Όπως διαβάζουμε στο χθεσινό ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βάζει ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι του κυνηγητού της φοροδιαφυγής και τους πολίτες «…με την εφαρμογή e-appodixi, που αναβαθμίζεται σε νέα έκδοση που ανοίγει το δρόμο για χρηματική αμοιβή από 100 έως 3000 € σε όσους καρφώνουν μαϊμού αποδείξεις χωρίς QR κωδικό και όσα αλλά ορίζει ο νόμος.»
Πώς θα γίνεται αυτό; «Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης.» (σ.σ. λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://e-ptolemeos.gr/apo-100-eos-3-000-evro-to-mponous-gia-osous-karfonoun-tis-maimou-apodeikseis)
***
Σύμφωνα με το παραπάνω ρεπορτάζ η απόφαση για να μπει σε λειτουργία μια τέτοια εφαρμογή πάρθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπως αυτή που συμβαίνει με «…το δελτίο παραγγελίας που κάποιοι στην εστίαση ακόμα το πασάρουν σαν απόδειξη.»
Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά ειλικρινά περιμένει η ΑΑΔΕ πως μια τέτοια εφαρμογή θα επιτύχει και θα διαδοθεί, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια;
Να ξεκινήσουμε μ’ αυτό που έχει συμβεί και εξακολουθεί να συμβαίνει κάποιες φορές σε όλους μας, όταν πάμε σε ένα μαγαζί για φαγητό, με το δελτίο παραγγελίας να γίνεται όντως και απόδειξη πληρωμής. Εννοείται, όχι παντού και όχι πάντα.
Υπάρχει περίπτωση, εάν και εφόσον έχουμε στο κινητό μας αυτή την εφαρμογή, να το βγάλουμε για να σκανάρουμε την απόδειξη και να καρφώσουμε το μαγαζί, στο οποίο μπορεί να συχνάζουμε χρόνια, να ανήκει σε συγγενή, σε φίλο ή σε κάποιο γνωστό για να κερδίσουμε εκατό ευρώ ως επιβράβευση;
Σ’ αυτή την περίπτωση, το πιο απλό και… αναίμακτο για όλους μας, είναι να βγάλουμε την χρεωστική μας κάρτα (σ. σ. την οποία λογικά διαθέτουμε πλέον όλοι και αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία), να πούμε «συγγνώμη, δεν έχω μετρητά πάνω μου», και να τη δώσουμε για να πληρωθεί ο λογαριασμός, αφού κοπεί, ταυτόχρονα, και η ανάλογη απόδειξη.
Ακόμα και αν ενοχληθεί ο καταστηματάρχης, ή αν δυσφορήσει, θα το δεχτεί σίγουρα και όλα θα είναι καλά.
Και εμείς θα έχουμε συμβάλει στην τήρηση των φορολογικών κανόνων και το κατάστημα θα έχει υποχρεωθεί να εκδώσει απόδειξη!
***
Ας πάρουμε την εκδοχή που λέει ότι βλέποντας το δελτίο παραγγελίας που μετατράπηκε σε απόδειξη βγάζουμε το κινητό και τη σκανάρουμε.
Τότε, μπορεί να συμβούν τα εξής.
Θα αποχωρήσουμε ήσυχα και ωραία από το μαγαζί και ίσως μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι να έχει μπει στο λογαριασμό μας το κατοστάρικο.
Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως την επόμενη φορά, και εφόσον το τολμήσουμε, να εμφανιστούμε και πάλι στο μαγαζί, είτε δεν θα υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι για μας κι ας είναι άδειο, είτε θα κάνουν πάνω από δύο ώρες να μας σερβίρουν με τον καταστηματάρχη και όλο το προσωπικό να μας κοιτάνε από κοντινή απόσταση με βλέμμα που μόνο τρυφερότητα και συμπάθεια δεν θα εμπεριέχει.
Βέβαια υπάρχει και η πιθανή εκδοχή να βρούμε το μαγαζί κλειστό «λόγω σοβαρών φορολογικών παραβάσεων».
***
Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση να φανούμε λογικοί και να αποφύγουμε να επανέλθουμε στο μαγαζί του οποίου το δελτίο παραγγελίας έχουμε ήδη σκανάρει και καρφώσει.
Τι θα συμβεί όμως, αν και στο επόμενο, στο μεθεπόμενο και στο μετά το μεθεπόμενο, μας δώσουν πάλι το δελτίο παραγγελίας ως απόδειξη;
Θα τα…κλείσουμε όλα τα μαγαζιά της εστίασης στην περιοχή έχοντας αποκομίσει ως σουβενίρ ένα κατοστάρικο ευρώ απ’ το καθένα και να έχουμε πλέον ως μόνη επιλογή όταν θέλουμε να φάμε έξω να ετοιμάσουμε κάτι στο σπίτι και να βγούμε κάπου στην εξοχή για να το ρίξουμε στο πικ νικ, εάν και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει και βρούμε και μέρος κατάλληλο;
Υπάρχει βέβαια και η λύση να παραγγείλουμε για να μας φέρουν κάτι στο σπίτι. Αλλά αν έχει κυκλοφορήσει και μαθευτεί πως είμαστε… μαρτυριάρηδες, είναι πολύ πιθανό οι παραγγελίες να έρθουν αλλά να εκτοξεύονται απ’ το πεζοδρόμιο και εμείς να προσπαθούμε, δίκην τερματοφύλακα, να τις πιάσουμε στο μπαλκόνι μας.
***
Όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί εμείς προσπαθούμε να κάνουμε χιούμορ, αλλά η υπόθεση της φοροδιαφυγής είναι σίγουρα ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπισθεί, όσο καλύτερα γίνεται.
Αλλά το να βάζεις τον πολίτη να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά προφανώς δεν είναι η ιδανική λύση και ειδικά σε μικρές κοινωνίες σαν τις δικές μας.
Η φοροδιαφυγή είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο συμμετέχουμε όλοι μας, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, είτε είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μισθωτοί.
Για να μικρύνει όμως αυτός ο φαύλος κύκλος, γιατί το να κλείσει οριστικά μάλλον αποκλείεται, ίσως χρειάζονται πιο έξυπνες αλλά και πιο τολμηρές ιδέες…