Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα την Τετάρτη που ψηφίζεται το ξεπούλημα της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης
Η «ώρα μηδέν» για τη ΔΕΗ και για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης έφτασε. Το νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ εισήχθη στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη και ψηφίζεται την προσεχή Τετάρτη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αιτία πολέμου για εργαζόμενους και φορείς των δύο περιοχών, γι’ αυτό η ΓΕΝΟΠ εξήγγειλε πρόγραμμα δυναμικών κινητοποιήσεων, τις οποίες στηρίζουν τα θεσμικά όργανα και η αυτοδιοίκηση.
Όπως είναι γνωστό, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 18 Απριλίου, στη Βουλή, το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (3 και 4) και Φλώρινας (η υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης). Στις 17 σελίδες και τα 9 άρθρα του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» αποτυπώνονται τα συγκεκριμένα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν στη fast-track διαδικασία που έχει αποφασιστεί για την «αποεπένδυση» του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα ανακοίνωσε σειρά κινητοποιήσεων με αιχμή τις 48ωρες απεργίες από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης, ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Επίσης, με επιστολή της στους βουλευτές του Κοινοβουλίου κάνει λόγο για «Εθνικό Έγκλημα που συντελείται, σε συνέχεια αυτού της πώλησης του ΑΔΜΗΕ», σημειώνει πως «η ΔΕΗ οδηγείται σε μη βιωσιμότητα και η αρνητική επίπτωση στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για την χώρα καθώς και στην εθνική οικονομία και στην κοινωνία θα είναι τεράστια», ενώ υπογραμμίζει πως «το νομοσχέδιο από μόνο του αποκαλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς του και τις επιπτώσεις του». «Κύριοι Βουλευτές», καταλήγει στην επιστολή προς τους βουλευτές, «επειδή, η ΔΕΗ Α.Ε. αποτελεί «την μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας που δημιουργήθηκε το 1950 προς χάριν δημοσίου συμφέροντος άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο οι τοπικές κοινωνίες αποδέχθηκαν μετεγκαταστάσεις οικισμών και συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου. Επειδή, η περιουσία της αποτελεί Εθνικό Πλούτο και περιουσία όλων των Ελλήνων και μέρος της περιουσίας αποτελεί και η ενσωματωμένη περιουσία των Εργαζομένων και των Συνταξιούχων. Επειδή, με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα διαλυθεί… Για τους σημαντικούς αυτούς λόγους, σας καλούμε με αίσθημα ευθύνης να μην συμβάλλεται και να αποτρέψετε την διάλυση του Ομίλου ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα και την Εθνική Οικονομία». Η ΓΕΝΟΠ σημειώνει ότι «η Ομοσπονδία και τα Σωματεία –Μέλη της προετοιμάζονται να δώσουν μαζί με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης , έναν δυναμικό και ξεκάθαρο αγώνα για την ακύρωση των αποφάσεων που διαλύουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας».
Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ είναι
- Την Παρασκευή 20 Απριλίου, παναττική 3ωρη στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας, και κατάληψη του κτηρίου της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη, η οποία ήδη πραγματοποιήθηκε 7-10 το πρωί
- Την Κυριακή 22 Απριλίου, ξεκινούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίας των εργαζομένων στην Επιχείρηση. Την ίδια ημέρα στις 7μμ., πραγματοποιείται μεγάλοσυλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη και την ίδια ώρα, στην Πτολεμαΐδα και στο ξενοδοχείο «Παντελίδης», θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη συνδικάτων, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Να σημειωθεί πως ήδη στη Μεγαλόπολη εδώ και ημέρες υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας.
- Την Τετάρτη 25 Απριλίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που ξεπουλά τη ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης συνήλθε στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ το Συντονιστικό για τη ΔΕΗ, το οποίο αποφάσισε την ολόπλευρη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων και στις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και των σωματείων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αγώνας των εργαζομένων και των φορέων δεν σταματά με την ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 25 Απριλίου. Αντιθέτως, όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, «μετά αρχίζει το σκληρό ροκ». Δεν είναι τυχαίο ότι ζήτησε από τα έξι μέλη του δ.σ. της ΔΕΗ που είναι εργαζόμενοι της επιχείρησης να παραιτηθούν, ώστε να μην υπάρξει πλειοψηφία που θα επικυρώσει την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Αλλά ακόμη και να ληφθεί τέτοια απόφαση, «εμείς δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά στα νέα αφεντικά και οι μονάδες δεν πρόκειται να δουλέψουν με ιδιώτες». Από την πλευρά της βεβαίως, ούτε η αυτοδιοίκηση θα είναι ανεκτική με τους ιδιώτες, σε τυχόν παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας.