ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΗΣ
- Από κεντρικούς πόρους θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος
Στο εργοτάξιο της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης ξεναγήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντώνης Τουρλιδάκης, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από την εργολήπτρια εταιρία και την επιβλέπουσα υπηρεσία της Περιφέρειας.
Οι εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης του έργου υπογράμμισαν ότι οι εργασίες εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι αντιμετωπίστηκαν με ασφάλεια τα γεωλογικά προβλήματα, τα οποία όμως «θα πάνε πίσω το έργο», περίπου κατά ένα έτος, ενώ θα αυξηθεί το κόστος κατά 2,5 εκ. ευρώ, τα οποία όμως διατίθενται από κεντρικούς πόρους. Την ικανοποίησή τους δήλωσαν μετά την ενημέρωση τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο πρύτανης.
Ο Ηλίας Γιαννόπουλος, προϊστάμενος της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου, που είναι το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της ΠΔΜ, παρουσιάζοντας την πορεία τωψν εργασιών, σημείωσε: «Είμαστε στη μέση των σκυροδετήσεων του κτηρίου διοίκησης. Το κτήριο έχει συνολικά πέντε επίπεδα και εδώ είμαστε στο δεύτερο. Στο κτήριο εκπαίδευσης η πτέρυγα 1 έχει φτάσει στο προτελαυταίο επίπεδο σκυροδέτησης και μετά την συμπληρωματική σύμβαση που έχει εγκριθεί και προχωράμε, θα ολοκληρωθούν οι ενυματώσεις στο κτήριο Β για να ξεκινήσουν εκεί οι σκυροδετήσεις και στο κτήριο Α που έπεται.
Ως γνωστόν υπήρχαν τε προβλήματα των εγκοίλων, αλλά μετά από συντονισμένες ενέργειες της περιφέρειας, αλλά και από τεχνικής πλευράς εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αιτιολογήσαμε πλήρως το απρόβλεπτο του γεγονότος και έτσι από το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίθηκε η συμπληρωματική σύμβαση και τώρα είμαστε στη φάση που την υλοποιούμε.
Το επιπλέον κόστος του έργου λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν είναι ένα ποσοστό της τάξης του 12% της συνολικής χρηματοδότησης, δηλαδή γύρω στα 2 εκ. χωρίς το ΦΠΑ. Αλλά μιλάμε πλέον για ασφαλή κατασκευή, όλες οι μετρήσεις που έγιναν δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Ο εργοταξιάρχης Γιώργος Καραϊορδανίδης, υπογράμμισε ότι «στο κτήριο διοίκησης έχουμε τελειώσει το υπόγειο, το ισόγειο και μέρος του 1ου ορόφου. Ουσιαστικά τα μπετά τελειώνουν τον επόμενο μήνα. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τοιχοποιίες και στο υπόγειο ξεκινήσαμε ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Στα υπόλοιπα κτήρια της εκπαίδευσης προχωρούν οι εργασίες στο ένα κτήριο και στα άλλα δύο γίνονται τσιμεντοενέσεις. Αναπληρώνουμε ένα πολύ μεγάλο χαμένο χρόνο, θα μας καθυστερήσει αλλά όχι τραγικά, το 2020 το έργο θα τελειώσει».
Ο Αντώνης Τουρλιδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του έργου, τονίζοντας την σκοπιμότητα της Πανεπιστημιούπολης, «που για μας θα καλύψει πολύ σημαντικές ανάγκες, γιατί σήμερα είμαστε σε ενοικιαζόμενα κτήρια και πιστεύουμε θα δώσει μεγάλη ώθηση και στο ερευνητικό μας έργο και σε όλες τις αναπτυξιακές δράσεις.
Η επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των γεωλογικών φαινομένων μας ικανοποιεί. Δείχνει την σθεναρή βούληση της Περιφερειακής Αρχής, της Διαχειριστικής Αρχής, της Τεχνικής Υπηρεσίας και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας για την ολοκλήρωση του έργου με ασφάλεια σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα που να μην αποκλίνει σημαντικά από το αρχικό πλάνο. Χάσαμε περίπου ένα χρόνο στην αρχή. Πιθανόν αυτή η καθυστέρηση να μείνει ως το τέλος του έργου, πιθανόν να κερδίσουμε κάτι στην πορεία. Αλλά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η αβεβαιότητα στο θέμα της ασφάλειας, το οποίο αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, στο Πανεπιστήμιο έχουμε ένα κονδύλι για την επίπλωση και την εσωτερική οργάνωση των χώρων και ήδη έχουμε αρχίσει διεργασίες για τη χωροθέτηση των εργαστηρίων, των αιθουσών και των γραφείων, ενώ θα προχωρήσουμε σε διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια του εξοπλισμού».