Ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΠΔΜ, δίνει απλές απαντήσεις, σε ερωτήσεις πολιτών που ανησυχούν για την τύχη των γεωτεμαχίων τους
Πολλά ακούμε για την κύρωση των δασικών χαρτών και τη διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλήθεια όμως, τι θα επιφέρουν όλες αυτές οι εξελίξεις στους ιδιοκτήτες των «υπό διερεύνηση» γεωτεμαχίων; Επειδή η νομοθεσία, αλλά και οι εν λόγω διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις, ζητήσαμε από έναν ειδικό να μας βοηθήσει, έτσι ώστε να διαφωτίσουμε τους αναγνώστες. Ένας από τους πιο έμπειρους στον τομέα αυτό, είναι ο Δημήτριος Τσίμπλινας, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος MSc και Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας.
Κε Τσίμπλινα διαβάσαμε πως κυρώθηκαν μερικώς οι Δασικοί Χάρτες όλων των προ – Καποδιστριακών Ο.Τ.Α. (συνολικά 157 Ο.Τ.Α.) των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων – Βελβενδού και Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης (εκτός των προ-Καποδιστριακών ΟΤΑ: Αγίου Χριστοφόρου, Ολυμπιάδος και Περδίκα). Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
α. με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση, είναι τα τμήματα που αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις των παρ. 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 όπως ισχύει.
β. με κίτρινο περίγραμμα και κίτρινη διαγράμμιση, τα τμήματα που αποτελούν εκτάσεις που δεν διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Για τα λοιπά τμήματα των αναρτημένων Δασικών Χαρτών όλων των προ – Καποδιστριακών Ο.Τ.Α. (συνολικά 157) των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβίων – Βελβενδού και Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης (εκτός των προ-Καποδιστριακών ΟΤΑ: Αγίου Χριστοφόρου, Ολυμπιάδος και Περδίκα), για τα οποία είτε ασκήθηκαν αντιρρήσεις είτε εξαιρέθηκαν της θεώρησης (οι χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. 5α και 5β του άρθρου 3 του Ν. 998/1979, του προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης).
Στα υπόλοιπα τμήματα εκκρεμούν οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν. Δυστυχώς η εφαρμογή δεν επιτρέπει την παρατήρηση λεπτομερειών μιας και είναι αδύνατη η μεγέθυνση(zoom in) της εικόνας.
Τι συμβαίνει με τους οριστικούς Δασικούς Χάρτες των Τοπικών Κοινοτήτων Περδίκα, Ολυμπιάδας και Αγίου Χριστοφόρου του Δήμου Εορδαίας; Γιατί αναφέρονται ξεχωριστά;
Διότι με την αριθ. 12358/467/20-03-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΑΙΟΡ1Γ-ΚΑ3) Απόφαση Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας, (Φ.Ε.Κ.170/ Δ/04-04-2013), κυρώθηκαν οι οριστικοί Δασικοί Χάρτες των Τοπικών Κοινοτήτων Περδίκα, Ολυμπιάδας και Αγίου Χριστοφόρου του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Δυνατότητα χρήσης των ανωτέρω κυρωμένων Δασικών Χαρτών παρέχεται μέσω του ακόλουθου ειδικού διαδικτυακού τόπου:
http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension_old/default.aspx
Τι γίνεται με τους πολίτες οι οποίοι δεν υπέβαλλαν αντιρρήσεις για τις εκτάσεις τους και αυτές υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας;
Σίγουρα δεν μπορούν να υποβάλλουν τώρα αντίρρηση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δουν τι χαρακτήρα έχει ή έκταση τους ή καλύτερα να απευθυνθούν στη Δασική Υπηρεσία για περισσότερες διευκρινήσεις.
Αν για παράδειγμα το γεωτεμάχιο τους είναι ΧΑ(χορτολιβαδική το 1945 και άλλης μορφής σήμερα) ή ΔΑ(δάσος ή δασική το 1945 και άλλης μορφής σήμερα) τότε μπορούν να υποβάλλουν αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης στη Δασική Υπηρεσία και χορηγείται αποκλειστικά για γεωργική και δενδροκομική καλλιέργεια. Μέσα στις ανωτέρω εκτάσεις επιτρέπονται οι κατασκευές που εξυπηρετούν τη γεωργική εκμετάλλευση όπως δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές Δ.Ε.Η., υπόστεγα.
Εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα (δηλ. ΑΔ), επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου, αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές με απόφαση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση του αρμοδίου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στο νομό, εφόσον ο ιδιώτης προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι ανάγονται πριν από την 23η Φεβρουαρίου 1946 και έχουν μεταγραφεί.
Όσες από τις εκτάσεις της προηγούμενης περίπτωσης έχουν σήμερα μορφή δασικής έκτασης και στερούνται των παραπάνω τίτλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αποκλειστικά και μόνο για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση κατόπιν αδείας του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών εάν δεν υφίσταται Δασαρχείο στο νομό, χορηγούμενης της άδειας επί τη βάσει αιτήσεως του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών, δυνάμει τίτλου ιδιοκτησίας μεταγενεστέρου μεν της 23ης Φεβρουαρίου 1946, όχι όμως νεότερου των δέκα ετών μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος (δηλαδή την 8−8−2004). Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, η πράξη αναδάσωσης ανακαλείται.
Φυσικά αν κάποιος έχει έκταση χαρακτηρισμένη ως ΔΔ ή ΧΧ τότε με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να κάνει κάτι και η έκταση υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Θεωρώ πως είναι αδικία να δίνεις τη δυνατότητα σε κάποιον να εξαγοράσει μία εκχερσωμένη έκταση και από την άλλη κάποιος ο οποίος καλλιεργούσε μία έκταση το 1945 και την εγκατέλειψε για διάφορους λόγους αυτήν πλέον να περνάει στα χέρια του Δημοσίου. Περιμένω εγκύκλιο από το Υπουργείο όπου θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες.
Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εξέταση των αντιρρήσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.);
Αυτή τη στιγμή οι ΕΠ.Ε.Α(έχει συσταθεί μία ανά Δήμο) εξετάζουν κάποια πρόδηλα σφάλματα και τις ατελώς αντιρρήσεις των Δήμων. Εκτιμώ ότι σε ένα περίπου μήνα θα ξεκινήσει η εκδίκαση των αντιρρήσεων των πολιτών. Θα ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο (τηλέφωνο, sms, mail, πρόσκληση), ανάλογα τι έχουν δηλώσει, δέκα(10) μέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης τους.
Ποιες εκτάσεις θεωρούνται δασικές και ποιες χορτολιβαδικές;
Υπάρχουν τέσσερις μορφές χαρακτήρα εκτάσεων. Το δάσος, η δασική έκταση , οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι αγροί.
- Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές).
- Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.
- Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών και συγκροτούν φυσικά οικοσυστήματα αποτελούμενα από φρυγανική, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση ή από δασική μεν βλάστηση που δεν συνιστά δασοβιοκοινότητα.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι Δασικοί Χάρτες καθίσταται οριστικοί και έχουν πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα άσκησης αίτησης ακύρωσης; Αν ναι με ποιο τρόπο;
Με βάση τις αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. επί των ασκηθεισών αντιρρήσεων, ο δασικός χάρτης, συμπληρώνεται και διορθώνεται ως προς το χαρακτηρισμό των περιοχών.
Ομοίως, διορθώνεται ο μερικά κυρωμένος δασικός χάρτης και στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. αφορούν στην αποτύπωση της θέσης ή των ορίων τμημάτων του.
Κατά της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη επιτρέπεται άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας [άρθρο 19, παρ. 5 του Ν. 3889/2010 ως ισχύει (ΦΕΚ182/Α’/14-10-2010)].