Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας ο πρώην δήμαρχος του πρώην δήμου Ελλησπόντου, Κυριάκος Τσανακτσίδης, ο οποίος κατηγορούνταν για υπεξαίρεση και ιδιοποίηση χρημάτων του δήμου.
Κατά την μαραθώνια ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντα μήνα και ολοκληρώθηκε- με διακοπές ενδιάμεσα- σήμερα 22 Μαρτίου, κατέπεσε το σαθρό κατηγορητήριο, αποκαλύφθηκε η σκευωρία και αποδείχθηκε η αθωότητα του δημάρχου. Το δικαστήριο δέχτηκε πως δεν υπήρξε δόλος και όλα τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για έργα στο νέο οικισμό του Κλείτου και στην καταβολή της πρώτης δόσης για την αγορά οικοπέδων.
Να σημειωθεί ότι ο Κ. Τσανακτσίδης, παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και ιδιοποίηση ποσού της τάξης των 370.000 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις ανέρχεται σε 800.000 ευρώ, για την περίοδο 1999-2007 που ήταν δήμαρχος Ελλησπόντου. Αντιμετώπιζε μάλιστα και την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1 του νόμου 1608/1950, η οποία επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Ωστόσο στην πολυήμερη δικαστική διαδικασία, κατά την οποία κατέθεσαν πάνω από δέκα μάρτυρες υπεράσπισης του πρώην δημάρχου, αποδείχτηκε περίτρανα πως όχι μόνο δεν υπήρξε υπεξαίρεση, όχι μόνο δεν προέκυψε ιδιοποίηση ούτε ενός ευρώ, αντιθέτως το σύνολο των χρημάτων αξιοποιήθηκε στα απαιτούμενα έργα υποδομής του νέου οικισμού του Κλείτου, ενώ ένα ποσό δόθηκε για την πρώτη δόση της αγοράς οικοπέδων των ξεκληρισμένων κατοίκων του Κλείτου. Μάλιστα, όπως κατέθεσε και η τότε διευθύντρια της Αγροτικής Τράπεζας, όλα τα χρήματα κατατέθηκαν στη ΑΤΕ, σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς να πάρει κανείς λεφτά στο χέρι.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης για τους σκευωρούς του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην δημάρχου, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας τόν κήρυξε ομόφωνα αθώο. Την αθωότητά του για πέντε επιταγές με τις οποίες πληρώθηκαν τα έργα είχε προτείνει λίγο νωρίτερα στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας. Συγχρόνως, πρότεινε την ενοχή του για το μέρος των χρημάτων που δόθηκαν για την πρώτη δόση της αγοράς των οικοπέδων, όχι όμως γιατί ο εισαγγελέας αμφισβήτησε πως όντως δόθηκαν τα χρήματα εκεί, αλλά επειδή έκρινε ότι αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να τα πληρώσουν οι δικαιούχοι κάτοικοι.
«Ευτυχώς η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή και ο Θεός είναι μεγάλος», ήταν τα πρώτα λόγια του Κ. Τσανακτσίδη. Εμφανώς ανακουφισμένος από την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο πρώην δήμαρχος, δήλωσε ότι «αξιοποιήσαμε όσο καλύτερα γινόταν τα χρήματα που προορίζονταν για την μετεγκατάσταση του Κλείτου και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους στην εξαγορά των οικοπέδων. Δυστυχώς όμως μπλεχτήκαμε σε έναν δικαστικό κυκεώνα, επειδή κάποιοι έστησαν μία σκευωρία». Στη συνέχεια ο Κ. Τσανακτσίδης τόνισε: «Ήμουν 8 χρόνια δήμαρχος Ελλησπόντου, 4 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και άλλα 8 χρόνια πρόεδρος Ακρινής. Μετά από 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, έφυγα φτωχός και επέστρεψα στην κτηνοτροφία και στη μονάδα με τις αγελάδες, όταν άλλοι αφήνοντας την αυτοδιοίκηση και γενικότερα την πολιτική φεύγουν με βίλες και εκατομμύρια». Σε κάθε περίπτωση ο πρώην δήμαρχος ευχαρίστησε την δικηγόρο του Αθανασία Βακωνάκη για τις πολύτιμες νομικές υπηρεσίες και τη σκληρή δουλειά, όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι πρώην δήμαρχοι Σοφοκλής Σιδηρόπουλος και Κυριάκος Μιχαηλίδης, όλους τους κατοίκους της περιοχής που τον συμπαραστάθηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν και αρκετοί ιερείς.
Από την πλευρά της η συνήγορος υπεράσπισης Αθανασία Βακωνάκη, δήλωσε: «μετά από μία μαραθώνια δίκη η αλήθεια έλαμψε. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την τελική έκβαση. Ήταν μία άψογη δικαστική διαδικασία, το δικαστήριο διερεύνησε ενδελεχώς μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια και δεν βρήκε τίποτα μεμπτό. Αντιθέτως, αποδείχτηκε πως δεν υπήρξε δόλος, όλα τα χρήματα πήγαν στην υπόθεση της μετεγκατάστασης για το κοινό καλό του δήμου και των κατοίκων του Κλείτου, οι οποίοι να σημειωθεί είναι πρόσφυγες δεύτερης γενιάς».