Γνωμοδότηση καλείται να δώσει ο δήμος Εορδαίας για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου πυρήνα ΖΑΠ Αμυνταίου – Κλειδίου – Αχλάδας και τη ΜΠΕ του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου ζώνης απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας. Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας της Δευτέρας, με εισηγητή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Φουρκιώτη.
Όπως εξήγησε ο ίδιος μόνο η έκταση του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας είναι 147 χιλιάδες στρέμματα, με τη ΜΠΕ να προβλέπει μεταξύ άλλων: Μείωση δασικών εκτάσεων, δεν διευκρινίζει ποιες εκτάσεις θα αναδασωθούν, μένουν ανοιχτά ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι εκτάσεις Φ/Β σταθμών, δεν είναι σαφές ποιες εκτάσεις θα δοθούν για αγροτικές καλλιέργειες. Μειώνονται οι γεωργικές εκτάσεις.
«Οι διαφορές είναι ριζικές και τροποποιούν την εικόνα στην έκταση των ορυχείων», ανέφερε μεταξύ άλλων, θέτοντας ερωτήματα για τις νεοϊδρυθείσες λίμνες, ποια θα είναι οι ποσότητα νερού τους και ποια θα είναι η γεωλογική συμπεριφορά λόγω των νέων λιμνών. Επίσης, αναλόγως των χρήσεων γης δεν θα μπορεί ο δήμος να γνωρίζει τους κλιματολογικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίζει.
Ακόμη, σημειώνει πως 505 εκ. τόμοι κοιτασμάτων μένουν αναξιοποίητοι και δεν υπάρχει καμία μέριμνα και σχεδιασμός για το να αξιοποιηθούν εναλλακτικά, ενώ τέλος υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να εγκρίνει πληθώρα έργα ΑΠΕ και να προκαταλαμβάνει τι έργα θα γίνονται εκεί.
Για το ΜΠΕ που αφορά το ορυχείο Αμυνταίου, ο κ. Φουρκιώτης σημειώνει πως για το δήμο Εορδαίας αφορά στο 35% του έργου. Ανέφερε τι έργα περιλαμβάνει το σχέδιο, σημειώνοντας πως «το ορυχείο Αμυνταίου σε 200 χρόνια θα γίνει μια απέραντη λίμνη. Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, το κλίμα και την περιοχή, δεν λέει τίποτα».
Ο κ. Φουρκιώτης εξέφρασε, τέλος, την ανάγκη να ζητηθεί ομόφωνη αντίθεση σε αυτές τις ΜΠΕ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Π. Πλακεντάς έκανε λόγο για ένα «ειδικό πολεοδομικό σχέδιο κατά παραγγελία», που όπως λέει «κάνει τη ΔΕΗ έναν ακόμα μεγαλύτερο φεουδάρχη στην περιοχή», μάλιστα, σχολίασε ακόμη πως η ΔΕΗ από εταιρεία που παρήγαγε ρεύμα για το λαό, επέλεξε να πουλάει αποροφητήρες, μιξεράκια και σκούπες.
Για τα έργα αποκαταστάσεων, είπε πως προβλέπεται ποσό 119 εκ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για το 1/10 των αποκαταστάσεων που ήταν υποχρεωμένη να κάνει.
«Προκειμένου όλα να γίνουν με fast track διαδικασίες για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, γίνονται όλα έτσι. Εμείς θα αντιδράσουμε», είπε επίσης.
Από την πλευρά του ο κ. Ταταρίδης σημείωσε πως η ΔΕΗ καταπατούσε νόμους από όταν ήταν κρατικό μονοπώλιο . Ρώτησε τον δήμαρχο αν είναι κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τόνισε πως η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να κάνει αποκατάσταση εδαφών. Προσέθεσε πως η μελέτη είναι επικίνδυνη, θέτοντας σειρά παραμέτρων.
Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως «θα μας φλομώσουν στις ΑΠΕ», ζητώντας να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα αλλάξει έστω και στο ελάχιστο αυτή την κατάσταση.
Οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής ψηφίστηκαν ομόφωνα, με επισημάνσεις από τον κ. Ταταρίδη για τις επικείμενες αντιδράσεις που πρέπει να υπάρξουν σε ό,τι έρθει, ζητώντας πλαίσιο δράσεων.