Αρχική > Ενέργεια > Παναγιωτάκης: Από τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί το τι θα κάνουμε με το Αμύνταιο – Οι τρεις προτάσεις αξιοποίησης

Παναγιωτάκης: Από τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί το τι θα κάνουμε με το Αμύνταιο – Οι τρεις προτάσεις αξιοποίησης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, παραπέμπουν πηγές της ΔΕΗ, ερωτηθείσες από το energypress για το πως θα κινηθεί η επιχείρηση μετά τις τρεις επενδυτικές προτάσεις που έχει λάβει για το Αμύνταιο. Της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, της Μυτιληναίος και του σχήματος Κοπελούζου-Shenhua.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η άποψη του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη είναι ότι η ΔΕΗ ασφαλώς και επιδιώκει να βρει επενδυτή για να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά το Αμύνταιο, δίχως να χρειασθεί να εκταμιεύσει η ίδια κεφάλαια, όμως υπό μια προυπόθεση: Οτι η παρουσία λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και συνεπώς θα «χωράει» το Αμύνταιο.

Στο σενάριο δηλαδή που ο λιγνίτης θα συμμετάσχει στο νέο ενεργειακό μείγμα της χώρας, για παράδειγμα με 18 τεραβατώρες το έτος (σσ: πέρυσι έφτασε τις 19 τεραβατώρες), τότε ασφαλώς και το Αμύνταιο «χωράει» σε αυτό. Διαφορετικά, αν ο λιγνίτης περιοριστεί στις 16 τεραβατώρες, κάποιοι σταθμοί θα μείνουν αναγκαστικά εκτός.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, ποιές μονάδες να αφήσουμε έξω; Οσες ήδη λειτουργούν, δηλαδή τον Αγ. Δημήτριο; Αυτές που κατασκευάζονται, δηλαδή την Πτολεμαίδα V; Ή όσες θέλουμε να πουλήσουμε, δηλαδή τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη; Προφανώς και ο κλήρος θα πέσει στο Αμύνταιο», επισημαίνουν τα στελέχη αυτά.

Και εξηγούν ότι η ΔΕΗ τελεί εν αναμονή των αποφάσεων του ΥΠΕΝ, οι οποίες αναμένεται να γίνουν γνωστές και να κατατεθούν προς έγκριση στην Κομισιόν κάπου γύρω στο Μάρτιο. Τότε θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Οπως θυμίζουν τα ίδια στελέχη, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης έχει ανάψει το πράσινο φως στη διοίκηση της ΔΕΗ να αξιοποιήσει το Αμύνταιο, όπως εκείνη κρίνει καλύτερα. Κατά τη ΔΕΗ πάντως, η φράση Σταθάκη σημαίνει ότι κατά τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ, το Αμύνταιο έχει ρόλο στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, κάτι το οποίο όμως θα έχει ξεκαθαρίσει μέσα στο Μάρτιο, όχι νωρίτερα.

Στο ερώτημα, πως θα κινηθεί η ΔΕΗ αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι το Αμύνταιο χωράει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, οι συνομιλητές μας εξηγούν ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα επιλέξει partner ή όχι. «Αν δεν επιλέξουμε partner για την αναβάθμιση, τότε προφανώς και θα πάμε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του», σημειώνει ο συνομιλητής μας, εξηγώντας ότι το τοπίο παραμένει ακόμη ρευστό.

Οι τρεις προτάσεις

Την ύπαρξη τριών προτάσεων για το Αμύνταιο είχε αποκαλύψει ήδη από το Δεκέμβριο το «energypress».

Στην περίπτωση της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η πρόταση συνίσταται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου με ίδια κεφάλαια, έναντι της απορρόφησης σε προσυμφωνημένη τιμή του ρεύματος που θα παράγει ο εκσυγχρονισμένος πλέον σταθμός της Φλώρινας. Τις ποσότητες αυτές θα χρησιμοποιεί ο όμιλος για να κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικές τις τιμές με τις οποίες προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, καθώς και σε επιχειρήσεις.

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team