Ένα ακόμα μείζον ζήτημα προέκυψε τις τελευταίες μέρες στην πολύπαθη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία δεν λέει να ησυχάσει ποτέ. Η πρόταση της σημερινής Περιφερειακής Αρχής για να δοθούν επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ για την αγορά κουρτινών για το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών!
***
Στην αρχή κάποιοι, ακούγοντας ή διαβάζοντας το νούμερο, επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ, υπέθεσαν πως θα αγοραστούν τόσες κουρτίνες όσες χρειάζονται για να… καλυφθεί όλη η πόλη των Γρεβενών, αλλά και κάποια γειτονικά της χωριά. Προφανώς, και χωρίς να θέλουμε να τους προσβάλουμε ή να τους μειώσουμε, είναι ανύπαντροι ή το σπίτι όπου κατοικούν το πήραν προίκα μαζί με τα έπιπλα και τις κουρτίνες, οπότε δεν είναι σε θέση να έχουν μια πραγματική εικόνα της αγοράς και των τρεχουσών τιμών των κουρτινών.
***
Στη συνέχεια, προκλήθηκαν εύλογες αντιδράσεις καθώς το κόστος των κουρτινών αξιολογήθηκε ως πολύ υψηλό και γι’ αυτό κατακριτέο.
***
Οι αντιδράσεις αυτές, μαθαίνουμε πως, προβλημάτισαν πάρα πολύ το επιτελείο του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κασαπίδη, το οποίο συνεδρίασε επί δέκα οκτώ (18) συνεχόμενες ώρες προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και ν’ αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χειρισμού της.
***
Κατά τη διάρκεια αυτής της μαραθώνιας συνεδρίασης οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν οι εξής:
Πρώτη πρόταση: Αφαιρούνται εντελώς οι παλιές κουρτίνες απ’ το Διοικητήριο Γρεβενών χωρίς να τοποθετηθούν καινούργιες και οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τι ακριβώς γίνεται εκεί μέσα. Έτσι, στέλνετε προς την κοινωνία το ξεκάθαρο μήνυμα πως αυτό που λέει συχνά πυκνά ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης, «όλα στο φως», το εννοεί και με το παραπάνω. Εάν, μάλιστα, η ενέργεια αυτή τύχει της θετικής ανταπόκρισης των πολιτών, τότε να υπάρξει καθολική εφαρμογή της, δηλαδή, να αφαιρεθούν οι κουρτίνες απ’ όλα τα κτίρια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
***
Δεύτερη πρόταση: Τις κουρτίνες να αναλάβει να κατασκευάσει και να τοποθετήσει μόνη της η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, θα χρειαζόταν:
– Η ίδρυση νέας υπηρεσίας, με αποκλειστικό αντικείμενο το πλέξιμο κουρτινών. Η υπηρεσία αυτή θα υπάγονταν στην Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και καινοτομίας.
– Προμήθεια ποσοτήτων βαμβακιού ή μαλλιού, τοπικής προέλευσης.
– Προμήθεια βελόνων πλεξίματος, διαφόρων διαμετρημάτων.
– Προμήθεια κρίκων για να κρεμαστούν οι κουρτίνες.
– Πρόσληψη εργατικού δυναμικού για ν’ αναλάβει το πλέξιμο των κουρτινών. Δυναμικό που θα αναζητούνταν στην τοπική κοινωνία, το οποίο ως βασικό του προσόν θα πρέπει να έχει την καλή γνώση του πλεξίματος (σ. σ. από κάλτσες μέχρι πουλόβερ και από σάλια μέχρι κουβέρτες και βελέντζες). Τυχόν επιπλέον προσόντα όπως πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ξένης γλώσσας, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν και θα δώσει επιπλέον πόντους στην/στον υποψήφια/ο.
Αν υλοποιούνταν μια τέτοια πρόταση και οι κουρτίνες που θα παράγονταν εκτός από οικονομικές, ήταν καλής ποιότητας και ταίριαζαν μια χαρά στα μέτρα του Διοικητηρίου των Γρεβενών, τότε η δράση αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και για τα υπόλοιπα λειτουργούντα Διοικητήρια στην Περιφέρεια μας. Στη συνέχεια, δείγματα των νέων αυτών τοπικών προϊόντων, των κουρτινών, θα στέλνονταν σε κάθε εμπορική έκθεση που θα γινόταν ανά τον κόσμο και είναι πολύ πιθανό πως θα κατάφερναν ν’ αποσπάσουν και κάποιες σημαντικές παραγγελίες από άλλα κράτη, συμβάλλοντας στην πολυπόθητη εξωστρέφεια μας.
Έτσι, η Περιφερειακή Αρχή θα μπορούσε να πετύχει:
1. Την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων (βαμβάκι και μαλλί) και την στήριξη των ντόπιων παραγωγών.
2. Την προσθήκη ενός ακόμη νέου κλάδου επιχειρηματικότητας στην τοπική οικονομία, αυτή του πλεξίματος κουρτινών.
3. Την αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της Δυτικής Μακεδονίας.
4. Τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Τέλος, θα υπήρχε η δυνατότητα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να δημιουργηθεί μέχρι και Σχολή πλεξίματος κουρτινών, από την οποία θα αποφοιτούσαν πτυχιούχοι και καλά καταρτισμένοι πλέκτες κουρτινών για να στελεχώσουν το νέο αυτό κλάδο. Σχολή στην οποία θα έρχονταν να φοιτήσουν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και ίσως και αλλοδαποί.
***
Ποια πρόταση, τελικά, υιοθετήθηκε; Δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε καθώς δεν υπήρξαν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις. Γι’ αυτό αναμένουμε…