Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για τη ΔΕΗ- Ενημέρωση της κοινωνίας και άμεσες πρωτοβουλίες- Λάζαρος Μαλούτας: «Το 8 χρόνια είναι μηδέν. Δεν έχουμε χρόνο»

Όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για τη ΔΕΗ- Ενημέρωση της κοινωνίας και άμεσες πρωτοβουλίες- Λάζαρος Μαλούτας: «Το 8 χρόνια είναι μηδέν. Δεν έχουμε χρόνο»

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Με στόχο να καταδειχθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την περιοχή με το κλείσιμο των μονάδων το 2028, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης με αποκλειστικό θέμα τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της ενέργειας και τη ΔΕΗ.

Η συνεδρίαση, διάρκειας περίπου 4 ωρών, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση πλην της ανακοίνωσης του Δημάρχου, Λάζαρου Μαλούτα, πως μέχρι τη Δευτέρα Πρωθυπουργός και Υπουργός Ενέργειας, θα λάβουν επιστολή με την οποία θα ζητείται συνάντηση από εκπροσώπους της περιοχής ώστε να ενημερωθούν για το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, οι ενεργειακοί Δήμοι με τον Περιφερειάρχη βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα στόχος είναι από εδώ και πέρα να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί ολόκληρη η κοινωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει στον τόπο το κλείσιμο των μονάδων το 2028, ενώ όλο το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ενημερωτικές συναντήσεις με διάφορους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα, ενώ δεν έλειψαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και οι αναφορές στο παρελθόν.

Μαλούτας και Ιωαννίδης, χωρίς να ανεβάσουν ιδιαίτερα τους τόνους, αλλά με ξεκάθαρη στόχευση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους, έκαναν ουκ ολίγες αναφορές στα πεπραγμένα τους το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ διακριτές ήταν οι αναφορές και στη στάση που κράτησε ο καθένας για την «Πτολεμαΐδα 5».

Αρχικώς ο Δήμαρχος Κοζάνης στην τοποθέτησή του, τόνισε πως ο ίδιος άσκησε αντιπολίτευση σε όσους θεωρούσαν αντιοικονομική την κατασκευή της μονάδας(φωτογραφίζοντας ευθέως τον προκάτοχό του), με το Λευτέρη Ιωαννίδη να απαντά πως «η περιοχή εγκλωβίστηκε σε ένα λανθασμένο στόχο. Μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος, αναφέρθηκε και στη δήλωση του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ, περί εξεταστικών για την μονάδα 5, αναρωτώμενος «για ποιον πρέπει να είναι η εξεταστική επιτροπή».

Στη βασική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Κοζάνης έκανε λόγο για «δραματική εξέλιξη για την περιοχή, η οποία μας βρίσκει απροετοίμαστους σα χώρα» και πρόσθεσε πως τα χρήματα που χρειάζονται είναι πάρα πολλά, καθώς δεν υπάρχει χρόνος: «Τα 8 χρόνια είναι μηδέν…»

Σε συζήτηση η οποία έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια, αναφέρθηκε ο πρώην Δήμαρχος, Λευτέρης Ιωαννίδης, τονίζοντας πως η περιοχή αγνοούσε τις εξελίξεις που ερχόταν: «Οι εξελίξεις μας έχουν ξεπεράσει δυστυχώς και σήμερα ζούμε ταχεία απολιγνιτοποίηση».

Η μετάβαση για να είναι δίκαιη πρέπει να είναι ομαλή, υποστήριξε ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η δική του παράταξη θα είναι ενάντια στην πολιτική για το κλείσιμο των μονάδων το 2028, παρότι ο ίδιος στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δε θα με εμποδίσει τίποτα να είμαι ενάντια», ήταν τα λόγια του επικεφαλής της παράταξης «Μετάβαση για το Δήμο Κοζάνης».

Ο Βαγγέλης Σημανδράκος από την πλευρά του αναρωτήθηκε αν υπάρχει κοστολογημένο σχέδιο από την κυβέρνηση και ζήτησε τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο Λευτέρης Ιωαννίδης επέλεξε προσωπική αντιπαράθεση με τον νυν Δήμαρχο και τον κατηγόρησε παράλληλα για θριαμβολογία: «Γιατί θριαμβολογεί, επειδή θα πληγεί ο τόπος;», ήταν τα λόγια του Αντιδημάρχου Κοζάνης.

Για μαύρες μέρες που έρχονται για την περιοχή, έκανε λόγο ο Φώτης Κεχαγιάς, ενώ για αποπροσανατολισμό της συζήτησης μίλησε ο Νόντας Στολτίδης υποστηρίζοντας πως οι αναφορές στο 2028 και στις μορφές ενέργειας δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία: «Σημασία έχει αν εξυπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες».

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι επιμελητηρίων, εργαζομένων και άλλων φορέων της περιοχής οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας