Η κα Πέρκα, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναδιοργάνωση των εταιριών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, έκανε εκτενή αναφορά στο σιδηρόδρομο στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στα έργα των σιδηροδρομικών συνδέσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Απευθυνόμενη στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και με αφορμή την αποστροφή του για «μελέτες στα συρτάρια», είπε χαρακτηριστικά: «Όταν ανέλαβα ως Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο, βρήκα πολλές μελέτες στα συρτάρια. Φοβάμαι όμως ότι με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, θα ξαναβρούμε κι άλλες, γιατί «παγώνετε» ώριμα έργα αλλάζοντας το σχεδιασμό τους.
Σε ό,τι αφορά στη σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία μέσω της γραμμής ‘Φλώρινα-Μοναστήρι (Μπίτολα)’, την οποία προωθήσαμε και σας παραδώσαμε σχεδόν έτοιμη, εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Φυσικά όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι η πολιτική σας ιδεοληψία. Διότι, επειδή είναι νέα γραμμή, απαιτείται διακρατική συμφωνία, εσείς όμως «δεν μπορείτε» να φέρετε τα πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή. Οπότε τελικά, με την αδράνειά σας έχετε «παγώσει» ένα έργο και απομονώνετε τη Δυτική Μακεδονία από συνδέσεις, ουσιαστικά «τη βγάζετε απ’ το χάρτη» των συνδέσεων.
Σχετικά με τη σύνδεση της χώρας μας με την Αλβανία, το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρό. Ελλάδα και Αλβανία αποτελούν μοναδικό παράδειγμα γειτονικών χωρών χωρίς σιδηροδρομική επικοινωνία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προχωρήσει στην υλοποίηση των μελετών- είχα προσωπική εμπλοκή ως Γ.Γ. Μεταφορών – για την εν λόγω σύνδεση ήδη από το 2018, μέσω της γραμμής ‘Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς’ και μέσω ευρωπαϊκού έργου που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg, στο οποίο είχαν δεσμευτεί περίπου 845 χιλ. ευρώ για τις συγκεκριμένες μελέτες.
Και ερωτώ το εξής: Γιατί η ΕΡΓΟΣΕ δεν έχει βγάλει ακόμα την προκήρυξη για την εκπόνηση των μελετών, ώστε στη συνέχεια το έργο να πάει για χρηματοδότηση από το Conecting Europe Facility (CEF) και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου; Η απάντηση είναι ότι τοπικά συμφέροντα, παράγοντες πονηροί και ‘δωράκια’ που δίνονται σε μελετητές πάνε να αλλάξουν τη χάραξη.
Η πολιτική της κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά και με την πάγια ελληνική πολιτική μεταφορών των τελευταίων 30 χρόνων, με βάση την οποία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προβλέπεται ως δυνητικό κέντρο της βαλκανικής ενδοχώρας. Να σας θυμίσω ότι από την Π.Ε. Φλώρινας διέρχεται η μόνη υφιστάμενη ενεργή σιδηροδρομική γραμμή και ότι η Φλώρινα είναι η μόνη πόλη στην περιοχή με τέσσερις πύλες εισόδου. Κι εσείς σχεδιάζετε να αλλάξετε τη χάραξη, να «παγώσετε» ένα έργο και να ξαναπληρώσετε μελέτες που δε θα εγκριθούν και δε θα πάρουν ποτέ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.»