Αφιερωμένη στην εργαζόμενη, στην άνεργη, στην αγρότισσα στην μετανάστρια και στη νέα γυναίκα, ήταν αφιερωμένη η συγκέντρωση που διοργάνωσε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ο Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας (παράρτημα και μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος).
Σύμβολο αγωνιστικής διεκδίκησης με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, η 8η του Μάρτη, πρέπει να γίνει σταθμός στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που στοχεύει τα δικαιώματα την κοινωνική ασφάλιση, την εργασία και τη μητρότητα, επεσήμανε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης Σοφία Δενεσίδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Για την ΟΓΕ η 8 Μάρτη, η φετινή Παγκόσμια Μέρα των Εργαζομένων Γυναικών έχει στο επίκεντρο τη μητρότητα – εργασία – ελεύθερος χρόνος και όχι τυχαία.
Εκτιμάμε ότι μέσα από αυτό το ζήτημα ξεδιπλώνεται όλο το αντιλαϊκό πακέτο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας. Μπορεί σήμερα η νέα μητέρα να μη ζει όπως η γυναίκα τη δεκαετία του ’20 του ’50-’60, που λόγω των προκαταλήψεων , αλλά και της ανάγκης του εκμεταλλευτικού συστήματος, περιορίζονταν μέσα στο σπίτι, να έχει ως αποκλειστικό καθήκον τη φροντίδα του παιδιού, των ηλικιωμένων, του ατομικού νοικοκυριού. Όμως και σήμερα δεν έχουν διαμορφωθεί οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η γυναίκα από τη σκλαβιά του ατομικού νοικοκυριού, της φροντίδας της οικογένειας ως ατομική ευθύνη.
Η Μητρότητα εξακολουθεί να είναι στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Η Μητρότητα είναι κορυφαία διαδικασία της φύσης και σαν τέτοια αποκτά μέγιστη κοινωνική αξία. Η διαδικασία της αναπαραγωγής αρχίζει πολύ πριν από τη σύλληψη και τελειώνει πολλά χρόνια μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Η βιολογική αυτή διαδικασία εξαρτάται καταρχήν από την υγεία του γυναικείου οργανισμού η οποία πρέπει να διατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Η υγεία όμως της μητέρας έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει και εργάζεται και με την ποιότητα της ζωής της γενικότερα. Έχει ακόμη σχέση με τη ψυχική της υγεία, την ηρεμία που έχει ανάγκη το έμβρυο για να ολοκληρωθεί.
Η κατάργηση των μονοπωλίων, του κέρδους στην Υγεία – Πρόνοια, είναι προϋπόθεση για να μπει στη ζωή, στην οργάνωση της οικονομίας και στην πολιτική η πλήρης και αποκλειστική κρατική, κοινωνική προστασία της μητρότητας, με δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης όλων των αναγκών της γυναίκας, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωή της. Με εξασφάλιση του δικαιώματος της στην εργασία, στη μόρφωση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, με τη δυνατότητα να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της. Μόνο έτσι μπορεί να συνδυαστεί η μητρότητα με τη συμμετοχή της γυναίκας στη κοινωνική εργασία. Να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο με το παιδί και την οικογένειά της, με την ενίσχυση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών για τη φροντίδα των παιδιών των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων . Να είναι «ελεύθερη» να συμμετέχει στην κοινωνική εργασία και στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας της γυναίκας και του άνδρα. Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας δεν θα εξαρτάται από τους οικονομικούς περιορισμούς αλλά από την ελεύθερη επιλογή του νέου ζευγαριού.
Χρειάζεται να σταθούμε περισσότερο στην ανάγκη δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και με τη συμμετοχή στην κοινωνική δράση, ως στόχο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας της γυναίκας».
Στην ερώτηση του ‘’Π’’ σχετικά με το πώς βρίσκει τη ‘’γυναίκα’’ ο φετινός εορτασμός, το μέλος του Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας Βασιλική Στεργίου υπογράμμισε: «Η φετινή Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας τη βρίσκει σε τραγική κατάσταση και αυτό γιατί σε περίοδο κρίσης το καπιταλιστικό σύστημα εξουδετερώνει τα όνειρά της.
Ο Σύλλογος μας που ανήκει στην ΟΓΕ, με 40 χρόνια αγώνα της Ομοσπονδίας, αυτό που κάνει είναι να ξεκαθαρίσει τις διαφορές από τους άλλους συλλόγους και να συσπειρώσει τις γυναίκες στην κοινή πάλη και στον αγώνα για τα δικαιώματα της ζωής τους. Πράγματα που κατακτήθηκαν με επί σειρά ετών αγώνες, δεν υπάρχουν πια και δεν δίνεται η δυνατότητα πλέον στη νέα γενιά, με τα πάρα πολλά προσόντα – εξειδικεύσεις, να πραγματοποιήσει τα όνειρα και τους στόχους της».
Επί πλέον η κ. Στεργίου αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου, που έχουν να κάνουν με τις παρεμβάσεις και την προώθηση των θεμάτων υγείας τη περιοχής και του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, αλλά και τις επισκέψεις στους πρόσφυγες της Λευκόβρυσης, τονίζοντας ότι στα γραφεία του συλλόγου συγκεντρώνονται καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ κάλεσε τις γυναίκες της περιοχής να πλαισιώσουν τις προσπάθειες και το έργο του Συλλόγου.