Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αγροτικά > Οργή παραγωγών Μεσοβούνου & Πύργων για τις πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τον περσινό παγετό

Οργή παραγωγών Μεσοβούνου & Πύργων για τις πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τον περσινό παγετό

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι δενδροκαλλιεργητές του Μεσοβούνου και των Πύργων, Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Εορδαίας, για τις πολύ μικρές αποζημιώσεις που τούς κατέβαλλε ο ΕΛΓΑ με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις χθες Τετάρτη, για τις τεράστιες ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό τον Απρίλη του 2017.

Ήδη παραγωγοί του Μεσοβούνου προχωρούν σήμερα Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, για να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές που τούς καταβλήθηκαν, καθώς οι αποζημιώσεις ξεκινούν από 200 ευρώ ανά στρέμμα έως και 1000€/στρέμμα, ενώ οι ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους ήταν σχεδόν καθολικές.

Τα παραπάνω δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Μεσοβούνου, Γιάννης Ασφαλτίδης, τονίζοντας ότι «παίρνοντας στα χέρια τους τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ η απογοήτευση και η οργή των αγροτών ήταν τεράστια. Δυστυχώς, για μια ακόμα χρονιά ο ΕΛΓΑ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπως και το 2016 σε αντίστοιχο παγετό -όχι όμως όπως ο περσινός- που δεν είχε κάνει καθόλου εκτίμηση λόγω της απεργίας του προσωπικού, και έδωσε αποζημιώσεις κουτουρού, κατ‘ εκτίμηση από 60 έως 250 ευρώ ανά στρέμμα. Φέτος παρ’ ότι έγιναν εκτιμήσεις το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις έγιναν από έκτακτο προσωπικό, το οποίο προφανώς δεν ήταν έμπειρο για να αποδώσει το μέγεθος της καταστροφής που προξένησε στις καλλιέργειες ο παγετός, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες αυξομειώσεις ως προς τα κιλά και το ποσοστό ζημίας ανά κτήμα.»

Οι αγρότες της περιοχής, πρόσθεσε «είναι αναστατωμένοι, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και διότι μετά την επίσκεψη του κλιμακίου με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και βουλευτών του νομού, οι οποίοι είδαν το μέγεθος της ζημίας λίγες μέρες μετά τον παγετό, περίμεναν αυτό που είχαν υποσχεθεί, ότι θα δίνονταν όσο το δυνατόν δικαιότερες αποζημιώσεις και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν έγινε τίποτε από αυτά». Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των αποζημιώσεων, είπε, «αναγκάζει τους παραγωγούς να ετοιμάζονται για την υποβολή ενστάσεων, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο».

Στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Κοζάνης, σημείωσε ο κ. Ασφαλτίδης, η αντιπροσωπεία των αγροτών θα ζητήσει την επίλυση του προβλήματος και τη διόρθωση τυχόν λαθών για να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα θα ζητήσουν «να μην καταβάλλουν οι αγρότες το επιπλέον κόστος για την υποβολή ενστάσεων, διότι η κακή εκτίμηση των ζημιών δεν έγινε με ευθύνη των παραγωγών. Άλλωστε έχουμε πληρώσει ήδη για την αρχική αναγγελία των ζημιών από τον παγετό. Επίσης, ζητάμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ο οποίος απαρχαιωμένος και να αφαιρείται στον παγετό το 30% υπέρ ΕΛΓΑ τη στιγμή που καλούμαστε να καταβάλλουμε εισφορές στο ΕΦΚΑ, υψηλή φορολογία και προκαταβολές για την επόμενη χρονιά. Εάν δεν αλλάξουν όλα αυτά οι μικρομεσαίοι αγρότες με  μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στον αφανισμό».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Γέφυρα Ζωής: Αιμοδοσία Με ραντεβού & Μάσκα στο Δ.Δ.  Καισαρειάς την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 και  ΩΡΑ 15:30-20:00 στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δ.Δ της Καισαρειάς διοργανώνεται ...