑΟΖ και οτι δεν έχει κανένα νόημα οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή τους.
Η συγκυρία της νέας κρίσεως που προκαλεί η Άγκυρα, με τις μαζικές υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, δεν είναι άσχετη με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, στα μέσα Μαϊου. Η Άγκυρα επιδιώκει να στείλει μήνυμα στην Αμερικανική ηγεσία ότι πρέπει ν’ ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για να κάνει υποχωρήσεις στα δυο κύρια θέματα που θέτει. Στο θέμα αφ’ ενός της διεκδικούμενης «συνεκμεταλλεύσεως» και στο θέμα αφ’ ετέρου της αποστρατικοποιήσεως των νησιών.
Σε ο,τι αφορά το πρώτο, δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η Άγκυρα ενθαρρύνθηκε από τα όσα μετέφερε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η τελευταία επανέφερε τις γνωστές ιδέες που η ίδια διακινεί από την εποχή ήδη της Προεδρίας Ομπάμα, για «συμμετοχή» της Τουρκίας στους «ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου». Η ίδια όμως όφειλε να γνωρίζει οτι δεν υπάρχουν «κοινοί πόροι» της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά πόροι που ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της κάθε χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, που κατανέμεται και οριοθετείται, με βάση τις αρχές και τις πρόνοιες του διεθνούς θαλασσίου δικαίου.
Σε ο,τι αφορά το δεύτερο, η Άγκυρα πιστεύει οτι είναι κατάλληλη η συγκυρία για την άσκηση Αμερικανικών πιέσεων στην Ελλάδα, για την απομάκρυνση από τα νησιά των βαρέων ιδίως όπλων, με το πρόσχημα της αποστολής των Ρωσικών οπλικών συστημάτων, που βρίσκονται στα νησιά και πάνω στα οποία βασίζεται η αντιαεροπορική τους άμυνα, ως βοήθεια στην Ουκρανία.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει μεγάλες ευθύνες για την αποφασιστική αντιμετώπιση των Τουρκικών σχεδιασμών, σε βάρος των ζωτικών μας συμφερόντων σε Ελλάδα και Κύπρο. Οφείλει να στείλει από πριν τα αναγκαία μηνύματα στην Ουάσιγκτον και να καταστήσει σαφές ειδικότερα οτι οι ιδέες Νούλαντ δεν είναι μόνο εκτός κάθε συζητήσεως για την Ελληνική πλευρά, αλλά οτι αποτελούν απαράδεκτη προσβολή σε βάρος της χώρας μας και οτι θίγουν τη βάση της αμοιβαιότητας των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Η Κυβέρνηση οφείλει επίσης να θέσει άμεσα το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και να ζητήσει την καταδίκη των Τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, τη στιγμή που όλες οι χώρες μέλη καλούνται να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ουκρανία, πάνω στη βάση κοινών, υποτίθεται, αρχών. Παρέλκει επίσης να τονισθεί οτι θα ήταν εγκληματικό για την εθνική μας άμυνα η απομάκρυνση από τα νησιά οπλικών συστημάτων, με το πρόσχημα της αποστολής τους στην Ουκρανία. Η πολιτική αυτή, ούτως η άλλως, είναι παράλογη και απαράδεκτη για την Ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει την απροκάλυπτη Τουρκική απειλή.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη όχι μόνο να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά και άλλες παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου, αλλά να κάνει επίσης πράξη την άσκηση των δικαιωμάτων, που μας παρέχει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Πρόεδρος
Πανελλήνια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ