Αρχική > Ενέργεια > Oμιλία Μ. Παναγιωτάκη στην Υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης Χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Oμιλία Μ. Παναγιωτάκη στην Υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης Χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Jacobs,

Κύριε Πρόεδρε του ΔΕΔΔΗΕ, Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

 

Είναι η τέταρτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας μου που συμμετέχω σε μια τέτοια χαρμόσυνη τελετή, μια τελετή με την οποία επικυρώνεται μια ακόμη γραμμή χρηματοδότησης, μια χρηματοδότηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ.

Θέλω λοιπόν να απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και στα στελέχη της και στα στελέχη τα δικά μας, που έχουν εργαστεί εντατικά για την καρποφόρα συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικότερα, για την επίτευξη της χρηματοδότησης για την οποία υπογράφουμε σήμερα.

Πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχει διαπιστώσει ότι έχουμε ανταποκριθεί σε όλες μας τις υποχρεώσεις. Μάλιστα, παρακολουθώντας το στρατηγικό μας σχέδιο, θα έχει διαπιστώσει τη ριζική στροφή μας προς την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική αλλαγή, στους οποίους αναφέρθηκε προηγουμένως και ο Υπουργός μας.

Πράγματι, αυτή η γραμμή χρηματοδότησης συμπίπτει και εντάσσεται σε αυτήν τη στρατηγική την οποία εξαγγείλαμε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ, όταν υποβάλαμε τον απολογισμό μας. Εκεί είπαμε χαρακτηριστικά –και θέλω να το επαναλάβω σήμερα– ότι τα προηγούμενα χρόνια ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ ήταν οι θερμικοί και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς, τα δίκτυα διανομής. Με αυτά καταφέραμε και δώσαμε ηλεκτρισμό και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας – μια χώρα η οποία έχει τις δυσκολίες της λόγω του γεωγραφικού αναγλύφου της και λόγω της νησιωτικότητάς της.

Όμως, από εδώ και πέρα η ατμομηχανή της ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές, θα είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας, θα είναι τα δίκτυα. Όπως επεσήμανε και ο Υπουργός και όπως αναφέρουν όλες οι αναλύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κάθε έγκριτο οργανισμό, ειδικά τα δίκτυα διανομής θα αποτελέσουν τον σημαντικότερο παράγοντα στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού. Μέσω των Δικτύων Διανομής θα υποστηριχθούν αφ’ ενός η αποκεντρωμένη παραγωγή, δηλαδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αφ’ ετέρου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ρόλου των καταναλωτών στην κατεύθυνση των prosumers.

Έτσι λοιπόν ο εκσυγχρονισμός των Δικτύων Διανομής, ώστε να τα αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και να παρέχουν τις πιο αξιόπιστες υπηρεσίες, η ψηφιοποίησή τους και η μετατροπή τους σε «ευφυή δίκτυα» είναι ο βασικός στόχος του Ομίλου ΔΕΗ. Και από αυτήν την άποψη, θεωρούμε ότι αυτή η γραμμή χρηματοδότησης εντάσσεται σε αυτό το στρατηγικό μας πλάνο.

Ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε να παρουσιάσουμε και άλλα σχέδια, να τα συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να ζητήσουμε και γι’ αυτά τα σχέδια τη χρηματοδοτική υποστήριξή της.

Με αυτές τις σκέψεις, για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες σας τις δραστηριότητες στη χώρα μας. Ευχαριστώ.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team