Χρονίζει το πρόβλημα των κτηριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς το κτήριο είναι αυθαίρετο, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις συντήρησης, ούτε να χτιστούν νέα κτήρια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου εάν δεν εγκριθεί το Τοπικό Ρυμοτομικό, τη στιγμή μάλιστα που τίθεται θέμα λειτουργίας και ασφάλειας των κτηρίων, ενώ αν δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα, κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, αναζητώντας τη λύση του προβλήματος που θα ξεμπλοκάρει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της Πανεπιστημιούπολης στη Φλώρινα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Πανεπιστημίου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην ακριτική πόλη. Στη συνάντηση κατέστη σαφές ότι αν δεν εγκριθεί το Τοπικό Ρυμοτομικό, δεν μπορεί να μπει ούτε ένα τούβλο. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι είναι αρωγός στην προσπάθεια έγκρισης του Ρυμοτομικού και το υπουργείο Παιδείας συνδράμει από την πλευρά του ώστε να εγκριθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Επειδή όμως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις, οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας φοβούνται μήπως το θέμα που «σέρνεται» τόσα χρόνια δεν ξεκολλήσει.
Να σημειωθεί ότι για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων υποδομής στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων υποδομής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα». Στην επιτροπή συμμετέχουν: ο κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής, οι πρόεδροι των Τμημάτων της Φλώρινας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών), η πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών (ΕΣΔΕΠ), καθηγητές των 3 τμημάτων, ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων και οι πρόεδροι των φοιτητικών συλλόγων του ΠΤΔΕ και ΠΤΝ.
Η Επιτροπή Διεκδίκησης συνέταξε υπόμνημα το οποίο επέδωσε στον υπουργό Παιδείας. Στο υπόμνημα αναφέρεται:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με το συνοπτικό αυτό υπόμνημα αποσκοπούμε στην παρουσίαση του κύριου και καίριου προβλήματος των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα (Παιδαγωγική Σχολή και Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – ΤΕΕΤ).
Εδώ και αρκετά χρόνια δεν μπορούν να γίνουν εργασίες συντήρησης στα κτήρια και στον περιβάλλοντα χώρο της Παιδαγωγικής Σχολής, ούτε νέες οικοδομικές εργασίες (π.χ. νέο κτήριο ΤΕΕΤ), καθώς το κτήριο είναι «αυθαίρετο» και προϋπόθεση για τη νομιμοποίησή του και την πραγματοποίηση τέτοιου είδους εργασιών αποτελεί η ύπαρξη Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.
Η ανάγκη για Τοπικό Ρυμοτομικό είναι πια επιτακτική, καθώς τα προβλήματα λειτουργικότητας των κτηρίων και της ασφάλειας για τους χρήστες τους είναι πλέον ιδιαίτερα σοβαρά και απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων μέσω του ΕΣΠΑ.
Σας υποβάλλουμε το σχετικό αίτημα για την επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος του Τοπικού Ρυμοτομικού και είμαστε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις και τεκμηρίωση.
Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο είναι χαρακτηρισμένο ως «Καταφύγιο Άγριας Ζωής». Επομένως πρώτα πρέπει να αποχαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα και μετά να υποβληθεί φάκελος για την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού. Ο φάκελος αποχαρακτηρισμού έχει πάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και εκτιμάται ότι ο αποχαρακτηρισμός βρίσκεται στην τελική ευθεία. Μόνο μετά την έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού μπορούν να αναπτυχθεί η Πανεπιστημιούπολη με νέα κτήρια και να συντηρηθούν τα υπάρχοντα. Για όλες αυτές τις εργασίες έχουν διασφαλιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας περί τα 10 εκ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται: Ένα κεντρικό κτήριο για τη Σχολή Καλών Τεχνών και για την Διοίκηση του Πανεπιστημίου στο χώρο της Αγίας Όλγας μέσα στην πόλη της Φλώρινας. Επίσης, στην Παιδαγωγική Σχολή, όπου ο περιβάλλων χώρος είναι βάλτος, προβλέπεται να εκπονηθεί μελέτη περιβάλλοντος χώρου, να γίνει ενεργειακή θωράκιση του παμπάλαιου κτηρίου της Παιδαγωγικής Σχολής και να ανεγερθεί άλλο ένα κτήριο για την Σχολή Καλών Τεχνών.