Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Π. Κάλφας: «Το κλειδί έχει βαρύνει πολύ για τις επιχειρήσεις εστίασης» – Φόβοι για λουκέτα λόγω πανδημίας – Πως σχολιάζει τις πληροφορίες για άνοιγμα ή όχι τα Χριστούγεννα

Π. Κάλφας: «Το κλειδί έχει βαρύνει πολύ για τις επιχειρήσεις εστίασης» – Φόβοι για λουκέτα λόγω πανδημίας – Πως σχολιάζει τις πληροφορίες για άνοιγμα ή όχι τα Χριστούγεννα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email




subscribe!





Στην οικονομική δυσχέρεια που βιώνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης εν μέσω lockdown, τους φόβους ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα λουκέτα στην αγορά, με οικονομικές συνέπειες στην περιοχή, αλλά και τι τελικά θα γίνει μέσα στις γιορτές με την εστίαση, μίλησε στον «Π» ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης Πτολεμαΐδας και αντιδήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Κάλφας.

Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας ενέκρινε καθολική απαλλαγή για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (αλλά και ένα ποσοστό 50% για τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων), για τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία, για το διάστημα που ίσχυσε το lockdown μέσα στη χρονιά. Όπως διευκρινίζει ο κ. Κάλφας, η έκπτωση στα τέλη τραπεζοκαθισμάτων είναι έως ένα ποσοστό 50% λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης και τα καταστήματα της εστίασης της ζήτησαν μια μεγαλύτερη έκπτωση της τάξης του 70% για να μπορούν όλοι οι Δήμοι να την εφαρμόσουν. Μάλιστα ο δήμος Εορδαίας εμφανίζεται διατεθειμένος να πάρει όποιες άλλες αποφάσεις ανακούφισης μπορεί, φάση των νόμων που υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική «χασούρα» που έχει ο κλάδος, ο κ. Κάλφας απάντησε πως οι επαγγελματίες της εστίασης έχασαν και τις τρεις παρελάσεις εφέτος αλλά και την επέτειο της απελευθέρωσης, λέγοντας πως ουσιαστικά τα μαγαζιά τις περίμεναν αυτές τις ημέρες για να δουλέψουν: «Περιμέναμε να δουλέψουμε λίγο έστω για να βγάλουμε τα έξοδά μας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας, που είναι δικοί μας άνθρωποι».

Το κλειδί έχει βαρύνει πολύ στις επιχειρήσεις εστίασης, λέει απερίφραστα ο κ. Κάλφας, τονίζοντας πως ο κλάδος είναι στην περιοχή έξι εβδομάδες επίσης σε Lockdown και κινδυνεύει να χαθεί και η περίοδος των Χριστουγέννων. «Τα μαγαζιά, πλέον, όπως έγιναν τα πράγματα, δουλεύουν Παρασκευή, Σάββατο,  Χριστούγεννα, Πάσχα, αργίες και κάποιες ημέρες το χρόνο, όχι 365 ημέρες το χρόνο. Ήδη χάσαμε το Πάσχα, τις ιδιαίτερες ημέρες. Αν χαθούν και τα Χριστούγεννα η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη», λέει ο κ. Κάλφας.

Προσθέτει, δε, πως η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη και δεν ξέρουν οι επαγγελματίες αν και πότε θα ανοίξουν. Σε ό,τι αφορά τις κεντρικές πληροφορίες για το πότε θα ανοίξει η εστίαση, ο ίδιος απαντάει πως η εστίαση θα ανοίξει τελευταία. Ίσως ανοίξουν κάποια είδη εστίασης με πολύ περιορισμένα μέτρα, με τον ίδιο να εκτιμά πως τώρα τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν με πολύ χειρότερους όρους. «Για κάποιο κομμάτι της εστίασης αν θα άνοιγε τις γιορτές θα ήταν κέρδος, αλλά για κάποιο άλλο ζημιά. Με αυτό το άνοιγμα, περιορισμένο ωράριο, περιορισμένος αριθμός ατόμων στο εσωτερικό του καταστήματος, με το 35% των ατόμων που έβαζε, με τον ίδιο αριθμό προσωπικού, δεν βγαίνει. Ο καλύτερος οικονομολόγος λογιστής δεν μπορεί να βγάλει κέρδος σε αυτή την εξίσωση», καταλήγει.

Τέλος, λέει πως θα υπάρξουν παντού λουκέτα και στην περιοχή, λέγοντας πως ήδη έχουν κλείσει πολλά καταστήματα εστίασης και στην Εορδαία, στην πόλη και στα χωριά. «Υπάρχει χωριό σήμερα στην Εορδαία, το Προάστιο, που δεν έχει καφενείο. Μπαίνει μέσα, το κλειδί έχει βαρύνει πολύ», είπε κλείνοντας.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης  Άνοιγμα των υπηρεσιών  Δανεισμού και Επιστροφής βιβλίων από την Τετάρτη 27/1/2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης από την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 ξεκινά τον Δανεισμό & την Επιστροφή των ...