Στη λειτουργική εφεδρεία των καλών λειτουργικών μονάδων της περιοχής, που είναι μια «αναγκαία επιφυλακή για τη χώρα μας» και τη διασφαλίζει γεωπολιτικά, ειδικά στις σημερινές πολιτικές συγκυρίες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π» το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης.
Όπως τόνισε, αρχικά, ο ίδιος, ένα βασικό επιχείρημα στον διαχρονικό διάλογο πως το μείγμα καυσίμου θα πρέπει να υποστηρίζεται με λιγνιτική παραγωγή στη χώρα, ήταν ότι διασφαλίζεται γεωπολιτικά μια ανεξάρτητη ηλεκτρική παραγωγή: «Πρέπει η χώρα οπωσδήποτε να διατηρήσει κάτι δικό της για να μην εξαρτάται γεωπολιτικά από το φυσικό αέριο ή ΑΠΕ ή των μεγάλων δυναμικών υδροηλεκτρικών που υπάρχει στην Ευρώπη».
Ο κ. Καραλευθέρης, επανέλαβε πως ο λιγνίτης είναι εθνικό καύσιμο που παρέχει ανεξαρτησία, προσθέτοντας πως «το μεγαλύτερο όπλο σε έναν πόλεμο είναι να μπορείς να διαχειρίζεσαι την ενέργεια».
Στη σημερινή γεωπολιτική ανωμαλία ο λιγνίτης πάλι επανέρχεται ως μέγιστη ανάγκη, με τον κ. Καραλευθέρη να το αιτιολογεί: «Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει αν η στρόφιγγα που περνάει κατά κύριο λόγο μέσα από την Τουρκία δεν θα κλείσει ανά πάσα στιγμή».
Το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ προσέθεσε, πως, δυστυχώς, στην επιτροπή για την ενέργεια και το κλίμα, δεν συμμετέχει κανείς στρατιωτικός, αλλά εκπρόσωποι πανεπιστημίων, της πολιτικής σκηνής και των διαφόρων εταιρειών, που δεν υπερασπίζονται δυναμικά την εθνική παραγωγή του λιγνίτη.
Για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για παύση της λιγνιτικής παραγωγής, ο κ. Καραλευθέρης επανέλαβε ότι πρέπει να βλέπουμε πίσω από τις ανακοινώσεις. «Δεν είναι εύκολο να σταματήσει η λιγνιτική παραγωγή, ούτε το ’21, ούτε το ’23, ούτε το ’28. Λιγνιτική παραγωγή υπάρχει και θα υπάρχει. Και για αυτή την ανάγκη που περιγράψαμε, αλλά και για την ανάγκη της επάρκειας της τροφοδοσίας.
Εχθές, μόνο, η οριακή τιμή του συστήματος εκτινάχθηκε πάνω από 60 ευρώ τη μεγαβατώρα . Αυτό σημένει ότι διαμορφώνονται πολύ υψηλές τιμές πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι θα ισχύσει όταν θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και έλλειψη υποστήριξης της ζήτησης (τώρα με το ζεστό καιρό αλλά αύριο και με κρύο). Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να έχουν δυναμική πάντα. Με το φυσικό αέριο σε μια επισφάλεια, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα έχει επάρκεια ηλεκτρική;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι λιγνιτικές μονάδες κρατούν στο σύστημα
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει κάποιες εβδομάδες όπου οι λιγνιτικές εβδομάδες κρατούν το σύστημα. «Πρέπει να ξαναβάλουμε τις μονάδες και τα ορυχεία μπροστά και αυτό δεν είναι εύκολο. Σε αντίθεση με τις ΑΠΕ, όπου το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, σε αντίθεση με τα λιγνιτικά. Οι μονάδες όσο περισσότερο αδρανούν, τόσο περισσότερο θέλουν να ενεργοποιηθούν. Αν οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούσαν 365 ημέρες το χρόνο επί 24ώρου βάσεως, τότε ο λιγνίτης θα ήταν πάμφθηνος», σημείωσε. Προσέθεσε, μάλιστα πως οι μονάδες για να λειτουργήσουν έχουν έξοδα, τονίζοντας πως κάθε τόσο οι μονάδες πρέπει να λειτουργούν κάθε τόσο και να τις πληρώνει το σύστημα.
Επίσης, τόνισε πως όσοι βγάζουν κέρδη (προμηθευτές), να
πληρώνουν τη συμμετοχή της ΔΕΗ καθ’ όλο το χρόνο. «Ο πόλεμος δεν είναι ενάντια
στη ΔΕΗ, αλλά ενάντιας ε αυτούς υπερκερδούν την εκμετάλλευση της ΔΕΗ»,
προσέθεσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός πως δεν είναι εύκολο να κλείσουν οι
μονάδες, λέγοντας πως: «Εμείς είμαστε σαφώς αντίθετοι σε κάθε κυβερνητική
πολιτική που απομειώνει τον λιγνίτη. Ωστόσο, το νέο ΕΣΕΚ όπως διαμορφώθηκε, δεν
διαφέρει σε τίποτα από το προηγούμενο. Όλοι οι σχεδιασμοί είναι οι ίδιοι όλα τα
χρόνια, με τη λιγνιτική παραγωγή να άρχισε να απομειώνεται από την πρώτη
δεκαετία του 2000. Έκλεισαν και άλλοι σταθμοί αλλά δεν μιλήσαμε για απολιγνιτοποίηση
αλλά τέθηκε από τον πρωθυπουργό, για να πετύχει επενδύσεις. Το πότε θα κλείσουν
τα εργοστάσια είναι απόφαση της ΔΕΗ και δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή
στην άλλη. Αν αυτά τα γεγονότα που έχουμε τώρα, θα γινόταν το 2023, πιστεύει
κανείς ότι θα είναι κλειστές οι μονάδες; Προκύπτει θέμα αναπλήρωσης της ισχύος,
με τους ανταγωνιστές να θέλουν να φτιάξουν νέες μονάδες, αλλά δεν είναι βέβαιο
ότι θα μπαίνουν στο σύστημα κάθε ημέρα και κανείς ιδιώτης δεν θέλει να αναλάβει
τέτοιο κόστος.
Το 2023 δεν θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, ούτε το ’24. Οι καλές μας λιγνιτικές
μονάδες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, θα πρέπει να μειώσει την
κοστοβόρα παραγωγή, αλλά τα καλά εργοστάσια θα μείνουν. Η Πτολεμαΐδα 5 θα
μείνει, με λιγνίτη ή με πρόσθετες τεχνολογίες,. Η 5η μονάδα του ΑΗΣ
Αγίου Δημητρίου δεν μπορεί να μη λειτουργήσει και η Μελίτη με διασφαλιζόμενη
τιμή καυσίμου θα συνεχίσει να υπάρχει. Άρα πάμε στον σχεδιασμό που είχε η ΔΕΗ
ούτως ή άλλως».
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δουλέψει όλη η περιοχή για το καλό του τόπου, πέρα από παιχνίδια, τονίζοντας πως: «Ας μην παρασυρόμαστε, ας καθίσουμε να δουλέψουμε τη μεταλιγνιτική περίοδο, κάτι που έπρεπε να κάνουμε εδώ και χρόνια, χωρίς φωνές , να εκμεταλλευτούμε την ανάγκη που δημιουργήθηκε από απολιγνιτιποίηση και να την κάνουμε εργαλείο να πάρουμε μορφές ανάπτυξης στην περιοχή. Να δουλέψουμε με πείσμα, και να αφήσουμε τα πολιτικά, συνδικαλιστικά, αυτοδιοικητικά παιχνίδια στην άκρη, για να συνεχίσει η περιοχή μας να υπάρχει. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε τόσα χρόνια για να μην έχουμε επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση».