Βασικά σημεία από την ομιλία του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών:
Από την 1η Ιανουαρίου έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο, όπου επανήλθαν οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Η χαλάρωση που διήρκεσε περίπου τέσσερα χρόνια λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει πια, αντιθέτως υπάρχει ένα όριο αύξησης δαπανών για κάθε Χώρα. Αυτό δεν έχει γίνει ιδιαίτερα σαφές ούτε στο Κοινοβούλιο ούτε πολύ περισσότερο στους πολίτες. Με τη δημοσιονομική σταθερότητα της Χώρας δεν μπορεί να παίζει κανένας, συνεπώς αυτό το πλαίσιο δεν τίθεται ζήτημα να το παραβιάσουμε. Χρειάζεται, όμως, να βρούμε τρόπους έμπρακτους, όχι απλά ρητορικούς, ώστε να κάνουμε το πλαίσιο λιγότερο ασφυκτικό για τους συμπολίτες μας. Οδηγός μας δεν είναι ο “καταναγκασμός” των αριθμών, αλλά οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς.
Για την επόμενη χρονιά, λοιπόν, βάσει όσων εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τα περίπου 3,2 δις επιπλέον δαπανών εν συγκρίσει με πέρυσι, τα 1,7 δις αφορούν τις αμυντικές δαπάνες. Έχουμε αναδείξει επανειλημμένως την αναγκαιότητα να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος, ανέδειξα αποκλειστικά αυτό το θέμα τον Οκτώβριο εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της Μαδρίτης για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να επωμιζόμαστε στην πράξη το σύνολο των αμυντικών δαπανών, αφού αποτελούμε το ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθεί, όχι μόνο στα λόγια, αλλά με πράξεις.
Δεύτερη παράμετρος που χρήζει προσοχής σ’ αυτήν την προσπάθεια να “απελευθερώνουμε” δημοσιονομικό χώρο, είναι η ανάπτυξη, πεδίο στο οποίο η Ελλάδα δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Είναι ανεπίτρεπτο στα μισά της καλύτερης χρηματοδοτικής περιόδου μεταπολεμικά, το εμπορικό έλλειμμα να διογκώνεται, δηλαδή η ανταγωνιστικότητα της Χώρας να βυθίζεται. Άραγε, όταν σταματήσουν να εισρέουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, τι θα συμβεί; Θα μετράμε σαν “κλεψύδρα” το χρόνο μέχρι το 2032, όταν διπλασιάζεται η δαπάνη εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους; Η ανάπτυξη αποτελεί τον πιο κρίσιμο τομέα, καθώς επηρεάζει και τον αλγόριθμο για τις δαπάνες.
Περαιτέρω, υπενθυμίζω ότι σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο έχουμε παρουσιάσει τουλάχιστον δύο φορές την πρότασή μας για το ιδιωτικό χρέος, τα κόκκινα δάνεια και τον εξορθολογισμό των προστίμων, καταθέτοντας στη Βουλή δέσμη επεξεργασμένων και έτοιμων προς ψήφιση Τροπολογιών. Οι θέσεις μας για μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας δεν χαρακτηρίζονται από δημοσιονομικό κόστος, αντιθέτως δημοσιονομικό όφελος και -ιδίως- τεράστιο κοινωνικό όφελος, καθώς ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Χθες 11 Βουλευτές της Ν.Δ. έθεσαν με ερώτησή τους μέρος αυτών των ζητημάτων που κατ’ επανάληψη και ολοκληρωμένα έχουμε θέσει.
Καταθέσαμε προ πολλού την πιο ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Εμείς δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο ευαισθησίας στο Κοινοβούλιο. Όσο, όμως, η Κυβέρνηση αρνείται την πρότασή μας, διεκδικεί εκείνη ένα άλλο μονοπώλιο, το μονοπώλιο της αναισθησίας.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας: