Με «αυτόματο πιλότο» λειτουργεί το νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και αν στέκεται ακόμη όρθιο, οφείλεται στην υπερπροσπάθεια των γιατρών, οι οποίοι κάνουν εξουθενωτικές εφημερίες για να κρατήσουν ανοιχτό το νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας.
«Το μέγιστο πρόβλημα του νοσοκομείου Κοζάνης είναι η υποστελέχωση σε ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς, με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι κλινικές να λειτουργούν οριακά, ενώ περισσότερες δυσλειτουργίες παρατηρούνται στο εφημεριακό κομμάτι, αφού υπάρχουν κλινικές που εφημερεύουν το μισό μήνα», δήλωσε στον «Π» ο Άγγελος Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και διευθυντής της ουρολογικής κλινικής.
Τη μεγαλύτερη πίεση από την έλλειψη γιατρών δέχεται η «ναυαρχίδα» των κλινικών για κάθε νοσοκομείο, η παθολογική κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. Μια κλινική δυναμικότητας 45 κλινών, η οποία είναι μονίμως γεμάτη και λειτουργεί με μόλις δύο ειδικούς και τρεις ειδικευόμενους γιατρούς. Από τους ίδιους τους γιατρούς ο αριθμός αυτός θεωρείται πολύ μικρός και για την εύρυθμη λειτουργία της παθολογικής πρέπει να διπλασιαστεί.
Όσο για την επίσης ζωτικής σημασίας χειρουργική κλινική, αυτή είναι οριακά στελεχωμένη με ειδικούς χειρουργούς γιατρούς, που ανέρχονται στους τέσσερις, αλλά είναι ανεπαρκέστατος ο αριθμός των ειδικευομένων που φτάνει μόλις στους δύο. Αυτό σύμφωνα με τον Α. Αγγελόπουλο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εφημεριακή λειτουργία, αλλά με κάποιους «μαγικούς τρόπους» και με την υπερπροσπάθεια των γιατρών «καταφέρνουμε να λειτουργούμε ‘καλά’».
Η Μονάδα τεχνητού Νεφρού διαθέτει μόλις έναν επικουρικό γιατρό, ο οποίος με αυτοθυσία προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, καθώς η κίνηση των ασθενών είναι μεγάλη. Λειτουργεί όλο το μήνα με πρόγραμμα αιμοκάθαρσης Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αιμοκάθαρση είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη γιατρού. Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό γίνεται και στο Μαμάτσειο, αλλά επειδή ο μοναδικός γιατρός δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς στο νοσοκομείο, συμβαίνει ορισμένες φορές οι νεφροπαθείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση υπό την επίβλεψη νοσηλευτή ή νοσηλεύτριας.
Η ορθοπεδική κλινική έχει τρεις ειδικούς γιατρούς και κανέναν ειδικευόμενο, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργία της κλινικής, η οποία να σημειωθεί παρουσιάζει και μεγάλη πληρότητα.
Λόγω της μεγάλης έλλειψης γιατρών υπάρχουν τρεις κλινικές του Μαμάτσειου που εφημερεύουν τον μισό μήνα, ενώ η κάλυψη τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα γίνεται από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας. Ειδικότερα η ΩΡΛ με δύο μόνο ειδικούς γιατρούς και έναν ειδικευόμενο εφημερεύει 16-17 ημέρες το μήνα.
Η παιδιατρική κλινική πέρασε μία δύσκολη περίοδο περίπου δύο ετών. Με δύο μόνο ειδικούς γιατρούς εφημερεύει μέχρι σήμερα μόλις 15 ημέρες το μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μικρούς ασθενείς και τους γονείς τους. Προσφάτως ήρθε και τρίτη παιδίατρος, γεγονός που κάνει τους γιατρούς της κλινικής αισιόδοξους ότι σύντομα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν εφημερία για ολόκληρο το μήνα, πράγμα που μπορεί να γίνει ίσως και σε μία εβδομάδα.
Η μαιευτική κλινική έχει της εξής ιδιομορφία: είναι επαρκώς στελεχωμένη με μαιευτήρες, διαθέτοντας δύο μόνιμους και δύο επικουρικούς γιατρούς και λειτουργεί πολύ καλά. Μάλιστα εφημερεύει ολόκληρο το μήνα ως προς τα γυναικολογικά περιστατικά, αλλά λόγω της έλλειψης παιδιάτρων, εφημερεύει 15 ημέρες το μήνα ως προς τους τοκετούς. Με τη λύση του προβλήματος στην παιδιατρική κλινική θα αρχίσει και εδώ η εφημερία στους τοκετούς 30 ημέρες το μήνα.
Η ουρολογική κλινική αποτελεί ίσως μία …ξεχωριστή κατηγορία, αφού λειτουργεί με έναν και μοναδικό ουρολόγο, χωρίς να διαθέτει ούτε ειδικευόμενο, ούτε καν νοσηλεύτρια. Ο μοναδικός ουρολόγος καλύπτει με εφημερίες το σύνολο του μήνα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο ουρολόγος αυτός το 2015 πραγματοποίησε: 80 χειρουργεία, νοσήλευσε 170 ασθενείς και εξέτασε στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία 1.900 άτομα.
Το αναισθησιολογικό λειτουργεί οριακά, έχοντας δύο γιατρούς μέχρι πρόσφατα, ενώ πριν από λίγους μήνες προστέθηκε στο δυναμικό άλλος ένας γιατρός, γεγονός που θα δώσει ανάσα και θα συμβάλλει στην πιο εύρυθμη λειτουργία. Εξίσου οριακή είναι η κατάσταση και στο μικροβιολογικό με τρεις ειδικούς γιατρούς και με άλλον έναν στην αιμοδοσία, ενώ δεν υπάρχει κανείς ειδικευόμενος γιατρός.
Τέλος, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία να σημειωθεί ότι χτίστηκε καινούργια, οργανώθηκε, εξοπλίστηκε και διορίστηκε εντατικολόγος γιατρός, κοστίζοντας όλα αυτά αρκετά εκατομμύρια, στο τέλος κρίθηκε ότι στης κρίσης τον καιρό, ακόμη και στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας είναι «πολυτέλεια» να υπάρχει ΜΕΘ, οπότε αυτή δεν λειτούργησε ποτέ και στο Μαμάτσειο λειτουργεί μόνο η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Η ζοφερή κατάσταση με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, με τις ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το πρόβλημα στο Μαμάτσειο δεν λύνεται με «ασπιρίνες», όπως χαρακτηρίζουν γιατροί και νοσηλευτές τις σποραδικές και με το σταγονόμετρο προσλήψεις, αφού οι ανάγκες είναι δυσθεώρητα μεγαλύτερες.