Η αγορά εργασίας του μέλλοντος διαμορφώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και η εκπαίδευση αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας επιτυχίας για τους νέους. Σύμφωνα με νέες μελέτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), η αγορά εργασίας έως το 2030 θα επηρεαστεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις, την πράσινη μετάβαση, και τις συνεχείς οικονομικές προκλήσεις. Αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν το εργατικό δυναμικό και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις για τους νέους επαγγελματίες.
Η σημασία της ανώτατης εκπαίδευσης
Το Πανεπιστήμιο παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Σύμφωνα με την Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2023 (ΕΘΑΑΕ), οι απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία και να απολαύσουν καλύτερες αποδοχές. Τα δεδομένα της αγοράς εργασίας ενισχύουν την ανησυχία πολλών υποψηφίων και των οικογενειών τους για την επιλογή των σπουδών, με στόχο να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.
5 χαμηλόβαθμα τμήματα με μεγάλες προοπτικές
Η επιστημονική ομάδα της Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας προτείνει πέντε χαμηλόβαθμα τμήματα που οδηγούν σε δυναμικά επαγγέλματα με υψηλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
1. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη)
Με μόρια 8.790, το τμήμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους να ασχοληθούν με τη δημιουργία λογισμικού, πολυμέσων και εφαρμογών για την προβολή και διαχείριση πολιτιστικών πληροφοριών. Οι απόφοιτοι μπορούν επίσης να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί ή να αναλάβουν θέσεις στον δημόσιο τομέα ως ΠΕ πληροφορικής, πολιτιστικής διαχείρισης και άλλους τομείς.
2. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Αργοστόλι)
Με μόρια 8.980, το τμήμα αυτό παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να εργαστούν σε τομείς ψηφιακού μάρκετινγκ, δημόσιων σχέσεων, διαφήμισης και UX/UI design. Ειδικότερα, οι απόφοιτοι μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στον κλάδο της επικοινωνίας, της διαχείρισης ηλεκτρονικών καταστημάτων και των κοινωνικών μέσων.
3. Εργοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα)
Με μόρια 13.421, το τμήμα αυτό προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη θεραπεία και αποκατάσταση ανθρώπων σε νοσοκομεία, κλινικές, ειδικά σχολεία και κέντρα αποκατάστασης. Οι απόφοιτοι εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ Εργοθεραπευτών και έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε δυναμικούς τομείς όπως η γεροντολογία και η βιοκινητική.
4. Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα)
Με μόρια 9.570, το τμήμα αυτό συνδυάζει τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων με την τεχνολογία ήχου και εικόνας. Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε τομείς όπως η οπτικοακουστική επικοινωνία, η διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, και η ανάπτυξη τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας και ψηφιακών παιχνιδιών.
5. Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα)
Το τμήμα αυτό με μόρια 9.630 παρέχει τις απαραίτητες βάσεις για να εξελιχθούν οι απόφοιτοι σε τομείς της πληροφορικής όπως οι βάσεις δεδομένων, η κυβερνοασφάλεια, το AI, και το machine learning. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε δυναμικούς τομείς όπως η προστασία δεδομένων, οι πληροφοριακοί συστήματα και οι 3D τεχνολογίες.
Εξυπνες επιλογές για κάθε υποψήφιο
Με τη βοήθεια έμπειρων και πιστοποιημένων συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού, όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως βαθμολογίας, μπορούν να εντοπίσουν τη σχολή που τους ταιριάζει και να προετοιμαστούν για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του καθενός, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές ευκαιρίες για να αναδειχθούν σε δυναμικούς τομείς της αγοράς εργασίας.
Πηγή:indicator.gr