Μεγάλη κατήφεια και απογοήτευση επικρατεί μεταξύ των μηλοπαραγωγών των Πύργων και του γειτονικού Μεσοβούνου, καθώς οι τιμές που δίνουν οι έμποροι που παίρνουν φέτος τη σοδειά είναι ιδιαίτερα χαμηλές, με συνέπεια να μην καλύπτονται καν τα έξοδα για την φετινή παραγωγή.
Η συγκομιδή μήλων ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες στα δύο ονομαστά μηλοπαραγωγά χωριά της Εορδαίας και η παραγωγή -στους Πύργους τουλάχιστον- είναι άριστη φέτος. Ωστόσο οι τιμές δεν ανταποκρίνονται ούτε στην ποιότητα του προϊόντος ούτε στις προσδοκίες των παραγωγών. «Οι τιμές είναι χαμηλές φέτος, κυμαίνονται από 40 ως 50 λεπτά», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργων αλλά και μηλοπαραγωγός, Δημήτρης Σαμπακίδης. «Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών στους Πύργους έδωσαν τα μήλα τους με 40-43 λεπτά», είπε, ενώ σημείωσε ότι «κάποιοι -ελάχιστοι παραγωγοί- τα έδωσαν με 60 λεπτά, αλλά είναι λίγα τα μήλα που πωλήθηκαν με 60 λεπτά.»
«Ούτε τα μεροκάματα δεν βγάζω φέτος ούτε θα μπορέσω να πληρώσω τα φάρμακα ή να εξοφλήσω την Εφορεία και το ΕΦΚΑ», δήλωσε άλλος παραγωγός των Πύργων, καταγγέλλοντας ότι «κάθε χρόνο οι έμποροι ρίχνουν τις τιμές, θέλουν να πάρουν τσάμπα τα μήλα, ενώ λίγα χρόνια πριν τα δίναμε με 70 λεπτά.» Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «με τα νούμερα που κάνουν οι έμποροι επικαλούμενοι ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές, κάποιοι φοβήθηκαν μην μείνει η παραγωγή τους στο χωράφι και αναγκάστηκαν να δώσουν τα μήλα τους με «ανοιχτή τιμή» και ζουν με την αγωνία τι τιμή θα τούς πει ο έμπορος όταν μαζευτεί η παραγωγή.»
Αντίστοιχη ή μάλλον χειρότερη είναι η κατάσταση στη γειτονική Κοινότητα Μεσοβούνου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής είναι κατώτερο, λόγω των ζημιών που προξένησε η χαλαζόπτωση σε όλες τις καλλιέργειες που δεν διαθέτουν αντιχαλαζικά δίχτυα. Αυτό ανέφερε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Μεσοβούνου, Γιάννη Ασφαλτίδης. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι πιο χαμηλά, από 40-50 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι οι τιμές ήταν στα 50-55 λεπτά.» Σημείωσε ότι «η πλειοψηφία των παραγωγών του Μεσοβούνου πούλησε την παραγωγή με 45-47 λεπτά», εξηγώντας ότι μιλά για τα μήλα «που ήταν σκεπασμένα.» Γιατί, «όσα μήλα ήταν ξεσκέπαστα και χτυπήθηκαν από το χαλάζι – και ήταν μεγάλο μέρος της παραγωγής, πάνε για χυμοποίηση με τιμές 3 έως 4,5 λεπτά, ενώ τα λίγο καλύτερα πάνε με 2,5 έως 4 λεπτά η κλούβα (17 έως 18 κιλά). Καταλαβαίνετε ότι ούτε τα μεροκάματα δεν βγαίνουν με τέτοιες εξευτελιστικές τιμές, όχι να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.»