Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Παράταση ομηρείας για 1800 οικοπεδούχους της Πτολεμαΐδας – Κόλλησε στο Κτηματολόγιο η Πράξη Εφαρμογής Σχεδίου Επέκτασης της Πόλης

Παράταση ομηρείας για 1800 οικοπεδούχους της Πτολεμαΐδας – Κόλλησε στο Κτηματολόγιο η Πράξη Εφαρμογής Σχεδίου Επέκτασης της Πόλης

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για 1800 πολίτες της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι διαθέτουν ιδιοκτησίες στην περιοχή επέκτασης της Πόλεως Πτολεμαΐδας, καθώς βρίσκονται σε ομηρεία εδώ και 28 ολόκληρα χρόνια, επειδή δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι απαιτούμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να οικοδομήσουν τα οικόπεδά τους ούτε να τα πωλήσουν.

Η Πράξη Εφαρμογής επέκτασης πόλεως Πτολεμαΐδας στη Δυτική και Βόρεια πλευρά της πόλης (από τις εγκαταστάσεις του  πρώην Στρατοπέδου μέχρι το δρόμο του  “Μποδοσάκειου” νοσοκομείου), ξεκίνησε πριν 28 χρόνια, με στόχο να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης Πτολεμαΐδας μια έκταση 1.260 στρεμμάτων στην οποία υπάρχουν 1.350 ιδιοκτησίες που ανήκουν σε 1.800 ιδιοκτήτες, Η όλη  διαδικασία ωστόσο σημείωσε πρωτοφανή καθυστέρηση, καθώς υπήρξε εμπλοκή με την αποπληρωμή της Πράξης Εφαρμογής στον μελετητή του έργου. Κι ενώ τελικά διατέθηκαν τον περασμένο Απρίλιο τα χρήματα για την αποπληρωμή της μελέτης, οι ταλαίπωροι ιδιοκτήτες βρίσκονται ακόμα στην αναμονή, αφού η όλη διαδικασία σκάλωσε στη μετεγγραφή των ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «e-ptolemeos» ο μελετητής του έργου Πολιτικός Μηχανικός Νικόλαος Αραϊλόπουλος, «η διαδικασία μετεγγραφής των ιδιοκτησιών αυτών στο Κτηματολόγιο ξεκίνησε μετά το Πάσχα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, ίσως πάρει και κανά δυό μήνες από τον επόμενο χρόνο, εξ αιτίας του συνωστισμού που υπάρχει στο Κτηματολόγιο.»  Εξήγησε ότι η καθυστέρηση αυτή σημειώνεται «επειδή έχουν συσσωρευτεί στο Κτηματολόγιο πολλές Πράξεις Εφαρμογής – ίσως επειδή πλησιάζουμε και σε εκλογές και ο καθένας (Δήμος) θέλει να τακτοποιήσει τέτοια θέματα.» Δεν παρέλειψε να  τονίσει ωστόσο ότι «η διαδικασία αυτή γίνεται για έβδομη φορά, γιατί η βάση δεδομένων του Κτηματολογίου έχει να κάνει με το χρόνο, τα δεδομένα που ισχύουν τη δεδομένη στιγμή επεξεργάζεται το Κτηματολόγιο. Κι εμείς φτάσαμε στη διαδικασία αυτή για έβδομη φορά, καθώς όλες τις προηγούμενες φτάναμε στη διαδικασία αυτή και δεν έγινε η μετεγγραφή για λόγους οικονομικούς και τώρα είναι η έβδομη φορά.» Ο κ. Αραϊλόπουλος σημείωσε ότι «αυτή τη φορά υπάρχουν τα χρήματα και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς δόθηκαν τα χρήματα για την αποπληρωμή της μελέτης από την Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Κοζάνης και ο δήμος ενδιαφέρθηκε, οπότε  αυτή τη φορά θα τελειώσει το θέμα.» Καθώς «μόνο όταν ολοκληρωθεί στο Κτηματολόγιο η μετεγγραφή των οικοπέδων στην επίμαχη περιοχή θα μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις ή οικοδόμηση των εν λόγω οικοπέδων.»

Ο κ. Αραϊλόπουλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η διαδικασία ένταξης της ανωτέρω έκτασης στο Σχέδιο Πόλεως Πτολεμαΐδας ξεκίνησε το 1990 που υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου και χρειάστηκαν 28 χρόνια για να ολοκληρωθεί, «ενώ επρόκειτο για μια δουλειά που ενδεχόμενα θα μπορούσε να τελειώσει σε 5 χρόνια, εάν όλα πήγαιναν φυσιολογικά.»

Υπενθυμίζεται ότι οικονομική εκκρεμότητα για την Πράξη Εφαρμογής στον μελετητή αφορούσε το ποσό που αναλογούσε στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης. Το ύψος της οφειλής ανέρχονταν σε 400.000 ευρώ αλλά με τόκους και τα έξοδα μετεγγραφής ξεπέρασε τις 700.000 ευρώ.

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Στον Δήμο Κοζάνης τα περισσότερα από τα χθεσινά (Σαββάτου) κρούσματα- Η επίσημη αναφορά της Περιφέρειας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης της Π.Ε. Κοζάνης για την πανδημία COVID-19, στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών αναφέρει ...