- Πάντρεμα της λιγνιτικής παραγωγής με εθνικές πηγές ενέργειας»
- «Μη θεσμικοί φορείς συμμετέχουν στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό»
Η υπό κατασκευή νέα λιγντική μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και η επιχείρηση έχει κάθε δικαίωμα ώστε να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες που θα την καθιστούν αποδοτικότερη, με λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, τόνισε σε συνέντευξή του στον «Π», το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για συμπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στην 5η μονάδα.
Αναλυτικότερα, ο κ. Καραλευθέρης, σχολίασε πως ο ίδιος εδώ και τρεις βδομάδες είχε αναφερθεί στην Πτολεμαΐδα 5, όταν ήταν πληθώρα τα δημοσιεύματα έλεγαν για την πιθανή κακή τύχη της μονάδας και μιλούσαν για κλείσιμό της, ή για σταμάτημα των εργασιών κατασκευής και στην καλύτερη περίπτωση συζητούσαν για συνέχιση λειτουργίας της και μετασκευή για συνέχιση στη φυσικό αέριο.
Όπως τόνισε ο ίδιος, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι στην χώρα θα υπάρξει περίοδος όπου δεν θα υπάρξει καθόλου λιγνιτική παραγωγή, με τα σημερινά δεδομένα γύρω από τη γεωπολιτική των ενεργειακών καυσίμων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Τότε έλεγα ότι στη ΔΕΗ έχουμε αποφασίσει να παντρέψουμε τις εθνικές πηγές ενέργειας για να στηρίξουμε τη μονάδα 5 και την προοπτική της λιγνιτικής παραγωγής. Στη ΔΕΗ δεν υπάρχει κουλτούρα της συνολικής παύσης της λιγνιτικής παραγωγής».
Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, απάντησε ότι εξυπηρετούν, προφανώς, σημερινές πολιτικές ανάγκες. «Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι στην χώρα θα υπάρξει περίοδος όπου δεν θα υπάρξει καθόλου λιγνιτική παραγωγή, με τα σημερινά δεδομένα γύρω από τη γεωπολιτική των ενεργειακών καυσίμων. Έτσι, από καιρό, συζητούμε πολύ σοβαρά τη λειτουργία της μονάδας 5 -κανείς δεν σκέφτηκε στη ΔΕΗ ότι η μονάδα δεν θα λειτουργήσει- παρά τους ευσεβείς πόθους όλων των κύκλων συμφερόντων εκτός της χώρας, εντός της χώρας και εντός της περιοχής όπου κατασκευάζεται η μονάδα», τόνισε ο κ. Καραλευθέρης.
Σχολίασε, επίσης, η μονάδα 5 θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και έχει κάθε δικαίωμα η ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες ώστε να γίνει η μονάδα αποδοτικότερη, με λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και πιθανά καθόλου επιβάρυνση.
«Να χρησιμοποιήσουμε τις εθνικές πηγές ενέργειας»
Ο κ. Καραλευθέρης τόνισε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τις εθνικές πηγές ενέργειας, λέγοντας πως συμπληρωματικά στη λιγνιτική παραγωγή θα λειτουργήσουν και τεχνολογίες που θα αξιοποιούν εθνική πηγή ενέργειας και μόνο. «Να χρησιμοποιήσουμε τις εθνικές πηγές ενέργειας. Δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε ενάντια στις εθνικές πηγές. Η υπεράσπιση της λιγνιτικής παραγωγής ως βάσης καυσίμου είναι εκείνη υποστηρικτική μέθοδος που θα αξιοποιηθούν μαζί με νέες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Εμείς στην Πτολεμαΐδα 5 στόχο έχουμε να αξιοποιηθεί περαιτέρω η λιγνιτική παραγωγή της Πτολεμαΐδας για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο που έλεγε ότι γκρεμίζουμε τις παλιές μονάδες και χρησιμοποιούμε νέες, καθαρής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Αυτό το σχέδιο η ΔΕΗ το εφαρμόζει εδώ και χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι η μονάδα που θα μπαίνει πρώτη στο σύστημα, σε πείσμα πολλών»
Επίσης, ο κ. Καραλευθέρης τόνισε πως έπρεπε από χρόνια να κατασκευαστεί η μονάδα 5, σημειώνοντας με νόημα πως: «δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να μετασκευαστεί σε μονάδα φυσικού αερίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, το φυσικό αέριο είναι ξένο καύσιμο, ακριβό, που επιβαρύνει το ισοζύγιο της χώρας, είναι εργαλείο στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων.
«Εμείς θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ώστε να κάψει η Πτολεμαΐδα 5 λιγνίτη, απλώς με νέες τεχνολογίες που θα συμπεριλαμβάνουν ΑΠΕ, πιθανά τη χρήση βιοκαυσίμου και πιθανά τη χρήση ενέργειας ώστε να γίνει ανταγωνιστική. Η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι η μονάδα που θα μπαίνει πρώτη στο σύστημα, σε πείσμα πολλών», είπε με νόημα.
«Οι δηλώσεις Μητσοτάκη εξυπηρετούν σε πολλά μέτωπα πολιτικές ανάγκες»
Ειδικότερα, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε πως προφανώς ο πρωθυπουργός εξυπηρετεί σε πολλά μέτωπα πολλές πολιτικές ανάγκες: «Η πρώτη, είναι η χώρα να συμβαδίζει με τις ανάγκες, όπως αυτές καθορίστηκαν στο συνέδριο του Παρισιού, μια υποχρέωση για τη χώρα. Εξυπηρετεί, επίσης, τις δανειακές ανάγκες της χώρας, τις δανειακές ανάγκες της ΔΕΗ, το εσωτερικό κλίμα που δημιουργήθηκε τόσα χρόνια δυστυχώς για την καθαρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το να κλείσει η λιγντιτική παραγωγή δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού χωρίς το λιγνίτη η χώρα δεν έχει ασφάλεια, εθνική παραγωγική δυναμική, γίνεται εξαρτώμενη από τρίτους. «Οι πολιτικές ανάγκες καθορίζουν την ατζέντα, αλλά το να κλείσει η λιγντιτική παραγωγή δεν είναι εύκολη υπόθεση», είπε ενδεικτικά. .
Σύντομα υπάρχει και το business plan της ΔΕΗ, με τον κ. Καραλευθέρη να εκτιμάει πως αυτό θα δείξει ότι χωρίς λιγνίτη η χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί, αλλά και ότι: «Δεν μπορεί να έχει την ίδια συμμετοχή που είχε πριν 15-20 χρόνια, η αναγκαιότητα πληρωμής των δικαιωμάτων ρύπων είναι τεράστια».
«Μείωση του κόστους παραγωγής»
Στην παρούσα φάση υπάρχει η αναγκαιότητα για μείωση του κόστους της λιγντιτικής παραγωγής και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όπως ανέφερε ο κ. Καραλευθέρης, βάζουν την περιοχή μπροστά σε διλήμματα, με κύριο πως θα γίνει φθηνότερη η λιγνιτική παραγωγή, με λιγότερες εργολαβίες. «Τέλειωσε η εποχή που μπορούσε ο καθείς να κάνει ό,τι θέλει. Είναι ευθύνη και δική μας να κάνουμε φθηνότερο το λιγνίτη», σχολίασε σχετικά.
«Το κλείσιμο μονάδων θα γίνει με καθαρό προγραμματισμό»
Για το νέο ΕΣΕΚ, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε ότι δεν θα είναι πολύ διαφορετικό του προηγούμενου, λέγοντας ότι: «Και η προηγούμενη κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να έχει μικρότερη λιγντιτική παραγωγή και η νέα κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι χωρίς λιγνίτη δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε».
Ωστόσο, ο ίδιος σχολίασε πως ξενίζει ότι στην επιτροπή συμμετέχει κάθε φορέας αλλά δεν συμμετέχει η ΔΕΗ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή μη θεσμικών φορέων, χωρίς κρατική ιδιότητα, όπως WWF και Greeanpeace και όχι η ΔΕΗ, ο κύριος υλοποιητής του προγράμματος.
Σε σχετική ερώτηση για το ΕΣΕΚ, απάντησε πως θα αποφασίσει για τις ανάγκες προσαρμογής στην κλιματική πολιτική και τις δραστηριότητες τις ενεργειακής παραγωγής, ποιο ρόλο θα έχει η ΔΕΗ και με ποιο καύσιμο, λέγοντας πως: Αν αποφασιστεί ο λιγνίτης να μετέχει με μειωμένο ποσοστό, προφανώς αυτό θα έχει αντιστοίχιση σε κλείσιμο μονάδων, προοδευτικά και στον χρόνο».
«Αυτό που διαφοροποιεί είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού, που μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να γίνει και πως μπορεί να γίνει. Η προηγούμενη διαφορετική του υπουργείου δεν ήταν διαφορετική. Τα ηρωικά, για το κλείσιμο μονάδων, όπως για τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Καρδιάς, τώρα θα γίνουν με καθαρό προγραμματισμό», είπε κλείνοντας.
Τέλος, σχολίασε πως η περιβαλλοντική αναβάθμιση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία της χώρας και στην τσέπη των πολιτών, αλλά τις τιμές των τιμολογίων που αφορούν την αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς. «Θα πληρώσει ο κοσμάκης, αυξάνουν τα τιμολόγια λόγω συμμετοχής του φυσικού αερίου», σχολίασε σχετικά.