Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Ιατρικά > Ομαλός λειχήνας:  Οξεία και χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, γράφει ο Γιώργος Καζαντζής

Ομαλός λειχήνας:  Οξεία και χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, γράφει ο Γιώργος Καζαντζής

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ο ομαλός λειχήνας είναι μια οξεία ή χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους και χαρακτηρίζεται από επίπεδες, γυαλιστερές, κνησμώδεις βλάβες στο δέρμα και από λευκές, σαν το γάλα υπό μορφή δικτύου στην στοματική κοιλότητα. Είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες απ” ότι στους άντρες.

dis67 Lichen_Planus_Mouth-V

Η αιτιολογία της δερματοπάθειας είναι άγνωστη . Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φάρμακα (χρυσός, ψευδάργυρος) ή σε κάποιες λοιμώξεις (ιοί της ηπατίτιδας B και C).

Η έναρξη των βλαβών μπορεί να είναι οξεία εντός ημερών ή εντός εβδομάδων και η διάρκεια τους μπορεί να είναι από μήνες έως χρόνια. Ο λειχήνας συχνά συνοδεύεται από έντονο κνησμό και οι βλάβες των βλεννογόνων είναι επώδυνες, ιδίως όταν υπάρχουν έλκη.

Οι πιο συχνές εντοπίσεις  των βλαβών είναι στους καρπούς, βλέφαρα , κνήμες , βάλανος και σώμα πέους όπως και στην στοματική κοιλότητα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του λειχήνα ( υπερτροφικός , θυλακικός, πομφολυγώδης, ακτινικός, ελκωτικός ) βάση ανατομίας των βλαβών και κλινικών χαρακτηριστικών.

Η τοπική θεραπεία γίνεται με κορτικοστεροειδή υπό κλειστή περίδεση. Η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει την κυκλοσπορίνη τα κορτικοστεροειδή όπως και τα ρετινοειδή.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Γιώργος Καζαντζής

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος με εξειδίκευση στην κοσμητική ιατρική. Γεννημένος το 1981 στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Από το 2013 διατηρεί το ιατρείο του στην οδό Πόντου 18, στην Πτολεμαΐδα.