Ωστόσο δεν εκδόθηκε κοινό ψήφισμα, ενώ ο περιφερειάρχης παρέστη στην υπογραφή στις Πρέσπες, αν και Δακής – Ζεμπιλιάδου του ζήτησαν να μην παραστεί
Κατά πλειοψηφία απόφαση κατά της συμφωνίας Ελλάδας – FYROM για το ονοματολογικό της γείτονος έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μια απόφαση χωρίς ιδιαίτερη σημασία εν τέλει, αφού ελήφθη στο παρά πέντε, ενώ στο μεταξύ υπογράφτηκε την Κυριακή στις Πρέσπες η συμφωνία με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από τους δύο ΥΠΕΞ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Η συνεδρίαση του Π.Σ. πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων και αντεγκλήσεων, η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά το ψήφισμα δεν ήταν κοινό, καθώς υπερψηφίστηκε το ψήφισμα της πλειοψηφίας, ενώ ο Γιώργος Δακής πρότεινε την παραίτηση του περιφερειακού συμβουλίου, προκειμένου «να στείλουμε το μήνυμα της μη εκχώρησης του ονόματος «Μακεδονία». Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι το ψήφισμα παραβαίνει της πολιτικής γραμμής του περιφερειάρχη και έρχεται σ επλήρη αντίθεση με την υπογραφείσα συμφωνία, αλλά είναι φανερό πως πρόκειται για συνειδητή και αναγκαστική υποχώρηση του Θόδωρου Καρυπίδη, καθώς συνειδητοποίησε ότι διαφορετικά «δεν θα περνούσε ούτε από τον συνδυασμό του», οπότε έβαλε νερό στο κρασί του για να μην έχει νέες διαρροές. Μεταξύ άλλων το ψήφισμα αναφέρει:
Η Μακεδονία ως όνομα, ως ιθαγένεια, ως γλώσσα και ως ιστορία είναι αδιαπραγμάτευτη.
Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «erga omnes» (για κάθε χρήση) μπορεί να εμφανίζεται ως λύση αλλά για τους Δυτικομακεδόνες δεν είναι αποδεκτή.
Με πλήρη ευθύνη, νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα πρέπει να συμβάλλουμε στην επίλυση του μακροχρόνιου αυτού ζητήματος που ταλανίζει την χώρα μας για περισσότερα από 25 χρόνια με γνώμονα όχι μόνο τη διαφύλαξη της ιστορίας και της υπόστασής μας αλλά και της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων της χώρας μας στο παρόν και στο μέλλον.
Δηλώνουμε παράλληλα ότι η μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκείς ανακατατάξεις, πιέσεις και απειλές που δέχεται η Πατρίδα από άλλους γείτονες με εκφρασμένες αλυτρωτικές διαθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων με απρόβλεπτες συνέπειες.
Θα πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια ότι η ομιλούσα γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών και διαχωρίζεται ρητά από την ελληνική, γλωσσική, ιστορική κληρονομιά.
Η αποδοχή από την πΓΔΜ, βάσει της προτεινόμενης Συμφωνίας «erga omnes», να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση είναι επιτακτική όπως και η απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου από το Σύνταγμά της.
Όλοι οι πολίτες της χώρας μας θα πρέπει να ενημερωθούν για τους όρους της Συμφωνίας, τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο όχι μόνο βραχυχρόνια αλλά, κυρίως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα απαιτείται κοινή εθνική στάση.
Είναι φανερό ότι το παραπάνω ψήφισμα θα μπορούσαν να το ψηφίσουν και οι παρατάξεις Δακή – Ζεμπιλιάδου. Δεν το έπραξαν και κατέθεσαν δικό τους ψήφισμα, επειδή ο περιφερειάρχης αρνήθηκε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα η προταθείσα εκ μέρους τους φράση: «Είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία και απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφισή της».
Ο Γιώργος Δακής στην εισήγηση του χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη συμφωνία», καθώς εκχωρεί το όνομα Μακεδονία ενώ ανακαλύπτει «Μακεδονική Εθνότητα» και «Μακεδονική Γλώσσα». Τόνισε επίσης ότι το συνθετικό «Βόρεια», παραπέμπει στο ότι «εμείς είμαστε Νότια Μακεδονία». Ο Γ. Δακής ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να μην παραστεί την Κυριακή στις Πρέσπες στην υπογραφή της συμφωνίας από τους δύο Πρωθυπουργούς, αλλά ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι ο θεσμικός του ρόλος επιβάλλει να παραβρεθεί στις Πρέσπες. Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση Δακή, να παραιτηθεί σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Να διατρανώσουμε ένα μεγάλο όχι, να υποβάλουμε τώρα τις παραιτήσεις μας, για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στη συμφωνία που πάνε να υπογράψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης σημείωσε ότι η παράταξη του είναι πολυσυλλεκτική, ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις και προσέρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο με ενιαία θέση. «Η Θέση της πλειοψηφίας είναι ότι στη συμφωνία υπάρχουν βελτιώσεις που ξεκολλάει την κατάσταση από το χθες, ωστόσο κάποια σημεία δεν είναι αποδεκτά και αυτά έχουν να κάνουν με την γλώσσα, την ιθαγένεια, και την εθνότητα, καθώς δημιουργούν σύγχυση. Ακόμα και το όνομα μπορεί να βάλει σε περιπέτειες μελλοντικές τη γενικότερη γεωπολιτική θέση της χώρας, αλλά και της γείτονος». Εκ μέρους της παράταξης «Ελπίδα» η επικεφαλής Γ. Ζεμπιλιάδου, αναφερόμενη στη συμφωνία έκανε λόγο για «εθνική ήττα» εξαιτίας του «ενδοτισμού» της κυβέρνησης. Είπε ότι θα δημιουργήσει στο μέλλον ένα «Μακεδονικό κράτος» που θα μας προκαλέσει προβλήματα. Ζήτησε να μην γίνει η συνάντηση και η υπογραφή στις Πρέσπες, να μη συνδεθεί η περιοχή με τη «Συνθήκη των Πρεσπών». Ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα και απαίτησε από τον περιφερειάρχη να μη παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας. Εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Βήττας υπογράμμισε ότι η «συμφωνία έχει προβλήματα» και φέρνει το αποτύπωμα αυτών που έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων δηλαδή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι τα συμφέροντα αυτών που διαμέλισαν τα Βαλκάνια δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών. Κατά τ’ άλλα ο Γ. Βήττας έκανε λόγο για «Θέατρο του παραλόγου», αφού όπως είπε δεν υπάρχει καμία συνοχή μεταξύ κομμάτων και παρατάξεων στο Π.Σ, ενώ παρατήρησε ότι περισσεύει ο εθνικισμός και ο «πατριωτισμός». «Δεν υπάρχει ενιαία έκφραση του «πατριωτισμού», ούτε ο «εθνικισμός» έχει πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο ο εθνικισμός της Χρυσής Αυγής, αλλά καλλιεργούνται γενικότερα εθνικιστικές αντιλήψεις από διάφορες πλευρές, ακόμα και στα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ