Σε μια παρατεταμένη μεταρρυθμιστική διαδικασία βρίσκεται ο τομέας ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, με σημαντικές δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να λαμβάνουν χώρα και σε μεγάλο βαθμό να συνθέτουν το αύριο της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα. Ζητούμενο παραμένει η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «SOUTHEAST EUROPE ENERGY FORUM».
Σημείωσε, χαρακτηριστικά ότι “η σωστή εφαρμογή των πολιτικών και η επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή είναι το μεγάλο στοίχημα”, σκιαγραφόντας τους τομείς που χρειάζεται να μετρηθούν σημαντικά βήματα το επόμενο διάστημα όπως η απανθρακοποίηση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η ενεργειακή αποδοτικότητα και η περαιτέρω διείσδυση του ηλεκτρισμού.
Οι εν λόγω προτεραιότητες της ΔΕΗ προκύπτουν εν πολλοίς από το γεγονός ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΑΔΜΗΕ, συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και των σχεδιαζόμενων διασυνδέσεων νησιών, οι απαιτήσεις σε ενέργεια μεταξύ 2017 και 2028 θα αυξηθούν κατά 21%, δηλ. 11TWH περίπου αύξηση.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ υπογράμμισε πως “θεμελιώδους σημασίας πρόκληση για τη χώρα μας είναι ο έλεγχος του ενεργειακού κόστους”. Ειδικότερα, ανέφερε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, από το 9% που είναι σήμερα στο 12%, είναι η συγκράτηση, αν όχι μείωση του ενεργειακού κόστους. “Προϋπόθεση για αυτό, σε ό,τι αφορά στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η στήριξη της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την πολλαπλότητα των πηγών προμήθειας Φυσικού Αερίου. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα η έλευση του LNG από τις ΗΠΑ”.
Στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδιασμών την ΔΕΗ το επόμενο διάστημα θα βρεθεί η ανάπτυξη και μέγεθυνση του δυναμικού της Επιχείρησης σε ΑΠΕ, αναφέροντας πως “στόχος, ατμομηχανή της ανάπτυξής της ως εταιρεία, όπως τα προηγούμενα χρόνια ήταν η ανέγερση των συμβατικών σταθμών παραγωγής και η κατασκευή των δικτύων μεταφοράς και διανομής, είναι ο 15πλασιασμός του σημερινού της δυναμικού σε ΑΠΕ, που μεταφράζεται σε πλέον των 2GW έως το 2030».
Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, έδωσε στο κομμάτι που αφορά την ανάπτυξη των υποδομών των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ζητήματα που αποτελούν “αδήριτη ανάγκη” όπως είπε ο κος. Παναγιωτάκης, χαρακτηριστικά στην ομιλία του, καθώς κάθε κεντρικός και επιμέρους στόχος και σχεδιασμός της ΔΕΗ, περνάει αδιαμφισβήτητα μέσα από αυτό.
Τέλος, αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας στην περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων, υπογράμμισε πως “η ΔΕΗ εργάζεται μεθοδικά για τη διεθνοποίηση της δράσης της και φιλοδοξεί να καταστεί ηγέτης στην περιφερειακή αγορά” παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην αποδοτική λειτουργία της αγοράς.