Η προσπάθειά μας να διατηρήσουμε το σπίτι καθαρό δεν τελειώνει ποτέ! Πάντα θα υπάρχει κάποια επιφάνεια, κάποια γωνιά και κάποιο κρυφό σημείο για να καθαρίσουμε. Κάποια σημεία του σπιτιού όμως χρειάζονται πιο συχνά καθαριότητα από κάποια άλλα, αφού χρησιμοποιούνται πιο πολύ και άρα μαζεύουν περισσότερα βακτήρια και μικρόβια.
Στο άρθρο αυτό λοιπόν μοιραζόμαστε μαζί σας όλα τα σημεία του σπιτιού που απαιτούν συχνότερο καθάρισμα, αλλά και χρήσιμα tips καθαριότητας για το καθένα από αυτά. Πάμε να τα δούμε!
Πάγκοι κουζίνας
Η κουζίνα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους χώρους του σπιτιού που βλέπουν την περισσότερη δραστηριότητα καθημερινά! Επομένως, πολλά από τα έπιπλα κουζίνας και ειδικά οι πάγκοι απαιτούν πολύ συχνό καθάρισμα, αφού μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε εστίες μικροβίων. Για να διατηρήσετε λοιπόν τους πάγκους της κουζίνας σας καθαρούς, θα πρέπει να τους απολυμαίνετε μία φορά την εβδομάδα με ειδικά καθαριστικά απολύμανσης επιφανειών. Όσο για το καθημερινό καθάρισμα, ένα μείγμα χλιαρού νερού και υγρού πιάτων αρκούν!
Extra tip: Όταν καθαρίζετε τους πάγκους της κουζίνα σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία γύρω από το νεροχύτη και την κουζίνα, καθώς είναι αυτά που συνήθως συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια.
Διακόπτες
Οι διακόπτες είναι ένα σημείο που αγγίζουμε αμέτρητες φορές καθημερινά, κάθε φορά που θέλουμε να ανάψουμε ή να σβήσουμε το φως, άρα οποιοδήποτε μικρόβιο έχουμε στα χέρια μας μεταφέρεται απευθείας σε αυτούς. Παρόλο που τις περισσότερες φορές τους παραλείπουμε όταν καθαρίζουμε, οι διακόπτες στην πραγματικότητα απαιτούν τακτικό και προσεκτικό καθάρισμα με ένα απολυμαντικό σπρέι ή με απολυμαντικά μαντηλάκια!
Τηλεκοντρόλ και χειριστήρια
Τα τηλεκοντρόλ και τα χειριστήρια που υπάρχουν στο σπίτι, όπως το χειριστήριο για το κλιματιστικό, το χειριστήριο της κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών κτλ, είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούμε πολύ σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνουν πάνω τους πολλά βακτήρια, αφού τα πιάνουν σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας και, δεδομένου ότι συχνά μεταφέρονται και από δωμάτιο σε δωμάτιο, διασπείρουν τα μικρόβια σε όλο το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να απολυμαίνετε τα τηλεκοντρόλ και τα χειριστήρια χρησιμοποιώντας απολυμαντικά μαντηλάκια ή μία πετσέτα με μικροΐνες και απολυμαντικό σπρέι. Για να εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια, σιγουρευτείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά όχι μόνο την επιφάνειά τους, αλλά και τα κουμπιά, τα οποία είναι και αυτά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επιβλαβείς μικροοργανισμούς!
Επιφάνειες κοπής
Οι επιφάνειες κοπής αποτελούν εστίες βακτηρίων και ενέχουν το ρίσκο μόλυνσης, καθώς έρχονται σε επαφή με διάφορες τροφές, όπως το ωμό κρέας. Επομένως, θα πρέπει να φροντίζετε να καθαρίζετε σχολαστικά τις επιφάνειες κοπής μετά από κάθε χρήση. Επιπλέον, καλό είναι να έχετε μία ξεχωριστή επιφάνεια κοπής για το κρέας και μία άλλη για τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων. Σε γενικές γραμμές, οι πλαστικές επιφάνειες κοπής μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα από τις ξύλινες, αφού μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων. Αντίθετα, οι ξύλινες επιφάνειες κοπής, λόγω του πορώδους υλικού τους απαιτούν πιο προσεκτικό καθάρισμα με ένα μείγμα ζεστού νερού και ξυδιού, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό σφουγγάρι.
Χερούλια
Όπως και οι διακόπτες, έτσι και τα χερούλια αγγίζονται πολλές φορές καθημερινά, πράγμα που βοηθά στην εξάπλωση των μικροβίων μέσα στο σπίτι. Είτε πρόκειται για χερούλια ντουλαπιών και ηλεκτρικών συσκευών, είτε για πόμολα πόρτας, θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια να τα καθαρίζετε τακτικά, ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν αποτελούν εστίες μικροβίων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα χερούλια και στα πόμολα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, όπως το πόμολο της εξώπορτας, το χερούλι του ψυγείου, και τα πόμολα των ντουλαπιών της κουζίνας!
Για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά, είναι σημαντικό να καθαρίζετε σχολαστικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται περισσότερο και έρχονται συχνότερα σε επαφή με τα ανθρώπινα χέρια. Έτσι, θα εμποδίσετε τη μεταφορά των μικροβίων και την επιμόλυνση επιπλέον επιφανειών!