Τι λεζάντα θα βάζατε;
Ποια από τις παρακάτω λεζάντες θα επιλέγατε για τη φωτογραφία αυτή, στην οποία εικονίζεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, πρώην βουλευτής και πρόσφατα διαγραμμένος από τη Νέα Δημοκρατία, κ. Γιώργος Αμανατίδης να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση κοπής πίτας της ΔΕΕΠ Γρεβενών του κυβερνώντος κόμματος, υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη;
1. Σαν να μην είχε φύγει ποτέ!
2. Έτοιμος να επιστρέψει στο κόμμα!
3. Δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Περί διασταυρώσεων των ειδήσεων.
Στο σημείωμα μας του περασμένου Σαββάτου (10-2-2024) σχολιάσαμε την είδηση “ΠΑΣΟΚ – Επεισόδιο στην ΚΟ για τα ομόφυλα: «Δεν είσαι ο μπαμπάς/ δάσκαλος μου, δεν θα μου πεις τι θα κάνω» είπε η Γιαννακοπούλου στον Κουκουλόπουλο”, βάζοντας ως τίτλο «Μπαμπάς ή δάσκαλος;» καθώς στις ενημερωτικές ιστοσελίδες που αναπαράχθηκε σε άλλες αναφέρθηκε πως η κ. Γιαννακοπούλου απευθυνόμενη προς το βουλευτή της Π. Ε. Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, του είπε «δεν είσαι ο μπαμπάς μου…» και σε άλλες πως του είπε «δεν είσαι ο δάσκαλος μου…»
***
Ωστόσο, ο ίδιος ο βουλευτής, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, με ανάρτηση που έκανε το Σάββατο στην προσωπική του σελίδα στο facebook δεν αρνείται απλώς το γεγονός αλλά μιλά για κατασκευασμένο επεισόδιο και σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Ένας τομέας που δουλεύει τέλεια στη χώρα είναι το κυβερνητικό ρουλεμάν στα ΜΜΕ. Μια ακόμα απόδειξη είχαμε χθες με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όπου κατασκευάστηκε στην κυριολεξία «επεισόδιο» στο οποίο αναφέρθηκε το όνομα μου. Σταχυολογώ μερικά στοιχεία από τα πρώτα δημοσιεύματα που «ανακάλυψαν» την είδηση και έτυχαν στη συνέχεια ευρείας αναπαραγωγής.
1.Κανένα μέσο από αυτά που παρήγαγαν την «είδηση» δεν έκανε τον κόπο να διασταυρώσει την πληροφορία που έγραψε.
2.Αντίθετα όλοι σχεδόν οι βουλευτές που συμμετείχαν στη σύσκεψη μου τηλεφώνησαν να μάθουν τι έγινε και πότε.
3.Ότι η διαρροή δεν έγινε από άτομο εντός της αίθουσας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αναφέρεται τρίτος βουλευτής που δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση, γιατί βρισκόταν στην ολομέλεια ως εισηγητής σε νομοσχέδιο.
Αυτά συμβαίνουν στη χώρα και κάποιοι ενοχλήθηκαν από την απόφαση-κόλαφο που υπήρξε για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα από το Ευρωκοινοβούλιο.»
***
Απ’ όσα αναφέρει ο βουλευτής θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε δύο σημεία.
Αυτό της μη διασταύρωσης στοιχείων και της «ευρείας αναπαραγωγής».
Το καθένα έχει και την βαρύτητα και την αξία του.
Το μεν πρώτο, διότι για κάθε είδηση, ό,τι κι αν αφορά, η διασταύρωση της είναι το ελάχιστο αλλά το απολύτως απαραίτητο που πρέπει να κάνει όποιος αποφασίσει να την γράψει και να τη δημοσιοποιήσει.
Πρόκειται για έναν από τους βασικότερους κανόνες της δημοσιογραφίας.
Κάτι που δεν γίνεται πάντα για πολλούς και ποικίλους λόγους που νομίζουμε πως τους αντιλαμβάνονται όλοι.
***
Σε ό,τι αφορά την ευρεία αναπαραγωγή της κάθε είδησης, αυτό από την ημέρα που το διαδίκτυο μπήκε στη ζωή μας πραγματικά είναι ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο, με απροσδιόριστες διαστάσεις και συνέπειες.
Έτσι, μπορεί μια είδηση να μην αναπαραχθεί από ενημερωτικές ιστοσελίδες που έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα, αλλά αν την αναπαραγάγει έστω και μία που την διαβάζουν αραιά και πού μερικές δεκάδες αναγνωστών, στο διαδίκτυο θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα και αν είναι παραπλανητική και ατεκμηρίωτη ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πώς και ποιος θα τη χρησιμοποιήσει και με τι σκοπό.
Μη κρατικά ΑΕΙ και ελληνική περιφέρεια.
Μια ενδιαφέρουσα άποψη για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ κατέθεσαν χθες με άρθρο τους ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βλατής.
Στο άρθρο που συνυπογράφουν επισημαίνουν πως «Με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα ανισότητα μεταξύ περιφερειακών και κεντρικών πανεπιστημίων και αυτή μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών, η οποία θα πλήξει ιδιαίτερα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, τοποθετώντας τα δυστυχώς σε πορεία συρρίκνωσης και πιθανής υποβάθμισης.»
***
Σίγουρα είναι ένα σοβαρό ζήτημα που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο καθώς, αν συμβεί, θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για την περιοχή μας όπου το υπάρχον Πανεπιστήμιο προσπαθεί όσο καλύτερα μπορεί να υψώσει το ανάστημα του και να διαμορφώσει μια ισχυρή και αναγνωρίσιμη ταυτότητα, για να καταξιωθεί και να αναδειχθεί στο χώρο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Γι’ αυτό οι κ. Βλατής και Μαλούτας τονίζουν ότι «Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε πως η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου αυτό να αποτελέσει ουσιώδη μοχλό ανάπτυξης, είναι στόχος που πρέπει να τον υπηρετούν όλοι ανεξαιρέτως στην Περιφέρειά μας. Αυτοδιοίκηση και άλλες συλλογικότητες, πολίτες και πάνω απ΄ όλα το στελεχιακό δυναμικό του Πανεπιστημίου, είναι αναγκαίο να εργαστούν συστηματικά για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Και βεβαίως η ενίσχυσή του είναι πρωτίστως Κυβερνητική ευθύνη.
Είναι λοιπόν κρίσιμο η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων να μην αποτελέσει την ταφόπλακα στις προοπτικές και το μέλλον της περιοχής μας.»