– Και απόδοσή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Γρεβενών αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο
– Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες μελέτες
Την ολοκλήρωση του ημιτελούς κτηρίου της πρώην Σχολής Αστυφυλάκων Γρεβενών, ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και να καλύψει τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφερειακής Ενότητας, η οποία στεγάζεται σε ένα άκρως ακατάλληλο ενοικιαζόμενο οίκημα, ψήφισε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε προχτές στα Γρεβενά.
«Πρωταρχικής σημασίας μέλημά μας, είναι η αξιοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και ενίσχυση υφιστάμενων υποδομών που είτε δεν αξιοποιούνται, είτε υπολειτουργούν. Μια τέτοια δομή λοιπόν είναι και το ημιτελές κτίριο της σχολής αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, ο οποίος πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που αναλάβαμε ως Περιφερειακή Αρχή για την επίλυση χρόνιων και στάσιμων ζητημάτων της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, προβαίνουμε σε μια ενημέρωση σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην πόλη των Γρεβενών με στόχο την κατάθεση μιας πρότασης αξιοποίησης του κτιρίου της σχολής Αστυφυλάκων.
Να σημειωθεί ότι από το 2009 έως και το 2012, οπότε ανεστάλη η λειτουργία της, λειτουργούσε στα Γρεβενά Σχολή Αστυφυλάκων σε υφιστάμενο κτίριο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Παράλληλα, ξεκίνησε και η κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την κάλυψη των αναγκών στέγασης της σχολής. Έτσι, από το 2009 ξεκίνησε με φορέα υλοποίησης (επίβλεψη) την τότε κρατική Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ανέγερση ενός κτιρίου 4.000 τ.μ. στεγασμένης επιφάνειας σε τρείς ορόφους και ημιυπόγειο.
Εξαιτίας όμως χρηματοδοτικών προβλημάτων, ο κύριος του έργου που ήταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εγκατέλειψε τις εργασίες στο 50% του φυσικού αντικειμένου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ημιτελές κτίριο να φυλάσσεται πια από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας, ενώ η στέγαση των τοπικών υπηρεσιών της τελευταίας να γίνεται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να επιλυθεί το ζήτημα, καθώς πέρυσι ξεκίνησε και μια διαβούλευση σχετικά στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της αστυνομίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε από την πλευρά της συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης του εν λόγω κτιρίου και ενσωμάτωσής του στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής.
Συγκεκριμένα ο Ε. Σημανδράκος εισηγήθηκε και το Π.Σ. αποδέχτηκε την ολοκλήρωση του κτιρίου και των υποδομών του με στόχο:
Α) την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών προκειμένου να αποκτήσει η Αστυνομία τη στέγαση που αρμόζει στο διοικητικό και λειτουργικό της ρόλο,
Β) την διαμόρφωση του κτιρίου στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντα χώρου, προκειμένου να επιτραπεί δυνητικά και η επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων,
Γ) την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Τμήματος Μεταγωγών, προκειμένου να ικανοποιηθεί το χρόνιο σχετικό αίτημα,
Δ) την λειτουργία, επικουρικά, με το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.
Η πρόταση, μεταξύ άλλων, έγκειται στην κάλυψη των απαραίτητων δαπανών για την επικαιροποίηση μελετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των υποδομών, οι οποίες αποφασίστηκε να ανατεθούν στην ΑΝ.ΚΟ. Για το σκοπό αυτό έγιναν μεταξύ άλλων και ενέργειες που αφορούσαν την αλλαγή χρήσης του κτηρίου, το οποίο είχε αρχικώς μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρία Ακινήτων, αλλά στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό της στις 3 Οκτωβρίου 2016. Επίσης από πέρυσι γίνονται επαφές με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με αίτημα την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων μόλις οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα το επιτρέψουν.
Τέλος, επισημαίνεται στην εισήγηση– απόφαση, πως τα πολλαπλά οφέλη αφορούν όλη την κοινωνία των Γρεβενών καθώς πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ενεργοποιούνται τομείς της οικονομίας για την υλοποίηση του έργου, δύναται να στελεχωθεί με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα δραστηριοποιείται οικονομικά στην περιοχή, ενώ η αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου θα ωφελήσει και στην καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στο Νοσοκομείο, δημιουργώντας έναν συντομότερο και εύκολα προσβάσιμο δρόμο.