Αρχική > Ποντιακά > Παρουσίαση του βιβλίου ΠΥΡΡΙΧΟΣ

Παρουσίαση του βιβλίου ΠΥΡΡΙΧΟΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Μία εξαιρετικά ποιοτική εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, το απόγευμα της Κυριακής, αυτοί που παρέστησαν στον αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Αναφερόμαστε στην παρουσίαση του Ιστορικού – Λαογραφικού Βιβλίου ‘’ΠΥΡΡΙΧΟΣ’’ του Νίκου Παλασίδη γραμμένο στα Νεοελληνικά και τα Ποντιακά.

Το βιβλίο αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο και την γένεση του Πυρρίχιου χορού και εμπεριέχει cd μελωδικό με τα αίτια του τρωικού πολέμου στην ποντιακή διάλεκτο.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο Αντώνης Πουγαρίδης εκδότης εφημερίδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ και Φωκίων Φουντουκίδης, εκδότης του περιοδικού ‘’Πόντος’’ ενώ στο τέλος αναφέρθηκε στην έκδοσή του ο συγγραφέας και γνωστός σε όλους μας φροντιστής της Θεσσαλονίκης Νίκος Παλασίδης.

Ο Αντώνης Πουγαρίδης στην μακρά εισήγησή του μαζί με πληθώρα ερευνητικών στοιχείων, παρέθεσε και το πολιτικό περίγραμμα του ‘’Πυρρίχιου χορού’’, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

 

Σήμερα ο ΠΥΡΡΙΧΟΣ είναι ένας παγκόσμιος χορός

Εκφράζει την σύγχρονη οικουμενικότητα του ελληνισμού.

Έρχεται από την κλασσική Ελλάδα

και ενώνει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΡΑΤΣΑΣ Έλληνες σε όλη την Υφήλιο…

Ως χορός (πολιτισμικό στοιχείο) εξ ορισμού ενώνει.

ΕΝΩΝΕΙ

.Τους Πόντιους στην Ελλάδα

.Τους Εξισλαμισμένους

.Τη Διασπορά

.Τα σωματεία

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο ταλαντούχος δημοσιογράφος της ΕΤ3 και εκδότης του περιοδικού ‘’ΠΟΝΤΟΣ’’ Φωκίων Φουντουκίδης αναλύοντας τα βιώματά του, και την πολυσχιδή δράση για το ποντιακό ζήτημα, τους χορούς και τη λαογραφία του.

Υπενθύμισε στους παρισταμένους, ότι εδώ στην Πτολεμαΐδα άναψε η πρώτη φωτιά και ξεκίνησε το 1986 ο αγώνας για την αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας.

Μίλησε επίσης για τα πολλά ταξίδια του στην γη του Πόντου, όπου ακόμη χορεύονται οι ποντιακοί χοροί να επέστησε την προσοχή, να μην υφαρπάξουν οι Τούρκοι την πολιτιστική μας παράδοση, βαπτίζοντας τον ‘’Πυρρίχιο’’ τουρκικό χορό.

Ο συγγραφέας Νίκος Παλασίδης μας εντυπωσίασε με την πολυμάθεια του και την γνώστη της Ποντιακής γλώσσας.

Τόνισε τη δυσκολία της συγγραφής και την πολύχρονη έρευνα, που πραγματοποίησε ανατρέχοντας σε αρχαίες πηγές, που φθάνουν στον Πλούταρχο και τον Ξενοφώντα.

Κλείνοντας δήλωσε ότι ευχαρίστως θα παρουσιάσει και στην Πτολεμαΐδα το Θεατρικό έργο, εφ’ όσον προσκληθεί.

Η εκδήλωση  έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, αφού είχαμε παρουσίαση των μουσικών και του χορευτικού συγκροτήματος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου, απέδωσε τον Πυρρίχιο χορό, σύμφωνα με την περιγραφή του Φιλοσόφου Πλάτωνα αλλά και σύμφωνα με την περιγραφή του Ιστορικού Ξενοφώντα.

Ήταν ομολογουμένως, η προχθεσινή εκδήλωση, μία ξεχωριστή βραδιά, που εγγράφεται στο ενεργητικό του Ποντιακού Συλλόγου, ο οποίος ανεβάζει συνεχώς την ποιότητα και την προσφορά του.

 

Δείτε βίντεο από τον Πυρρίχιο χορό κατά Ξενοφών από τον Παριγορίδη Στάθη και τον Σαναΐδη Σάββα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας και τον Πυρρίχιο χορό κατά Πλάτωνα:

 

Δείτε βίντεο από την ομιλία του Αντώνη  Πουγαρίδη για τον Πυρρίχιο, στην παρουσίαση του έμμετρου ΠΙΡΡΙΧΟΣ:

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team