Οι Εκδόσεις Φυλάτος πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου της Ελένης Κοΐδου με τίτλο: “ΣΥΝΔΡΟΜΟ WILLIAMS-BEUREN”, το απόγευμα της Τετάρτης στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γιάννης Σούλιος, Οργανωτικός Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, Ευγενία Νιάκα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, Βαΐτσα Λαμπροπούλου, Νηπιαγωγός , η συγγραφέας και ο Εκδότης.
Αναλυτικότερα, για ένα βιβλίο που μπορεί να καθοδηγήσει τους γονείς, τον κοινωνικό περίγυρο και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών που έχουν το εν λόγω σύνδρομο και αυτές τις ιδιαιτερότητες έκανε αναφορά στις δηλώσεις της η Βαΐτσα Λαμπροπούλου. Η συγγραφέας αναφέρθηκε στο σπάνιο αυτό σύνδρομο εξηγώντας τι αφορά και τι συνιστά στο άτομο που το έχει, εξηγώντας τι περιλαμβάνει το σύνδρομο και πως αυτό ελέγχεται. Η αφορμή για να γράψει το βιβλίο αυτό ήταν η διπλωματική της διατριβή στο εν λόγω θέμα.
Τι είναι το σύνδρομο Williams-Beuren
Το σύνδρομο Williams-Beuren (ΣW-B) είναι μια σπάνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Άτομα με ΣW-B παρουσιάζουν ελαφρά έως μέτρια νοητική υστέρηση, ποικίλες ιατρικές ανωμαλίες, ασυνήθιστες μορφές συμπεριφοράς και δυσμορφία προσώπου. Αυτό όμως που κεντρίζει το ενδιαφέρον στην περίπτωση των ατόμων με ΣW-B, είναι το έντονα αντιφατικό προφίλ της προσωπικότητάς τους. Ενώ χαρακτηρίζονται από υπερκινητικότητα, διαταραχή έλλειψης προσοχής, συχνές εναλλαγές στη διάθεση, δυσκολίες στη μαθηματική σκέψη, αδυναμίες στην οπτικοχωρική αντίληψη, υπερβολικό άγχος σε στρεσογόνες καταστάσεις, από την άλλη πλευρά είναι ιδιαίτερα ομιλητικά, χρησιμοποιούν πλούσιο και ποιοτικό λεξιλόγιο, διακρίνονται για την υπερευαισθησία τους, την ευγένεια, την ενσυναίσθηση, το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους, καθώς και για την ασυνήθιστη κοινωνικότητά τους. Άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι η έντονη ευαισθησία τους στους ήχους, καθώς και το εξαιρετικό ταλέντο τους στη μουσική. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι πολλά παιδιά με ΣW-B παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, χωρίς ποτέ να έχουν διδαχθεί νότες. Τα άτομα με σύνδρομο Williams-Beuren, έχουν μια αταλάντευτη πίστη στο καλό του κόσμου, σύμφωνα με το σύνθημα: «Το κακό δεν υπάρχει». Αν υπήρχαν περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, τότε η ανθρωπότητα σίγουρα θα πήγαινε καλύτερα, λέει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Mannheim, Meyer-Lindenberg.
Video- φωτογραφίες: Γιώργος Τριανταφύλλου