Κάλεσμα στην εκδήλωση – συναυλία που διοργανώνει η ΔΕΗ με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο για τον εορτασμό των 60 χρόνων λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και ώρα 7μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης Κοζάνης, απηύθυνε ο διευθυντής Λειτουργικής Υποστήριξης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Δημήτρης Ζαραφίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παρών στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα δώσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ στη συναυλία θα συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Λάκης Χαλκιάς και ο Κώστας Μακεδόνας και η χορωδία της ΔΕΗ.
Η εκμετάλλευση του λιγνίτη στην περιοχή μας συμπλήρωσε μεν τα 60 χρόνια «αλλά θα συνεχίσει και στο εξής, θα ξεπεράσει τον Αιώνα», δήλωσε μεταξύ άλλων το στέλεχος της ΔΕΗ και τόνισε ότι «η συγκεκριμένη εκδήλωση που για πρώτη φορά γίνεται για τα Ορυχεία μας, σηματοδοτεί ότι εδώ και 60 χρόνια σε μια περιοχή 500 χιλιόμετρα Βόρεια της Αθήνας που ήταν και κατ’ εξοχήν αγροτική, αναπτύχθηκε σταδιακή η μεγαλύτερη Βιομηχανία Ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, με τεράστιο σε μέγεθος και πολυπλοκότητα εξοπλισμό στα Ορυχεία και στους Σταθμούς.»
Τόνισε μάλιστα ότι η αξιοποίηση του λιγνίτη συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο της περιοχής αυξάνοντας το κατά κεφαλή εισόδημα σε μεγάλα μεγέθη και πως ο λιγνίτης της περιοχής μας στήριξε την εθνική οικονομία και συνετέλεσε στην ηλεκτροδότηση της χώρας, εξασφαλίζοντας την φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για την ηλεκτροδότηση όλων των απομακρυσμένων περιοχών της χερσαίας χώρας και συνέβαλε στην βιομηχανική ανάπτυξη.
Σ’ αυτό το εθνικό καύσιμο οφείλεται, είπε ο κ. Ζαραφίδης, η ασφάλεια τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια, η επάρκεια και η μη εξάρτηση από εισαγόμενες πηγές, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά και στις σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από το γεγονός ότι μια μικρή περιοχή όπως η δική μας έγινε “η πρίζα της Ελλάδας”, αναφερόμενος στις μετεγκαταστάσεις Οικισμών, την απαλλοτρίωση εκτάσεων, την μεταβολή της περιοχής από καθαρά αγροτική σε βιομηχανική, αλλά και στην αύξηση της τεχνικής κατάρτισης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για εργατοτεχνικό προσωπικό και επιστήμονες. «Γι’ αυτό λοιπόν αξίζει να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια των Ορυχείων λιγνίτη, ενός καυσίμου που σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια στα έγκατα της γης μας και αξιοποιήθηκε ιδίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως μετά το 1970 λόγω των πετρελαϊκών κρίσεων.»
Ο κ. Ζαραφίδης παρέθεσε μάλιστα και κάποια ιστορικά στοιχεία για το λιγνίτη, λέγοντας ότι οι λιγνίτες της περιοχής μας ήταν γνωστοί ακόμα επί Τουρκοκρατίας, στη γύρω περιοχή οι κάτοικοι ορισμένων χωριών όπως Καρυοχώρι, Προσάστιο, Μαυροπηγή είχαν προχωρήσει στη διάνοιξη πηγαδιών και γαλαριών και χρησιμοποιούσαν το λιγνίτη ως καύσιμο για θέρμανση. Τόνισε ωστόσο ότι πιο οργανωμένη εκμετάλλευση γίνεται από το 1930 με τους Παυλίδη – Αδαμόπουλο από την Πτολεμαΐδα που πήραν άδεια εκμετάλλευσης σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων κοντά στο Προάστιο.
Το 1939 ο γερμανός καθηγητής Κέγκελ εκτίμησε την ποσότητα του κοιτάσματος σε 6 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ στην μεταπολεμική περίοδο 1945-1957 ο λιγνίτης αποκτά εθνική σημασία για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, με αποτέλεσμα το 1950 να ξεκινήσει η συστηματική έρευνα από το ΙΓΜΕ, ενώ τον Γενάρη του 1956 ο Μποδοσάκης ίδρυσε την εταιρεία ΛΙΠΤΟΛ (Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας).
Το στέλεχος της ΔΕΗ επισήμανε επίσης πως «στη διάρκεια αυτών των 60 χρόνων ό,τι έγινε, έγινε με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων που πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο έργο. Αυτούς τιμάμε κάθε χρόνο της Αγίας Βαρβάρας, αυτούς τιμούμε ειδικά φέτος με την εκδήλωση αυτή που αφιερώνεται στα “σκληρά παιδιά” των Ορυχείων και των Σταθμών, που κρατούν αναμμένη την δάδα του ηλεκτρισμού 24 ώρες το 24ωρο, για όλες τις ημέρες, για όλα τα χρόνια.»
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «e-ptolemeos.gr» τόσο ο κ. Ζαραφίδης όσο και διευθυντής Εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ, Στέφανος Παλαβός, επανέλαβαν ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης- συναυλίας για τα 60χρονα των Ορυχείων στο γυμναστήριο της Λευκόβρυσης γίνεται καθαρά για λόγους χωρητικότητας, καθώς δεν υπάρχει στην πόλη της Πτολεμαΐδας κλειστός χώρος αντίστοιχης χωρητικότητας.