Οι συνεργασίες και το κρασί ενισχύουν τον τουρισμό. Η Αμμουλιανή και το Λέχοβο αποφάσισαν να συμπράξουν και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα τους με βιώσιμο και οικολογικό τρόπο ώστε να μετατραπούν σε περιοχές οικοτουριστικού ενδιαφέροντος.
Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, μια φθινοπωρινή βροχερή μέρα, η θαλασσινή αύρα της Αμμουλιανής έφθασε στο Λέχοβο, έναν ορεινό οικισμό στους πρόποδες του καταπράσινου όρους Βέρνο στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Ο πρόεδρος του Λεχόβου Ευάγγελος Στεφανίδης υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Αμμουλιανής Κωνσταντίνο Τσακνή, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Αμμουλιανής Νικήτα Μαρτυγάκη και τον Γενικό Διευθυντή της “Agrovision” Άγγελο Ζαμάνη. Σκοπός της προγραμματισμένης συνάντησης ήταν η διερεύνηση της προοπτικής συνεργασίας των δύο περιοχών και της ανταλλαγής σκέψεων σε θέματα πολιτισμού και αγροδιατροφής.
Η ιδέα της συνάντησης ανήκει στον Α. Ζαμάνη ο οποίος τόνισε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που θα είχε η «ανταλλαγή» τουριστών. Όπως συγκεκριμένα τόνισε «οι δύο περιοχές δεν είναι ανταγωνιστικές τουριστικά, έτσι θα ήταν πολύ όμορφο οι τουρίστες του καλοκαιριού που επισκέπτονται την Αμμουλιανή να πληροφορούνται για το Λέχοβο και το Νυμφαίο και για να προγραμματίσουν τις χειμερινές τους εξορμήσεις και το αντίστροφα οι επισκέπτες του Λεχόβου και του Νυμφαίου τον χειμώνα να πληροφορούνται για την Αμμουλιανή».
Η Αμμουλιανή βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως ένας ιδανικός προορισμός. Από την άλλη, το Λέχοβο χαρακτηρίζεται από σημαντικά ιστορικά γεγονότα ενώ αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λαϊκά δρώμενα και οι τοπικές παραδόσεις του. Διαθέτει ένα υπέροχο φυσικό κάλλος, κάθε χρόνο διεξάγεται ο αγώνας «Μονοπάτια Ειρήνης – Paths of Peace» και γειτνιάζει με αρκετά τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως το Νυμφαίο και τη λίμνη Βεγορίτιδα, ώστε να περάσει ο επισκέπτης μοναδικές εμπειρίες αναψυχής, σε διάστημα μιας ώρας.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα παρακάτω σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος:
Τo γραφικό Νυμφαίο, το περιβαλλοντικό κέντρο του Αρκτούρου, το καταφύγιο της καφέ Αρκούδας, το καταφύγιο του Λύκου και του Ελληνικού Ποιμενικού, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος – Καϊμακτσαλάν, το Πισοδέρι, οι Πρέσπες, οι Καταρράκτες Έδεσσας, η λίμνη της Καστοριάς, τα Λουτρά Πόζαρ, οι τέσσερις λίμνες (Ζάζαρη – Χειμαδίτιδα – Πετρών – Βεγορίτιδα), τα οινοποιεία, η μονάδα παρασκευής και επεξεργασίας πιπεριάς Φλώρινης Ναουμίδης, ενώ προσφέρονται δραστηριότητες Αναψυχής (βόλτα με άλογα).
Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα στον ξενώνα «Μονοπάτι» του Ηλία Κολκά με τη συνοδεία με τοπικών εδεσμάτων και βέβαια κρασιού από την περιοχή της Ιερισσού, προσφορά της εταιρείας «Αgrovision», οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς προκειμένου να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης συνεργασίας των δύο περιοχών.
Οι εκπρόσωποι της Αμμουλιανής τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου επιχειρήσεων για να υπάρξει μια δυναμική ανάδειξης και της συνεργασίας των δύο περιοχών. Ο πρόεδρος της Αμμουλιανής Κωνσταντίνος Τσακνής αναφέρθηκε στις δυσκολίες των προσπαθειών που έγιναν τα πρώτα χρόνια της τουριστικής προβολής του νησιού. «Επιχειρήσαμε να προβάλουμε τον τόπο μας με προσοχή και συντονισμένες ενέργειες. Πήγαμε και πηγαίνουμε σε εκθέσεις με πιο στοχευμένο τρόπο πλέον ώστε να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι το νησί μας».
«Είναι σημαντικό να γνωρίσει ο εσωτερικός τουρισμός, τον όμορφο τόπο σας και να αναδειχθεί ως ένας κοντινός τουριστικός προορισμός. Για αυτό χρειάζεται να κάνετε συντονισμένες ενέργειες προβολής των επιχειρήσεων διαμονής, της εστίασης και των προϊόντων της αγροτικής οικονομίας του Λεχόβου και της ευρύτερης περιοχής, όπως οι λεχοβίτικες πίτες, οι πιπεριές Φλωρίνης, τα εκλεκτά κρασιά και άλλα χαρακτηριστικά εδέσματα. Χρειάζεται να φιλοξενηθούν δημοσιογράφοι στην περιοχή για περιήγηση και διαμονή», σημείωσε ο κ. Μαρτυγάκης.
Από την πλευρά του, ο Θωμάς Πάσπαλης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Αγκωνάρι» στο Σκλήθρο, ένα χωριό που απέχει λίγα χλμ από το Λέχοβο, αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα που έγιναν από τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου και σημείωσε ότι «εμείς σίγουρα θα έχουμε να κερδίσουμε από εσάς».
Ο επιχειρηματίας από το Σκλήθρο εξήγησε ότι «επιχειρήσαμε πριν από χρόνια δυναμικά και συμμετοχικά αλλά δεν τα καταφέραμε. Είμαστε μια ζώνη ΠΟΠ. Σήμερα η περιοχή μας έχει ωριμάσει. Βέβαια σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα και έχουν αναπτυχθεί επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως το Κτήμα Άλφα, Δημόπουλου, το Καταφύγιο του Αρκτούρου κ.ά.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Λεχόβου τόνισε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Αμμουλιανής ότι «βρισκόμαστε τώρα στη θεωρία και ξεκινάμε πλέον να μάθουμε από το δικό σας επιτυχημένο παράδειγμα» και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία με κάποιους επαγγελματίες και βάζοντας τις βασικές προϋποθέσεις να συνεργαστούμε μεταξύ μας και να προβάλουμε τον τόπο μας».
Αμμουλιανή – Λέχοβο με… υδροπλάνο
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά και στην ανάπτυξη που θα είχε για την ευρύτερη περιοχή το υδροπλάνο καθώς οι λίμνες βοηθούν στη δημιουργία εγκατάσταση βάσης των υδροπλάνων ώστε ο επισκέπτης να έχει άμεση πρόσβαση σε σημεία φυσικού περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μαρτυγάκης πως «η χρήση του υδροπλάνου θα είναι σημαντική καθώς ο τουρίστας από τη θάλασσα της Αμμουλιανής θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σύντομα στο ορεινό Λέχοβο και την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Μαρτυγάκης κάλεσε τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συνάντηση να δημιουργήσουν έναν ιστότοπο τουριστικής προβολής η οποία θα φιλοξενηθεί στη τουριστική σελίδα της Αμμουλιανής.
φωτογραφία: Vivian Evangelou Misirli/Facebook