Πρωτοβουλία-κάλεσμα προς τους εργαζομένους που εκτέθηκαν κατά το παρελθόν (βλ. εργαζομένους των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδας) αλλά και σε όλους όσοι εκτίθενται ακόμη σε ίνες αμιάντου, ώστε να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις αλλά και να συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο απευθύνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, που μάλιστα προχωρά σε μια συνολική εκστρατεία-έργο με τίτλο: “Παρέμβαση για πολύ πρώιμη διάγνωση μεσοθηλιώματος σε ομάδες πληθυσμού με έκθεση σε ίνες Αμιάντου με τη χρήση καινοτόμων μοριακών δεικτών» του Ε.Π «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού”.
Το θέμα αφορά κυρίαρχα την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως τόσο τους εργαζομένους της ΔΕΗ αλλά και τους εργαζομένους στα πρώην ΜΑΒΕ οι οποίοι χθες το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης ενημερώθηκαν από τα πιο επίσημα χείλη, του καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Βασίλη Μαρκόπουλου προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης Άρη Κουρκούτα για τις προληπτικές εξετάσεις, για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αμίαντο στην υγεία, τις ασθένειες που προκαλεί αλλά και τις μεθόδους διάγνωσης.
Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Βασίλης Μαρκόπουλος έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα αμίαντος και επιπτώσεις στην υγεία και οι μελέτες και εργασίες του “κοσμούν” Βιβλιοθήκες Σχολών Πανεπιστημίων κ.ο.κ. και αποτελούν πολύτιμο εγχειρίδιο για την ιατρική κοινότητα και όχι μόνο. Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως “η έκθεση σε ίνες αμιάντου δείχνει τα αποτελέσματά της… μετά την παρέλευση 30-35 χρόνων. Τότε φαίνονται και οι σοβαρές ασθένειες στις οποίες εκτέθηκαν οι εργαζόμενοι”, είπε, για να υπενθυμίσει πως από το 2005 έχει απαγορευτεί η χρήση και εμπορία αμιάντου. Μάλιστα, όπως παρουσίασε οι εφαρμογές του αμιάντου άγγιζαν τις 2.500! (χρησιμοποιούνται σε φρένα, σε ηλεκτρικά σίδερα, σε μονώσεις ακόμη και σε σόλες υποδημάτων).
Τότε, όπως εξήγησε ο Καθηγητής, δεν ήτο γνωστές οι βλάβες στην υγεία από την έκθεση στον αμίαντο. Σήμερα όμως όπως εξήγησε, όλοι είναι και οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις παρενέργειες και βλάβες στην υγεία που αυτός προκαλεί καλώντας ακόμη μια φορά τον κόσμο να προβεί εάν επιθυμεί στις εθελοντικές αυτές αλλά απαραίτητες εξετάσεις.
”Επιπτώσεις της έκθεσης σε αμίαντο στην υγεία των εργαζομένων”
Στην έκθεσή του με τίτλο “επιπτώσεις της έκθεσης σε αμίαντο στην υγεία των εργαζομένων” ο Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, παρουσιάζει τις ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος και αυτές είναι οι εξής:
– Αµιάντωση
– Καρκίνο του πνεύµονα
– Μεσοθηλίωµα
– Καρκίνο του λάρυγγα
Η αµιάντωση είναι µια µη αναστρέψιµη διάχυτη διάµεση ίνωση των πνευµόνων, σημειώνει ο Καθηγητής. Η ανάπτυξή της προϋποθέτει την έκθεση σε σηµαντικές ποσότητες ινών αµιάντου για σχετικά µεγάλο χρονικό διάστηµα
Τα αρχικά συµπτώµατα, είναι:
– δύσπνοια κατά την κόπωση
– ξηρός βήχας ή βήχας µε απόχρεµψη
– τρίζοντες ρόγχοι στα οπισθιοβασικά τµήµατα των πνευµόνων
Οι µέθοδοι διάγνωσής της είναι:
α) η ιστοπαθολογική εξέταση και η ανίχνευση ινών αµιάντου.
β) ∆ιάχυτη ίνωση στην ακτινογραφία θώρακος ή στο HR CT
γ) έλεγχος για την απουσία άλλων αιτιών ίνωσης
δ) περιοριστική πνευµονοπάθεια στις σπιροµετρικές εξετάσεις
Όπως αναφέραμε στη συνέντευξη Τύπου-κάλεσμα σε εξετάσεις συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρης Κουρκούτας ο οποίος στάθηκε με τη σειρά του και στη σπουδαιότητα με την οποία πρέπει να δουν το όλο θέμα οι κάτοικοι της περιοχής μας αφού, όπως προείπαμε, πολλοί Δυτικομακεδόνες εργαζόταν στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος όπως και ο ίδιος “εργαζόμουν κι εγώ στα ΜΑΒΕ όπως επίσης και άλλοι 700 περίπου κάτοικοι της περιοχής μας και όχι μόνο. Έχουμε σχεδόν 30 χρόνια από τότε που βρεθήκαμε στο Μεταλλείο Αμιάντου και καλό θα ήταν να κάνουμε τις προληπτικές εξετάσεις. Καλό θα είναι εθελοντικά όλοι μας να κάνουμε τις εξετάσεις”, επανέλαβε, σημειώνοντας παράλληλα πως “όποιος δεν θέλει δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει τις εξετάσεις”. Μάλιστα ο κ. Κουρκούτας ενημέρωσε πως για την υλοποίηση του προγράμματος στην περιοχή μας θα συμπληρώνεται και ειδικό ερωτηματολόγιο από πολίτες που είχαν κατά το παρελθόν εκτεθεί σε αμίαντο αφού πρώτα όμως επικοινωνήσουν με το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης.